Σύψας: «Από εδώ και πέρα θα ζούμε με κανόνες - Θα κρατάτε αποστάσεις» - Πώς θα γίνει η σταδιακή άρση των μέτρων

Οι διακοπές το καλοκαίρι θα γίνουν με κανόνες όπως τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, μιλώντας το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας σε τηλεοπτικό δίαυλο.

Είπε μάλίστα πως πολλά θα κριθούν από το πως θα εξελιχθεί η επιδημία την Μεγάλη Εβδομάδα.

«Μπάνιο στη θάλασσα θα κάνουμε αλλά με κανόνες. Δεν θα έχουμε οργανωμένες παραλίες που θα είναι χιλιάδες κόσμος μέσα, θα είναι πολύ λιγότεροι. Και επίσης θα κρατάμε τις αποστάσεις από τους γύρω μας. Από εδώ και πέρα, θα ζούμε με κανόνες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Σύψας τόνισε, για άλλη μια φορά, την κρισιμότητα των επόμενων εβδομάδων για την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα. Υπενθύμισε ότι στη χώρα μας υπάρχουν δεκάδες νέα κρούσματα κάθε μέρα καθώς και θάνατοι, ενώ παράλληλα υπάρχουν και οι λεγόμενες εστίες υπερμετάδοσης όπως είναι οι καταυλισμοί των Ρομα, τα γηροκομεία, τα κρουαζιερόπολοια.

«Δεν έχει λήξει αυτή η φάση της επιδημίας η οποία είναι και η πιο επικίνδυνη με την έννοια ότι μπορεί αν εκτραπεί η κατάσταση το σύστημα υγείας να μην αντέξει», είπε. Και έκρινε πως «είμαστε σαφώς στο δεύτερο ημίχρονο αλλά θα ήθελα όλοι να βοηθήσουμε να έχουμε μια ομαλή λήξη του παιχνιδιού έτσι μπούμε σιγά σιγά στην αποκλιμάκωση».

Στον γενικό πληθυσμό εξήγησε ότι «έχουμε δει το χειρότερο» όμως αυτές οι εστίες είναι φαινόμενο ανησυχητικό. Ο κ. Σύψας είπε ότι όλοι πρέπει να παραμείνουμε σε συναγερμό, απομόνωση και να τηρούμε τα περιοριστικά μέτρα.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι την εξέλιξη του Μαΐου θα κρίνει η συμπεριφορά των πολιτών το Πάσχα και οι εστίες υπερμετάδοσης που δεν μπορούν εύκολα να ελεγχθούν.

Τι είπε ο Νίκος Σύψας

Το ζήτημα είναι πως θα γίνει η άρση των μέτρων και με ποια σειρά ώστε να αρχίσει να βγαίνει η ελληνική κοινωνία από τα σπίτια της. Στις συνεχείς συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου γίνεται αναφορά, πάντα βάσει των ιατρικών και επιστημονικών δεδομένων, το θέμα της σταδιακής άρσης των μέτρων, αλλά και με τη σκέψη στην επόμενη ημέρα για την οικονομία.

Από τη μία πλευρά αναμένονται οι αποφάσεις των επιστημόνων για το αν θα πραγματοποιηθούν μαζικά τεστ στον πληθυσμό προκειμένου να έχουν οι ειδικοί στα χέρια τους ένα μετρήσιμο εργαλείο για το αν η διασπορά του ιού είναι απόλυτα ελεγχόμενη.

Ενδεικτική ήταν η αναφορά του Ηλία Μόσιαλου πως «ακριβώς στη φάση της μερικής επανόδου θα χρειαστούμε περισσότερους ελέγχους ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά τις μικρές τοπικές εξάρσεις της νόσου, όπως έγινε στην αρχική της φάση (π.χ. στην περίπτωση της Αμαλιάδας). Οπότε στη δεδομένη φάση θα προχωρήσουμε με τα ίδια βήματα που κινηθήκαμε αρχικά, δηλαδή ιχνηλάτηση και εντοπισμό επαφών». Πρόσθεσε επίσης πως «όσο αποκλιμακώνει κανείς τα μέτρα σε αυτή την αντίστοιχα κρίσιμη επόμενη φάση, είναι καίριας σημασίας η συστηματική εποπτεία, ώστε να μην εξελίσσονται και να μην επεκτείνονται νέες εστίες».

Παράλληλα θα πλήρη εφαρμογή θα παραμείνουν για πολύ καιρό ακόμα τα ζητήματα προσωπικής ευθύνης των πολιτών.

Σε αυτά περιλαμβάνονται οι αυστηροί κανόνες υγιεινής, η κοινωνική απόσταση μεταξύ πολιτών, η απομόνωση όσον νοσούν και φυσικά τα περιοριστικά μέτρα σε περιοχές που εμφανίζεται μεγάλη διασπορά του ιού, με πολλά κρούσματα, όπως συμβαίνει τώρα στον οικισμό των Ρομά στη Λάρισα και την Ξάνθη.

Ο σχεδιασμός λοιπόν προβλέπει πως αν όλα έχουν κυλήσει ομαλά έως τις αρχές Μαΐου, θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να ξεκινήσει η αρχή του τέλους του lockdown.

Σημειώνεται όμως ότι αυτό θα γίνει αντίστροφα από ό,τι είχε γίνει κατά τη λήψη μέτρων και σταδιακά και συγκεκριμένα αναμένεται:

Αρχικά αναμένεται να μειωθούν οι περιορισμοί κυκλοφορίας, όχι όμως σε πάρκα, παραλίες και μεγάλους ανοιχτούς δημόσιους χώρους για να μην πλημμυρίσουν κόσμο και υπάρξει κίνδυνος διασποράς του ιού.

Στη συνέχεια αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που θα επιτρέπονται σε συναθροίσεις.

Θα ακολουθήσει το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων με περιορισμούς και κανόνες για την προσέλευση πελατών, ώστε να ζεσταθεί η μηχανή της οικονομίας για την επανεκκίνηση.

Το επόμενο βήμα έχει να κάνει με την επαναλειτουργία εστιατορίων, καφέ, μπαρ και κέντρων διασκέδασης, τα οποία θα λειτουργούν αποκλειστικά με τραπεζοκαθίσματα μόνο σε εξωτερικό χώρο και με περιορισμούς για μέγιστο αριθμό πελατών.

Τη σκυτάλη θα πάρουν τα δικαστήρια, τα εμπορικά κέντρα, τα γυμναστήρια, οι χώροι άθλησης, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Σε όλα θα πρέπει να τηρούνται αυστηρότατοι κανόνες υγιεινής.

Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες θα πάρουν και αυτές το πράσινο φως να ανοίξουν ξανά, αν και αξίζει να σημειωθεί πως η ψηφιακή δικτύωσή τους εν μέσω καραντίνας πήγε πολύ καλά και έλυσε τα χέρια και του κράτους και των πολιτών.

Μετά ακολουθεί το ερωτηματικό με τα σχολεία. Αν δηλαδή θα ανοίξουν μετά τις 10 Μαΐου ή θα παραμείνουν κλειστά και αποφασιστεί μόνο η ημερομηνία διεξαγωγής των Πανελλαδικών 2020. Ο κ.Μόσιαλος αναφερόμενος στο θέμα τον σχολείων τόνισε πως «αν κριθεί σκόπιμο και με βάση τις επιδημιολογικές μελέτες και τον έλεγχο της διασποράς της νόσου, η επιστροφή στα σχολεία θα είναι για ένα μικρό μόνο χρονικό διάστημα, για μερικές μόνο εβδομάδες μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς».

Τέλος αναμένονται οι αποφάσεις για τα ξενοδοχεία τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στα νησιά. Εκεί η απόφαση για την άρση των μέτρων περιπλέκεται καθώς συνδυάζεται με την άρση των περιορισμών στις μεταφορές, στα δρομολόγια των πλοίων, στις πτήσεις από το εξωτερικό. Μάλιστα στην εξίσωση πρέπει να μπουν και τα νησιά, τα δεν διαθέτουν υποδομές υγείας, για ευνόητους λόγους.

Από την κυβέρνηση πάντως ξεκαθαρίζουν πως όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι και όλα είναι ανοιχτά, αφού κανείς δεν γνωρίζει ακόμα μετά από δυο εβδομάδες τι θα ισχύει. Ωστόσο όσο τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα τώρα, τόσο πιο γρήγορα θα απομακρυνθεί ο κίνδυνος και θα οδηγηθούμε στην άρση των μέτρων.

Post A Comment:

1 comment

georgiosείπε...

φαρισαιοι υποκριτες,κοπροπανα της οικουμενης...παρασιτα του κερατα,σαπιστε επιτελους και ψοφηστε,αρκετα πια!!!

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications