Μ.Πομπέο: «Θα τιμωρήσουμε Κίνα και ΠΟΥ - Όχι τώρα αλλά μετά την πανδημία»

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο δήλωσε χθες Τετάρτη ότι είναι πρόωρο να γίνει δημόσια συζήτηση για την τιμωρία που θα αντιμετωπίσει η Κίνα διότι το Πεκίνο δεν ενημέρωσε έγκαιρα την Ουάσινγκτον για το εύρος και τη σοβαρότητα της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά θα γίνει αυτό μετά την λήξη της κρίσης.

Οι Αμερικανοί βάζουν στο ίδιο «τσουβάλι» Κίνα και ΠΟΥ και θέλουν να προχωρήσουν σε αντίποινα εναντίον τους, το ζήτημα είναι κατά πόσο μπορούν.

Η Κίνα κατέχει πολλά τρισ. δολάρια του αμερικανικού χρέους που αυτό σημαίνει ότι με οικονομικούς όρους πολύ δύσκολα θα μπορούσαν οι Αμερικανοί να κάνουν κάτι ενάντια στο Πεκίνο.

Σε ότι αφορά μια στρατιωτική αντιπαράθεση, ούτε για αστείο...

Πολιτικά να απομονώσουν το Πεκίνο όσο ακόμα τροφοδοτεί τον πλανήτη με προϊόντα κι αυτό είναι δύσκολο.

Το μόνο εφικτό που θα μπορούσε όντως να κάνει κακό στην κινεζική οικονομία είναι μεσοπρόθεσμα Ευρωπαίοι και Αμερικανοί να μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους πίσω στις χώρες του επιστρέφοντας έτσι και στις εθνικές οικονομίες (ένα πολύ καλό σενάριο αφού θα αναγκαστεί και η Ελλάδα να αρχίσει πάλι να παράγει).

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έχει επικρίνει επανειλημμένα την Κίνα εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, έκανε την τοποθέτηση αυτή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μαζί με το κλιμάκιο που έχει συστήσει για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ερωτηθείς ποιες συνέπειες θα αντιμετωπίσει η Κίνα, ο Μάικ Πομπέο απάντησε: «Δεν είναι αυτή η ώρα για την τιμωρία. Αλλά είναι ώρα για σαφήνεια και διαφάνεια».

Στην Κίνα μέχρι χθες καταγράφονταν 3.333 θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 επί συνόλου 81.802 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο Τραμπ, ο Πομπέο και άλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι αμφισβητούν την ακρίβεια των αριθμών που δημοσιοποιεί το κινεζικό υπουργείο Υγείας, με την επίκληση των πολύ βαρύτερων απολογισμών σε άλλες χώρες, ειδικά στην Ισπανία και την Ιταλία.

Οι ΗΠΑ έγιναν χθες Τετάρτη (τα ξημερώματα σήμερα Πέμπτη ώρα Ελλάδας) η χώρα όπου καταγράφεται ο δεύτερος βαρύτερος απολογισμός νεκρών στον πλανήτη εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού (14.965), μετά την Ιταλία (17.669).

Παράλληλα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιβεβαίωσε πως επανεξετάζεται το ζήτημα της συμβολής των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε «να αναστείλει» την προηγουμένη.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι ώρα να συζητηθεί αλλαγή ηγεσίας στον ΠΟΥ.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Πομπέο ενημέρωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση επαναπάτρισε 50.000 Αμερικανούς που είχαν αποκλειστεί σε διάφορες χώρες του κόσμου εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνονται για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας και θα επαναπατρίσει αρκετές χιλιάδες ακόμη. Οι πρεσβείες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο παραμένουν ανοικτές, θύμισε.

Post A Comment:

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications

-->