Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης πιθανόν κατοικήσιμος που μοιάζει με τη Γη

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πρόκειται για τον εξωπλανήτη που μοιάζει περισσότερο στη Γη από οποιονδήποτε άλλο έχει εντοπιστεί έως σήμερα, ΥΓ: αν και εκεί έχουν εισβάλει δαιμονικές (έτσι ξέρετε το κακό) "οντότητες" όπως στην Γη που ζούνε ανάμεσα σας , θα έχει τα ίδια χάλια με την Γη...

Βραχώδη εξωπλανήτης που μοιάζει πολύ με τη Γη σε μέγεθος και θερμοκρασία, διαθέτει πιθανότατα συνθήκες φιλικές για την ύπαρξη νερού και την ανάπτυξη ζωής, καθώς βρίσκεται σε εντός της «κατοικήσιμης» ζώνης του άστρου του, ανακάλυψαν επιστήμονες σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Οι επιστήμονες εντόπισαν τον νέο εξωπλανήτη ανατρέχοντας σε παλαιότερα δεδομένα του διαστημικού τηλεσκοπίου Κέπλερ που πλέον βρίσκεται εκτός λειτουργίας, και τον ονόμασαν Kepler-1649c.

Βρίσκεται σε απόσταση 300 ετών φωτός από τη Γη και είχε περάσει απαρατήρητος κατά την πρώτη αξιολόγηση των στοιχείων. Ωστόσο, μία δεύτερη ανάλυση των επιστημόνων βοήθησε στον εντοπισμό του.Σύμφωνα με τους επιστήμονες πρόκειται για τον εξωπλανήτη που μοιάζει περισσότερο στη Γη από οποιονδήποτε άλλο έχει εντοπιστεί έως σήμερα.

Βρίσκεται σε απόσταση 300 ετών φωτός από τη Γη και είχε περάσει απαρατήρητος κατά την πρώτη αξιολόγηση των στοιχείων. Ωστόσο, μία δεύτερη ανάλυση των επιστημόνων βοήθησε στον εντοπισμό του. Σύμφωνα με τους επιστήμονες πρόκειται για τον εξωπλανήτη που μοιάζει περισσότερο στη Γη από οποιονδήποτε άλλο έχει εντοπιστεί έως σήμερα.

Ο Kepler-1649c έχει διάμετρο μόλις 1,06 φορές μεγαλύτερη της Γης (δηλαδή 6% μεγαλύτερη) και λαμβάνει από το μητρικό άστρο του περίπου το 75% της ακτινοβολίας που δέχεται η Γη από τον Ήλιο, συνεπώς οι δύο πλανήτες έχουν θερμοκρασιακές ομοιότητες.

Αντίθετα, όμως, με τη Γη, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα μικρό και αχνό άστρο ερυθρό νάνο, που έχει το ένα τέταρτο του μεγέθους του Ήλιου. Επειδή κινείται πολύ πιο κοντά στο άστρο του από ό,τι η Γη γύρω από τον Ήλιο, ο Kepler-1649c χρειάζεται 19,5 γήινες ημέρες (η διάρκεια του έτους του) για να διαγράψει μία πλήρη περιφορά.

«Είναι απίστευτο ότι βρήκαμε έναν τέτοιο εξωπλανήτη τώρα, τόσα χρόνια αφότου έχει σταματήσει η συλλογή δεδομένων από το τηλεσκόπιο Κέπλερ. Αναρωτιέμαι τι άλλο μπορεί να βρεθεί τα επόμενα χρόνια στα πλούσια στοιχεία που συνέλλεξε το Κέπλερ», ανέφερε ο αστρονόμος Jeff Coughlin του Ινστιτούτου SETI της Καλιφόρνια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Άντριου Βάντερμπουργκ του Πανεπιστημίου του Τέξας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal Letters», διευκρίνισαν ότι για την ώρα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί κατά πόσο μπορεί όντως να κατοικηθεί ο Kepler-1649c.

Με τα έως τώρα στοιχεία παραμένει άγνωστο αν ο πλανήτης διαθέτει ατμόσφαιρα και τι είδους. Οι ερυθροί νάνοι έχουν την «κακή» συνήθεια να κάνουν περιοδικές εκλάμψεις επικίνδυνης ακτινοβολίας στο διάστημα γύρω τους, κάτι που μπορεί να καταστρέψει την όποια πλανητική ατμόσφαιρα.

«Αυτός ο γοητευτικός μακρινός κόσμος μάς γεννά ακόμη μεγαλύτερη ελπίδα ότι μία δεύτερη Γη βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα άστρα και περιμένει να την ανακαλύψουμε», δήλωσε ο Νο2 στην επιστημονική ιεραρχία της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), Thomas Zurbuchen.

Άλλοι εξωπλανήτες που έχουν βρεθεί έως τώρα και εμφανίζουν ομοιότητες σε μέγεθος με τη Γη είναι οι Trappist-1f και Teergarden c, ενώ σε θερμοκρασία οι Trappist-1d και TOI 700d. Αλλά έως τώρα δεν είχε ανακαλυφθεί κανένας που να είναι τόσο όμοιος με τη Γη ταυτόχρονα σε μέγεθος και θερμοκρασία και επίσης να βρίσκεται εντός της «κατοικήσιμης» ζώνης του άστρου του.

Στο ίδιο αστρικό σύστημα έχει βρεθεί και ο Kepler-1649b, εξωπλανήτης που βρίσκεται πολύ πιο κοντά στο άστρο, άρα αναμένεται να είναι καυτός και ακατάλληλος για ζωή (όπως η Αφροδίτη στο δικό μας ηλιακό σύστημα), ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλοι πλανήτες.

Το τηλεσκόπιο «Κέπλερ», ο σημαντικότερος «κυνηγός εξωπλανητών» για όσο λειτούργησε έως το 2018, οπότε ξέμεινε από καύσιμα, έχει φέρει στο φως περίπου τα δύο τρίτα των συνολικά 4.100 επιβεβαιωμένων μέχρι σήμερα πλανητών πέρα από το ηλιακό σύστημά μας. Οι ανακαλύψεις του έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες στην εκτίμηση ότι το 20% έως 25% των περίπου 200 δισεκατομμυρίων άστρων του γαλαξία μας διαθέτουν βραχώδεις εξωπλανήτες στη φιλόξενη ζώνη πέριξ του άστρου τους.

Post A Comment:

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications

-->