Νέα-έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό - Αλλάζει τα δεδομένα το πρώτο βαρύ κρούσμα στην Ελλάδα

Έπειτα από το πρώτο βαρύ κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα αναμένεται να «αυστηροποιηθούν» τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Τις τελευταίες ώρες γίνονται απανωτές συσκέψεις ανάμεσα σε εκπροσώπους του υπουργείο Υγείας και ειδικούς λοιμοξιωλόγους.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν δώσει εντολή να προχωρήσουν σε άμεσα μέτρα και ενεργοποίηση νέων συναγερμών ώστε να προστατευτεί ο πληθυσμός. Το πρόβλημα των επιστημόνων φαίνεται να είναι αυτή τη στιγμή η διασπορά στην κοινότητα που δεν μπορεί να ιχνηλατηθεί. Κάτι που άλλωστε ανέμεναν οι επιστήμονες αφού συνέβη και σε άλλες χώρες.

Ετοιμη η κυβέρνηση να αυστηροποιήσει τα μέτρα για τον ιό

Έτοιμη είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, η κυβέρνηση μετά και το ένατο κρούσμα που εντοπίστηκε στην Πάτρα, μελετά νέα πιο αυστηρά μέτρα για να περιοριστεί ο ιός.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας το οποίο θα εξελιχθεί σε τρεις βασικές φάσεις, έχει έτοιμο για εφαρμογή το υπουργείο Υγείας στην περίπτωση που αυξηθούν δραματικά τα περιστατικά του κορωνοϊου της επόμενες ημέρες. Το βασικό σχέδιο που έχει καταρτισθεί τις τελευταίες ημέρες από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Υγείας, αναμένεται να παρουσιασθεί αναλυτικά από την κεντρική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες.

Πάντως επειδή οι ειδικοί αναμένουν περαιτέρω αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, η κυβέρνηση θεωρεί ότι σε ότι αφορά στα γενικότερα μέτρα προστασίας, η χώρα καλύπτεται από την πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε, ενώ εάν χρειασθεί είτε θα ενισχυθεί με συμπληρωματικά μέτρα, είτε θα εκδοθεί και δεύτερη πράξη που θα περιλαμβάνει και νέους περιορισμούς σε μετακινήσεις, συναθροίσεις κ.λ.π.

Τα νοσοκομεία

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην περίπτωση που καταγραφούν δεκάδες κρούσματα του κοροναϊού, ακόμη και 100 βαριά κρούσματα έλεγαν υψηλόβαθμες πηγές εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή, θα ενεργοποιήσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

- Στην πρώτη φάση, αύξηση των Νοσοκομείων αναφοράς σε όλη τη χώρα από 13 που είναι σήμερα σε 26. Θα διπλασιασθεί δηλαδή ο αριθμός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στα οποία θα μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες όταν έχουν ύποπτα συμπτώματα και έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα ή έχουν ταξιδέψει σε χώρες όπου έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός περιστατικών.

- Θα ακολουθήσει η δημιουργία-ορισμός νοσοκομείων που θα είναι εξειδικευμένα μόνο για την αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού. Τα νοσοκομεία αυτά θα αναλάβουν να νοσηλεύσουν όσους ασθενείς παρουσιάζουν βαριά συμπτώματα και δεν εμπίπτουν στα ήπια περιστατικά.

- Επειδή όμως έχει προβλεφθεί ότι οι πολίτες λόγω της ανησυχία που θα δημιουργηθεί θα μεταβαίνουν κατά δεκάδες για έλεγχο σε νοσοκομεία, γι αυτό και θα απομονωθούν ολόκληρες πτέρυγες προκειμένου όσοι φθάνουν σε νοσοκομεία πουν δεν είναι αναφοράς να μπορούν να μεταφέρονται αμέσως στις αποκλεισμένες πτέρυγες. Η διαδικασία πάντως που θα ακολουθηθεί θα είναι κλιμακούμενη, καθώς πρώτα ξεκινήσει ο περιορισμένος ολόκληρων κλινικών και μετά θα έρθει ο ορισμός των νοσοκομείων που θα είναι αποκλειστικά για τον κορωνοϊό.

Ποια είναι τα νοσοκομεία αναφοράς

Με τα επιβεβαιωμένα θύματα του κορωνοϊού να φτάνουν ήδη τα εννέα στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες τα νοσοκομεία αναφοράς που ορίστηκαν από το υπουργείο Υγείας για να υποδέχονται τα ύποπτα κρούσματα και να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά. Όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχουν επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και υπεύθυνο για την παρακολούθηση του κορωνοϊού για λογαριασμό του ΕΟΔΥ, Σωτήρη Τσιόδρα, ήδη ιχνηλατούνται οι επαφές της και θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση. Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Οι συναρμόδιοι φορείς (υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα επικαιροποιούν το σχέδιο δράσης σε τακτική βάση.

Τα νοσοκομεία είναι τα ακόλουθα:

  • ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία»
  • ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
  • Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν»
  • ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
  • Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ
  • Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης
  • ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
  • Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας
  • ΓΝ Λαμίας
  • Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»
  • Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
  • Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου
  • ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»
p>

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications