Παραλήρημα Ερντογάν: «Θα κτυπάμε τις δυνάμεις του Άσαντ όπου τις βρίσκουμε» - Η Άγκυρα «βουλιάζει» στην Συρία

Απροσδόκητες εξελίξεις φέρνει η συριακή κρίση καθώς έχει οδηγήσει τις ρωσοτουρκικές σχέσεις σε σημείο κατάρρευσης μετά από μια τετραετία στενής στρατηγικής συμμαχίας.

Νέες απειλές εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Δαμασκού και αυτή την φορά κατηγόρησε ευθέως την Μόσχα. .

Η Τουρκία θα πλήττει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις όπου τις συναντά στη βόρεια Συρία, αν πληγεί και άλλος Τούρκος στρατιώτης, και μπορεί να κάνει και χρήση αεροπορικής ισχύος, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι συμμετέχει στη «σφαγή» αμάχων στη βορειοδυτική Συρία.

Σε ομιλία του στην Αγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να απωθήσει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου πέραν των τουρκικών θέσεων παρατήρησης στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.

«Θα το πράξουμε χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε απαραίτητα μέσα, στον αέρα ή στο έδαφος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Το καθεστώς και οι ρωσικές δυνάμεις (...) που το υποστηρίζουν επιτίθενται αδιάκοπα σε αμάχους, διαπράττουν σφαγές και αιματοχυσίες», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Βέβαια ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει πως οι δικές του στρατιωτικές δυνάμεις είναι ανίσχυρες έναντι των ρωσικών, αλλά ποντάρει στην επίκληση βοήθειας από το ΝΑΤΟ.

Όμως και στο ΝΑΤΟ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έχουν διάθεση να εμπλακούν σε μια επικίνδυνη σύγκρουση με την ρωσική πυρηνική υπερδύναμη.

Στα λόγια μπορούν να ειπωθούν πολλά, στην πράξη όμως μιλάει πάντα η ισχύς.

Παρουσιάζονται όμως μεγάλες ευκαιρίες για την Ελλάδα. Η Άγκυρα αναγκάζεται να δεσμεύσει δυνάμεις και πόρους στην Συρία, ενώ η ρωσοτουρκική κρίση θα αλλάξει τις ισορροπίες και στην Λιβύη. Η Μόσχα θα αλλάξει στάση στην Λιβύη και θα υποστηρίξει και πάλι τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Αν επικρατήσει και ανατρέψει την κυβέρνηση Σάρατζ θα είναι μια μεγάλη στρατηγική ήττα για την Τουρκία.

Post A Comment:

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications

-->