Ποιος ήταν ο Κασέμ Σολεϊμανί - Γιατί στοχοποιήθηκε από τις ΗΠΑ

Ποιος ήταν ο διοικητής της μονάδας «Quds» των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Κασέμ Σολεϊμανί. Γιατί στοχοποιήθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Νεκρός έπεσε τα ξημερώματα της Παρασκευής, έπειτα από επίθεση με ρουκέτα, ο διοικητής της μονάδας «Quds» των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Κασέμ Σολεϊμανί (Qasem Soleimani).

Το «χτύπημα» πραγματοποιήθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, καθώς η διεθνής κοινότητα φοβάται μια νέα κλιμάκωση στη διαμάχη Ουάσινγκτον – Τεχεράνης.

Ποιος ήταν, όμως, ο Σολεϊμάνι;
Ο Ιρανός στρατιωτικός γεννήθηκε το 1957 και εντάχθηκε στους Φρουρούς της Επανάστασης το 1979.

Πολύ γρήγορα κατάφερε να αναρριχηθεί στη στρατιωτική ηγεσία και να τεθεί διοικητής της 41ης Μονάδας, ενώ πριν συμπληρώσει τα 30 έτη ξεκίνησε τις μυστικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, μαχόμενος εναντίον του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Μετά τον πόλεμο, τέθηκε επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης στην επαρχία του Κερμάν, όπου πολέμησε εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν.

Λίγους μήνες πριν την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ, ο Σουλεϊμάνι ανέλαβε την ηγεσία της «Quds», μιας επίλεκτης στρατιωτικής μονάδας, η οποία έχει ως στόχο την επέκταση της ιρανικής πολιτικής στο εξωτερικό.

Γιατί αποτέλεσε στόχο των ΗΠΑ
Στη Συρία, η μονάδα «Quds», η οποία λογοδοτεί απευθείας στον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν (σ.σ. Αλί Χαμενεΐ), εκτιμάται ότι ενεπλάκη ενεργά στην επιχείρηση κατάπνιξης του ξεσηκωμού εναντίον του προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, κάτι το οποίο έθεσε τον Σουλεϊμάνι ως στόχο των αμερικανικών κυρώσεων.

Το 2011, παράλληλα, χρίστηκε ως Αρχιστράτηγος των Φρουρών της Επανάστασης από τον ίδιο τον Αλί Χαμενεΐ.

Λίγο πριν τη δολοφονία του, ο Σουλεϊμάνι εξέδωσε προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ, διαμηνύοντας ότι το Ιράν δεν κινείται προς έναν πόλεμο, αλλά δεν τον φοβάται κιόλας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θάνατος του Ιρανού στρατηγού επήλθε ως συνέχεια των πρόσφατων επεισοδίων έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη.

Τις προηγούμενες ημέρες, μάλιστα, η Ουάσιγκτον έσπευσε να καταγγείλει τον Σουλεϊμάνι ότι «ενορχήστρωσε τις επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις του Ιράκ, όπου φιλοξενούνται και δυνάμεις των ΗΠΑ».

«Το “χτύπημα” αυτό είχε ως στόχο την αποτροπή μελλοντικών επιθετικών σχεδίων του Ιράν. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αναλαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του αμερικανικού λαού και των συμφερόντων του, σ’ όλο τον κόσμο» διαμήνυσε το πρωί της Παρασκευής, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τον θάνατο του Σουλεϊμάνι.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications