Ηφαιστίων: Η νέα κακοκαιρία έρχεται την Κυριακή με χιόνια και κρύο – Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας

Η νέα κακοκαιρία Ηφαιστίων έρχεται από την Κυριακή με χιόνια, κρύο, παγετό και θυελλώδεις ανέμους. Έκτακτο δελτίο για τον καιρό από την ΕΜΥ. Μέτρα που ανακοίνωσε η Τροχαία.

Η νέα κακοκαιρία Ηφαιστίων καταφτάνει στη χώρα το απόγευμα της Κυριακής φέρνοντας πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, θυελλώδεις βοριάδες και χιόνια.

Την ονομασία «Ηφαιστίων» στη νέα ψυχρή εισβολή έδωσε η μετεωρολογική υπηρεσία meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, προειδοποιώντας για τη μεταβολή του καιρού από το απόγευμα της Κυριακής, 5 Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρει, ο Ηφαιστίων θα έχει κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους στα πελάγη, βροχές σε κεντρικά, νότια και ανατολικά της χώρας και χιόνι ακόμη και σε περιοχές με χαμηλά υψόμετρα των κεντρικών και νότιων ηπειρωτικών.

Έκτακτο δελτίο για τον καιρό από την ΕΜΥ
Έκτακτο δελτίο για την επιδείνωση του καιρού εξέδωσε και η ΕΜΥ, προειδοποιώντας για την κακοκαιρία από την Κυριακή.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο Ηφαιστίων θα «χτυπήσει» από την Κυριακή μέχρι και την Τρίτη.
Αναλυτικά, την Κυριακή αναμένονται χιόνια σε ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και από το απόγευμα στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Πρόσκαιρα, στη Θεσσαλία, οι χιονοπτώσεις αναμένονται να είναι κατά τόπους πυκνές.

Από το βράδυ της Κυριακής, χιόνια θα έχουμε στη Στερεά Ελλάδα (κυρίως την ανατολική), την Εύβοια και την Πελοπόννησο. Μάλιστα, οι χιονοπτώσεις αναμένονται από υψόμετρο 200 με 400 μέτρων, στη Στερεά, την Εύβοια και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν 7 με 8 και στα πελάγη βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ.
Την Κυριακή, ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλάζι, αναμένονται στα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια, σταδιακά τις Κυκλάδες, την Κρήτη, πρόσκαιρα το Ιόνιο και από το βράδυ τα Δωδεκάνησα.

Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια) κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται σε ανατολική Στερεά, Εύβοια και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, επίσης από υψόμετρο 200 με 400 μέτρων, καθώς και σε πεδινές περιοχές. Χιόνι θα πέσει επίσης στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης.

Την ίδια μέρα, στο Αιγαίο αναμένονται άνεμοι τοπικά 10 μποφόρ που θα φτάσουν σε επίπεδο θύελλας.
Οι βροχές και καταιγίδες θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά.
Την Τρίτη, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα παραπάνω περιοχές και από το απόγευμα και από τα βόρεια τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν.Από το απόγευμα, αναμένεται επίσης μικρή εξασθένηση των ανέμων, καθώς και των βροχών και καταιγίδων.

Έκτακτα μέτρα από την Τροχαία
Καθώς το νέο κύμα κακοκαιρίας «Ηφαιστίων» αναμένεται από την Κυριακή και θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα, συμπίπτοντας με τις μετακινήσεις του τριημέρου των Θεοφανείων, η αστυνομία προχώρησε σε ειδική ανακοίνωση.

Αναλυτικά:
Απαγορεύεται η κίνηση φορτηγών ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου στο εθνικό οδικό δίκτυο από την Κυριακή στις 6:00 μέχρι τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα στις 24:00.
Απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης. Συνιστά αντικοινωνική συμπεριφορά και θα τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ. με 60 ημέρες αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων.
Όλα τα οχήματα που δεν έχουν ειδικά ελαστικά, θα πρέπει να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες. Θα γίνονται έλεγχοι από την Τροχαία σε όλο το εθνικό δίκτυο. Δεν θα επιτρέπεται η κίνηση σε αυτοκίνητα που δεν έχουν εφοδιασθεί με αλυσίδες.

Οι πολίτες που πρόκειται να μετακινηθούν θα πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα και το διαδίκτυο. Οι κατά τόπους Αρχές θα ενημερώνουν για τις καιρικές συνθήκες και την κατάσταση του οδικού δικτύου σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Η Τροχαία και η Πυροσβεστική θα βρίσκονται στους δρόμους για να συντονίσουν και να συνδράμουν. Οι πολίτες καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες τους. Θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να τοποθετούν αντιολισθητικές αλυσίδες και θα είναι βέβαια ότι έχουν επαρκή καύσιμα στα οχήματά τους.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications