Δεύτερος γύρος πυραυλικών επιθέσεων από Ιράν - Ισοπεδώθηκαν δύο αμερικανικές βάσεις - Ν.Τραμπ: «Μετράμε τις απώλειες»

Η δύναμη Quds απειλεί να ισοπεδώσει Ντουμπάι, Τελ Αβίβ και Χάιφα αν οι ΗΠΑ απαντήσουν στις επιθέσεις - Πεντάγωνο ΗΠΑ: «Μόνο Ιρακινοί τα θύματα των επιθέσεων του Ιράν»

Η απάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στον βομβαρδισμό των αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ από το Ιράν, ήταν μάλλον... «ψύχραιμη» και ο ίδιος παραπέμπει σε διάγγελμα... αύριο το πρωί, δηλαδή την Τετάρτη το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος, λέγοντας χαρακτηριστικά:

"Μέχρι στιγμής όλα καλά. Κτυπήθηκαν δύο βάσεις. Κάνουμε καταμέτρηση των ζημιών. Έχουμε τον καλύτερα εξοπλισμένο και ισχυρό στρατό του κόσμου"

Σε ανάλογο κλίμα... εκτόνωσης ήταν και η τοποθέτηση Ιρανών αξιωματούχων που μιλάνε για «επιχείρηση που ολοκληρώθηκε».

Δεύτερος γύρος πυραυλικών επιθέσεων κατά των δύο αμερικανικών βάσεων στην δυτική Βαγδάτη ξεκίνησε πριν λίγο στο πλαίσιο της επιχείρησης «Μάρτυρας Σουλεϊμανί», όπως βάπτισαν οι Ιρανοί την μαζική πυραυλική επίθεση κατά των Αμερικανών.

Οι Αμερικανοί έχουν παραδεχθεί ότι έχουν απωλέσει σταθμευμένα στην αεροπορική βάση Al Asad, επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα.

Μαχητικά F-35 της αμερικανικής Αεροπορίας απογειώθηκαν από τα ΗΑΕ και αναζητούν «στόχους ευκαιρίας» στις ναυτικές βάσεις του Ιράν, αλλά και εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων, δυνατότητα που έχουν χάρη στο ενσωματωμένο σύστημα EOTS (το λεγόμενο «Μάτι του Θεού»), τον κορυφαίο αισθητήρα του μαχητικού 5ης γενιάς. Είναι η πρώτη πολεμική αποστολή για τα μαχητικά F-35 της USAF.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αμερικανικά αεροσκάφη έχουν κτυπήσει το αρχηγείο της φιλοϊρανικής οργάνωσης PMF στη Νινευή στο βόρειο Ιράκ, ως πρώτη απάντηση στους βομβαρδισμούς των Ιρανών. Πάντως αμερικανικά μαχητικά πετούν πάνω από το Ιράκ συνεχώς.

Απώλειες Αμερικανών δεν αναφέρονται (άλλωστε ήταν σε κατάσταση συναγερμού και είχαν λάβει προφυλάξεις) αλλά οι βάσεις ισοπεδώθηκαν. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν καταστραφεί στη βάση al Asad τρία στρατιωτικά ελικόπτερα και τρία στρατιωτικά οχήματα, ενώ γίνεται καταμέτρηση για τυχόν ανθρώπινες απώλειες.

Η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση al Asad, όπου υπάρχουν κατοικίες Αμερικανών στρατιωτών και η δεύτερη στη βάση της Irbil. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Irbil έπεσαν δύο πύραυλοι, ο ένας εντός της περιμέτρου του διεθνούς αεροδρομίου και ο δεύτερος σε περιοχή 33 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, Tansim, επιβεβαιώθηκε με λίγα λεπτά διαφορά και δεύτερο κύμα επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους από το έδαφος του Ιράν στην αμερικανική βάση al asad, ενώ το Πεντάγωνο προσπαθεί να εκτιμήσει τις ζημιές στις εγκαταστάσεις και τις τυχόν απώλειες.

Αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάσταση προειδοποιούν ότι «εάν το τα F-35A της USAF εκτελέσουν οποιαδήποτε αεροπορική επιδρομή κατά στόχων στο Ιράν ή φίλων δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, η αεροπορική βάση Al-Dhafra στα ΗΑΕ θα στοχοποιηθεί άμεσα, ενώ πιθανοί στόχοι είναι και το Ντουμπάι και η Χάιφα».

Πάνω από 12 F-35A της 388ης πτέρυγας μάχης φιλοξενούνται στην εν λόγω βάση.
Σύμφωνα με το IRGC, εκτός από τους μη κατευθυνόμενους πυραύλους Katyusha που εξαπέλυσε η Kataib Hezbollah (ιρακινό παράρτημα), η αεροπορική δύναμη των IRGC χρησιμοποίησε έξι βαλλιστικούς πυραύλους Fateh-110 από το Ιράν.

Παράλληλα, στα υψώματα του Γκολάν η ισραηλινή Αεροπορία έχει κινητοποιηθεί, καθώς στη Συρία οι φιλο-ιρανικές δυνάμεις έχουν εγκαταλείψει τα αρχηγεία τους και έχουν εγκατασταθεί σε κατοικίες πολιτών.
Η Αεροπορία της Συρίας, δυνάμεις πυροβολικού και τα αντιαεροπορικά συστήματα της Συρίας έχουν τεθεί πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία και σε κατάσταση υψίστου συναγερμού.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications