Τα τρένα του «πυρηνικού» τρόμου της Σοβιετικής Ένωσης θα ξεκινήσουν και πάλι δρομολόγια

Στα σκαριά βρίσκονται τα σχέδια για την εκ νέου λειτουργία τρένων, τα οποία θα μεταφέρουν πυρηνικούς πυραύλους, όπως ακριβώς γινόταν και επί Σοβιετικής Ένωσης.

Σε ρυθμούς Ψυχρού Πολέμου φαίνεται πως κινείται και πάλι η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, καθώς πηγές του υπουργείου Άμυνας της χώρας αναφέρουν πως βρίσκονται στα σκαριά σχέδια για την εκ νέου σχεδίαση και λειτουργία τρένων, τα οποία θα μεταφέρουν πυρηνικούς πυραύλους – όπως ακριβώς έκανε πριν από 30 χρόνια η Σοβιετική Ένωση.

Αν και έχουν περάσει τρείς δεκαετίες, οι δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές σίγουρα θα θυμούνται με μία δόση φόβου και ανησυχίας τα σοβιετικά τρένα που στα βαγόνια τους μετέφεραν τους πυρηνικούς πυραύλους RT-23 Molodets μαζί με την εξέδρα εκτόξευσής τους.

Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι, οι οποίοι στο ΝΑΤΟ ήταν γνωστοί με τον κωδικό SS-24 Scalpel, ήταν ικανοί να πλήξουν στόχους σε απόσταση ακόμα και 10.000 χλμ. μακριά ενώ το γεγονός πως μεταφέρονταν με αυτόν τον τρόπο, τους έκανε πρακτικά αόρατους αφού τα τρένα στα οποία βρίσκονταν δεν διέφεραν σε τίποτα από τα κανονικά τρένα της εποχής – αν και υπήρχαν τρεις μηχανές αντί για τη συνηθισμένη μία.

Το καινοτόμο αυτό είδος πυρηνικού όπλου, που αναπτύχθηκε το 1987 και άρχισε να χρησιμοποιείται και επίσημα το 1989, έδωσε ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην Σοβιετική Ένωση.

Με δυνατότητα να διανύουν 1.000 χλμ την ημέρα, με μεγάλη αυτονομία αλλά και μεγάλη αντοχή – ακόμα και σε πυρηνικό χτύπημα- τα συγκεκριμένα τρένα και το θανατηφόρο φορτίο τους αποτέλεσαν εφιάλτη τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τους συμμάχους της κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Δύση ξεκίνησε διαπραγματεύσεις ώστε τα συγκεκριμένα τρένα να ακινητοποιηθούν ενώ μέσω της συνθήκης START II για τη μείωση του οπλοστασίου των δύο υπερδυνάμεων, είχε διαταχθεί η αποσυναρμολόγησή τους.

Αν και η Ρωσία είχε παροπλίσει όλα τα τρένα μέχρι το 2005, δεν ολοκλήρωσε την αποσυναρμολόγησή τους, αφού το 2002 οι ΗΠΑ είχαν ακυρώσει την συμφωνία περί αντί-βαλλιστικών πυραύλων που είχαν υπογράψει, ενώ το 2012 ανακοινώθηκε από τις ρωσικές αρχές η κατασκευή μιας νεότερης έκδοσης των πυραύλων RS-24 Yars, που θα μεταφέρονται με τρένα και θα έχουν τον κωδικό SS-X-32Zh Barguzin.

Φέτος λοιπόν πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσαν πως η κατασκευή μιας νέας γενιάς πυρηνικών πυραύλων που θα μεταφέρονται και θα εκτοξεύονται από τρένα, βρίσκεται και πάλι στα σκαριά.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications