Στολισμός Βασ. Σοφίας για Χριστούγεννα: Η απάντηση Μπακογιάννη στις αντιδράσεις για τον μπλε φωτισμό

Τις αντιδράσεις για τον στολισμό στη Βασιλίσσης Σοφίας με μπλε φώτα, σχολίασε ο Κώστας Μπακογιάννης. Απαντήσεις για τη διακόσμηση για τα Χριστόυγεννα έδωσε και το Ίδρυμα Ωνάση.

Αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια έχει προκαλέσει ο στολισμός για τα Χριστούγεννα στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Τα μπλε φώτα που τοποθετήθηκαν στον κεντρικό δρόμο της Αθήνας για τις γιορτές βρέθηκαν στο στόχαστρο πολλών χρηστών των κοινωνικών δικτύων.

Τα μπλε φώτα τοποθετήθηκαν στη Βασιλίσσης Σοφίας μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, ενώ σήμερα Κυριακή προχωρά ο εορταστικός στολισμός της Αθήνας με την τοποθέτηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία Συντάγματος.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον μονοπωλεί ο μπλε φωτισμός στη Βασ. Σοφίας.

Ορισμένοι εξέφρασαν την αποδοκιμασία για το αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ άλλοι συνέκριναν τα μπλε φώτα με τα ειδικά μηχανήματα με λάμπες για τα κουνούπια!

Τι απαντά ο Μπακογιάννης για αντιδράσεις στον μπλε φωτισμό της Βασιλίσσης Σοφίας
Οι αντιδράσεις που έχον προκληθεί για τον μπλε φωτισμό δεν έχουν διαφύγει της προσοχή του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος, την Κυριακή.

«Έχω ακούσει πάρα πολλά, για 666, για "έργο του διαβόλου", για θρησκευτική ουδετερότητα, αλλά έχω γίνει και αποδέκτης πολλών γνήσιων και αυθεντικών παραπόνων», δήλωσε ο Μπακογιάννης.

Ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι η τελευταία φορά που ο δήμος Αθηναίων είχε αγοράσει χριστουγεννιάτικα φώτα ήταν «το 2002 ή το 2003».

«Το αποτέλεσμα ήταν ότι το κέντρο της πόλης ήταν υποφωτισμένο, σε κακή κατάσταση και πολύ μεγάλα κομμάτια της Αθήνας ήταν ξεχασμένα, ξεγραμμένα και έμεναν σκοτεινά», παρατήρησε. Έτσι λοιπόν, όπως είπε, η νέα δημοτική αρχή απευθύνθηκε σε εταιρείες, ιδρύματα και σωματεία για τον φετινό στολισμό. «Είπαμε “ελάτε, βάλτε πλάτη για να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης”. Και να το κάνουμε αυτό όσο γίνεται πιο γρήγορα, αλλά και όσο πιο οικονομικά γίνεται».

Στο κάλεσμα του δήμου Αθηναίων, ανταποκρίθηκαν 19 ιδρύματα, εταιρείες, σωματεία που υιοθέτησαν μεγάλους δρόμους και μεγάλες πλατείες, σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη

«Αυτό είναι σημαντικό γιατί μας επέτρεψε για πρώτη φορά να φωτίσουμε δεκάδες δρόμους και πλατείες σε όλη την Αθήνα. Αν κάνετε μια βόλτα στην Αχαρνών, τη Λιοσίων, τη Μιχαλακοπούλου, τα Κάτω Πατήσια, υπάρχουν πολλά μέρη που για πρώτη φορά οι άνθρωποι δεν αισθάνονται ξένοι μέσα στην πόλη που ζούνε», σημείωσε.
Όσο για τον μπλε φωτισμό στη Βασιλίσσης Σοφίας, είπε ότι ήταν πρωτοβουλία από το ίδρυμα Ωνάση.

«Στους κεντρικούς δρόμους είχαμε πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τον δήμο. Το ίδρυμα Ωνάση μας έκανε μια πρόταση τολμηρή. Δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ελπίζω πραγματικά όταν να τη δείτε να δουλεύει, να αλλάξουν τα αρνητικά σχόλια. Αυτό που θέλουμε είναι να συνδυάσουμε το παραδοσιακό με το σύγχρονο. Θέλουμε όλες οι φωνές της πόλης να ακούγονται», κατέληξε ο κ. Μπακογιάννης.
Η απάντηση από το Ίδρυμα Ωνάση για τον μπλε φωτισμό της Βασιλίσσης Σοφίας
Απαντήσεις στις επικρίσεις για τον μπλε φωτισμό στη Βασ. Σοφίας, επιχείρησε να δώσει και η διευθύντρια πολιτισμού, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, με δηλώσεις στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά».

Η κ. Παναγιωτάκου εξήγησε ότι η ομάδα του Iδρύματος Ωνάση που ήταν υπεύθυνη για τον στολισμό συμφώνησε με τον Δήμο Αθηναίων και προχώρησαν στον συγκεκριμένο τρόπο στολισμού. Η ίδια παρατήρησε ότι όλοι είμαστε «συνιδιοκτήτες και συνδιαχειριστές» του δημόσιου χώρου και κανείς δεν έκανε ό,τι ήθελε.

«Η πρόταση ήταν δική μας, αλλά όλα αυτά συναποφασίστηκαν. Φυσικά είχαμε το ΟΚ του Δήμου. Αλίμονο αν νομίζει κανείς, ότι μπορεί να λειτουργεί όπως θέλει στο δημόσιο χώρο», παρατήρησε.
Η ίδια σχόλιασε ότι υπήρξαν και πολλά θετικά μηνύματα, κυρίως από νέους, ενώ επικαλέστηκε και την επιδοκιμασία από ειδικούς στον φωτισμό, όπως την Ελευθερία Ντεκώ και τον Γιώργο Τέλλο.

«Είναι ένας φωτισμός, που έχει μέσα του χιλιάδες σενάρια, που μπορούμε να κάνουμε ως προς τα χρώματα και ως προς το πως αναβοσβήνουν αυτά. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, τεστάρουμε τα σενάρια, μέχρι και την Τρίτη θα γίνονται δοκιμές για να δούμε ποια φώτα ταιριάζουν καλύτερα με τα κτίρια των Αθηνών. Στη Βασιλίσσης Σοφίας υπάρχουν νεοκλασικά κτίρια, μοντέρνα κτίρια», επισήμανε.
Πρόσθεσε ότι σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου, «πλέον οι φωτισμοί δεν είναι μόνο αγγελάκια και αστεράκια».

«Σε πολλές πόλεις έχουν φωτιστεί από σύγχρονους φωτιστές οι δρόμοι. Το ίδρυμα Ωνάση υποστηρίζει τον σύγχρονο πολιτισμό, ο συγκεκριμένος φωτισμός έχει προσεγγιστεί με την έννοια μιας καλλιτεχνικής εγκατάστασης», επισήμανε.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications