Γερμανικό πολεμικο «πλοίο φάντασμα» από τον 1ο Παγκόσμιο βρέθηκε στο βυθό των Φώκλαντ - Βίντεο

Το ναυάγιο ενός γερμανικού θωρακισμένου καταδρομικού ανακαλύφθηκε στο βυθό ανοιχτά των ακτών των νησιών Φώκλαντ. Το πολεμικό πλοίο βυθίστηκε από τους Βρετανούς, κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, στις 8 Δεκεμβρίου του 1914.

Το πολεμικό σκάφος SMS Scharnhorst αποτελούσε τη ναυαρχίδα του ανατολικο-ασιατικού γερμανικού στόλου, υπό τη διοίκηση του Γερμανού ναυάρχου, Μαξιμίλιαν Γκραφ φον Σπε. Βυθίστηκε με περισσότερους από 800 ναύτες, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του ναυάρχου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής αποστολής, η στιγμή της ανακάλυψης του ναυαγίου ήταν ασυνήθιστη.

​«Συχνά κυνηγάμε σκιές στον πάτο του ωκεανού, αλλά όταν το Scharnhorst εμφανίστηκε στις συσκευές εντοπισμού, δεν υπήρχε αμφιβολία ότι πρόκειται για γερμανικό πολεμικό πλοίο. Ξαφνικά, βγήκε από το σκοτάδι, με τα κανόνια του να απειλούν προς όλες τις κατευθύνσεις. Μια ανακάλυψη αυτής της σπουδαιότητας θα αποτελέσει μια από τις αξέχαστες κι έντονες στιγμές στη ζωή μου», εκμυστηρεύτηκε ο Μενσούν Μπάουντ, επικεφαλής της απόστολής.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η αναζήτηση του συγκεκριμένου πολεμικού σκάφους ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια, στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μάχη των Νησιών Φώκλαντ, χωρίς ωστόσο να στεφθεί με επιτυχία.

Να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη ναυμαχία ολοκληρώθηκε με νίκη των Βρετανών και είχε μεγάλη επίδραση στην έκβαση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εξαιτίας της, ο γερμανικός στόλος της Ανατολικής Ασίας, που ήταν και ο μοναδικός, μόνιμος γερμανικός ναυτικός σχηματισμός στο εξωτερικό, έπαψε να υπάρχει.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications