Ερντογάν Ευρώπη: “Οι Τούρκοι δεν είναι ξένοι, αλλά οι οικοδεσπότες”, είπε από τη Γενεύη

Ερντογάν Ευρώπη: Ο Ερντογάν ανέφερε ότι οι συμπατριώτες του είναι κατά της αφομοίωσης των Τούρκων, αλλά στηρίζουν την ενσωμάτωσή τους.

Οι Τούρκοι δεν είναι ξένοι στην Ευρώπη, είναι οικοδεσπότες, είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταξύ άλλων, σε ομιλία του στη Γενεύη. Ο Ερντογάν μίλησε σε Τούρκους που ζουν στην Ελβετία, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Γενεύη για το Παγκόσμιο Φόρουμ για τους πρόσφυγες. «Κάθε ένας από τους αδελφούς μας που ζουν στο εξωτερικό, αντιπροσωπεύουν το τουρκικό έθνος. Στα μάτια μας, δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους 82 εκατ. πολίτες μας», είπε ο Ερντογάν.

«Οι Τούρκοι στην Ευρώπη είναι στο σπίτι τους. Δεν είναι ξένοι, δεν συνιστούν ‘το άλλο’. Είναι οικοδεσπότες», ανέφερε ακόμη ο Ερντογάν στην ομιλία του, σύμφωνα με το Anadolu, ενώ χαρακτήρισε «ανθρώπινες γέφυρες» τους Τούρκους που ζουν στην Ελβετία και σε άλλες χώρες τη Ευρώπης.

«Να είστε υπερήφανοι για την καταγωγή σας. Είστε παιδιά ενός έθνους που, ανοίγοντας τις πύλες του στους καταπιεσμένους και τα θύματα εδώ και αιώνες, έχει υπάρξει ένα παράδειγμα για όλη την ανθρωπότητα», είπε ακόμη ο Ερντογάν απευθυνόμενος στους Τούρκους της Ελβετίας.

Ουδείς Ευρωπαίος αξιωματούχος στην υποδοχή του Ερντογάν στη Γενεύη Το φόρουμ, το οποίο θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συμφωνίας για τους Πρόσφυγες, που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, διοργανώνεται σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ελβετία. Αξιωματούχοι από 120 χώρες-μέλη του ΟΗΕ αναμένεται να συμμετάσχουν στο φόρουμ, το οποίο θα ασχοληθεί με πολλά θέματα, ιδίως την ενίσχυση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης με τις χώρες υποδοχής.

Ο Ερντογάν προσγειώθηκε στη Γενεύη τη Δευτέρα, μαζί με τη σύζυγό του Emine, τον υπουργό Εσωτερικών, Süleyman Soylu, τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Berat Albayrak, τον υπουργό Άμυνας, Hulusi Akar και τον αντιπρόεδρο του AKP, Numan Kurtuluş. Δεν διοργανώθηκε επίσημη τελετή για την υποδοχή της τουρκικής αντιπροσωπείας.

Η τουρκική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με μια μικρή ομάδα Τούρκων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο Τούρκος πρεσβευτής στη Βέρνη, ο İlhan Saygılı και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών, Sadık Arslan. Ο Ερντογάν και η αντιπροσωπεία του μετεφέρθησαν στη συνέχεια στο Four Seasons, μπροστά από το οποίο συγκεντρώθηκαν μόνο περί τους 30 υποστηρικτές. Κανένας αξιωματούχος από την Ελβετία ούτε από τον ΟΗΕ, δεν υποδέχτηκε τον Ερντογάν ούτε στο ξενοδοχείο.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να μιλήσει στο φόρουμ την Τρίτη. Από την άλλη πλευρά, μαζικές διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν την Τρίτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άφιξη του “ανεπιθύμητου καλεσμένου”.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications