Τσελέντης: Μεγάλου εστιακού βάθους ο σεισμός στα Κύθηρα - Ανεξάρτητος από τα 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία

Ο Άκης Τσελέντης, ξεκαθάρισε πως ο σημερινός σεισμός 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης είναι εντελώς ανεξάρτητος από τη σεισμική δραστηριότητα στην γειτονική Αλβανία

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, ξεκαθάρισε πως ο σημερινός σεισμός 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης είναι εντελώς ανεξάρτητος από τη σεισμική δραστηριότητα στην γειτονική Αλβανία.

«Είναι σεισμός ανεξάρτητος από αυτόν της Αλβανίας και λόγω του μεγάλου του εστιακού βάθους του -περίπου 70 χιλιόμετρα- δεν θα έχει καμία συνέχεια.

Αυτού του είδους οι σεισμοί γίνονται άπαξ και τελειώνουν. Επίσης λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους τους γίνονται αισθητοί σε μεγάλη έκταση» εξήγησε ο καθηγητής σεισμολογίας.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 09:24, 66 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Κυθήρων, κοντά στα Χανιά της Κρήτης. Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι το εστιακό του βάθος είναι αρκετά μεγάλο και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρχει συνέχεια: «Συνήθως αυτοί δεν συνοδεύονται από μεγάλη μετασεισμική ακολουθία».

Το ρήγμα θα μπορούσε να δώσει και μεγαλύτερο σεισμό

Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή Γεωλογίας και πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμη Λέκκα, το συγκεκριμένο ρήγμα θα μπορούσε να δώσει και πολύ μεγαλύτερο σεισμό. Και αυτό εκτιμά πως δεν θα υπάρξει μετασεισμική ακολουθία.

«Ο σεισμός έγινε στα 70 χλμ. βάθος, κατά μήκος του ελληνικού τόξου εκεί όπου "συγκρούεται" η Ελλάδα με την Αφρική, μεταξύ των Κυθήρων και των Χανίων. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλη τη νότια Ελλάδα. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα υπάρχει συνέχεια δεδομένου ότι ήταν ένας σεισμός βάθους, χωρίς μετασεισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ισχυρή σεισμική δόνηση που καταγράφηκε στις 9:24π.μ ήταν μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. νότια των Αντικυθήρων σε απόσταση 258 χλμ. νότια της Αθήνας.

Χωρίς αναφορές για ζημιές στα Κύθηρα - Κλειστά τα σχολεία στον Κίσσαμο

Ο δήμαρχος Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης, γνωστοποίησε ότι, για την ώρα, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές και ήδη ξεκίνησαν οι έλεγχοι. Στην Κρήτη, στον Δήμο Κισσάμου, οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους καθώς ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός και τα σχολεία θα παραμείνουν όλη την υπόλοιπη ημέρα κλειστά.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications