Πούτιν: Ευχαριστούμε Δύση αλλά κρατάμε τους όρους «μητέρα» - «πατέρας» αντί για «γονέας 1-2»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη ρωσική εθνική ταυτότητα, ξεκαθάρισε ευγενικά αλλά σθεναρά ότι δεν πρόκειται ν’ αντικατασταθούν οι παραδοσιακές μορφές οικογένειας από άλλα «προοδευτικά» παραδείγματα που εφαρμόζονται στη Δύση.

«Λέτε ότι η λέξη “Μητέρα” δεν μπορεί ν΄ αντικατασταθεί. Φαίνεται ότι ίσως μπορεί: Την αντικατέστησαν σε ορισμένες χώρες με τους όρους “γονέας 1” και ”γονέας 2”. Ελπίζω ότι αυτό δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί εδώ», ανέφερε ο Πούτιν την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Συμβουλίου Διαφυλετικών Σχέσεων, ενός συμβουλευτικού οργάνου του Κρεμλίνου.

Τα σχόλια του προέδρου Πούτιν ήλθαν σε απάντηση στον δικηγόρο Βίκτορ Βοντολάτσκι, που μίλησε για τις προσπάθειες να καλλιεργηθεί μια ενοποιητική ταυτότητα μεταξύ της ρωσικής νεολαίας, χωρίς παραβιάσεις στις άλλες εθνικές, θρησκευτικές ή ομαδικές ταυτότητες.

Οι λέξεις «μητέρα και «πατέρας» είναι λειτουργικά οι ίδιες, αλλά μεταφέρουν διαφορετικά συναισθηματικά βάρη, επιχειρηματολόγησε ο Βοντολάτσκι, όπως η «πατρίδα» και η «χώρα».

C Το μειδίαμα του Ρώσου προέδρου ενώ απαντούσε μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ως νεύμα προς την κατεύθυνση της Δύσης.

«Γονέας 1» και «γονέας 2» στη Γαλλία
Στη Γαλλία για παράδειγμα, η μητρότητα και η πατρότητα αντικαταστάθηκαν εις το όνομα της κοινωνικής ισότητας. Το Φεβρουάριο, οι σχολικές αιτήσεις αναβαθμίστηκαν με τους όρους «γονέας 1» και «γονέας 2», ώστε να αντανακλούν την νέα «οικογενειακή ποικιλομορφία».

Ανάλογη αλλαγή ήταν προ των πυλών και στην Ιταλία, αλλά ο αντιπρόεδρος της Ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, επανέφερε τις λέξεις «μητέρα» και «πατέρας» στις κυβερνητικές φόρμες, τον Απρίλη.

Είναι αβέβαιο αν η πρόταση είναι στην ατζέντα της τωρινής κυβέρνησης, που συγκροτήθηκε το Σεπτέμβρη για να κλείσουν τον Σαλβίνι, χωρίς εκλογές, σε μια ακόμη ένδειξη δημοκρατίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν προκαλεί έκπληξη ότι ήταν πρώτα στις ΗΠΑ, που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει τους όρους «μητέρα» και «πατέρας» στις αιτήσεις διαβατηρίων το 2011, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα.

Για να είμαστε δίκαιοι, οι όροι «μητέρα» και «πατέρας» δεν αντικαταστάθηκαν πλήρως στις έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι σημερινές έχουν δύο επιλογές: «Μητέρα/Πατέρας/Γονιός», που αποτελεί ξεκάθαρη κι απαράδεκτη διάκριση για τα παιδιά από τριπλές ή άλλες πολυγαμικές σχέσεις, που ακόμη παραμένουν παράνομες υπό τους καταπιεστικούς αμερικανικούς νόμους.

Κι ενώ οι ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Δύση μπορεί να ετοιμάζονται να καταδικάσουν τα σχόλια του προέδρου Πούτιν, ως ένα ακόμη δείγμα καταπίεσης στη Ρωσία, καλύτερα να συγκρατηθούν, προτού εξαργυρώσουν τα τσεκ που λαμβάνουν από τα λόμπι.

Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, μίλησε επίσης και για το καλωσόρισμα και την αποδοχή των μεταναστών και την καταδίκη της «άγνοιας και του εξτρεμισμού», αλλά και για την υποστήριξη προς τους ιθαγενείς πληθυσμούς της Ρωσίας, που ζουν σε καλύτερες συνθήκες και σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς από τους ιθαγενείς της Αμερικής.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications