Η δήλωση αρχαιολόγου για τα θαμμένα αντικείμενα της Αιγύπτου

Μόλις το ένα τρίτο των αρχαιοτήτων έχει ανακαλυφθεί στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τον διακεκριμένο επιστήμονα, Ζάχι Χαουάς, ο οποίος έδωσε το «παρών» σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Μανσούρα.

Ο διακεκριμένος Αιγύπτιος αρχαιολόγος, Ζάχι Χαουάς, έριξε μια «βόμβα» στην επιστημονική κοινότητα, υποστηρίζοντας ότι μόλις το ένα τρίτο των αντικειμένων έχει ανακαλυφθεί στη χώρα.

Ο ίδιος έκανε αυτή τον ισχυρισμό σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Μανσούρα. Συγκεκριμένα, ο Ζάχι Χαουάς ανέφερε:

«Οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει μόλις το 30% των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν, ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν θαμμένα μαζί με τα μυστικά που μπορεί να έχουν».

Επίσης, ανέφερε ότι έως το 1983, οι ξένες αρχαιολογικές αποστολές μπορούσαν να πάρουν μαζί τους τα ευρήματα και η Αίγυπτος προσπαθεί να καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων.

Φέτος, οι αιγυπτιακές αρχές επισήμαναν ότι η πώληση προτομής του Φαραώ Τουταγχαμόν στη δημοπρασία του οίκου Christie's, στο Λονδίνο, επείναι ένας πολιτιστικός θησαυρός λεηλατημένος από τυμβωρύχους.

Ο Ζάχι Χαουάς, ο οποίος προηγουμένως κατείχε το αξίωμα του υπουργού Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, ισχυρίστηκε ότι η προτομή ίσως έχει αφαιρεθεί από τον ναό στο Καρνάκ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications