Ρωμαϊκό ναυάγιο ανακαλύφθηκε γεμάτο με άριστα διατηρημένα κρασιά, ελαιόλαδο - Βίντεο

Οι αμφορείς πέρασαν 1.800 χρόνια στον πυθμένα της Μεσογείου μέχρις ότου να καταλήξουν στα χέρια των αρχαιολόγων, οι οποίοι δήλωσαν ότι ανακάλυψαν ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ναυάγια της αρχαιότητας.

Το Ινστιτούτο Μελετών Ναυτικής Αρχαιολογίας των Βαλεαρίδων νήσων δημοσίευσε ένα βίντεο που απεικόνιζε το πλοίο και το φορτίο του, καθώς και την πολύπλοκη δουλειά των δυτών προκειμένου να ανακτηθούν όλα αυτά τα αντικείμενα από τον βυθό της θάλασσας.

«Αυτό το ναυάγιο είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας», δήλωσε ο Οργανισμός Πολιτισμού της Μαγιόρκα.

Το μικρό φορτηγό σκάφος προφανώς βυθίστηκε κοντά στο νησί της Μαγιόρκα κάποια στιγμή στον 3ο αιώνα π.Χ., καθώς έπλεε από τη νότια Ιβηρία - που είναι τώρα μέρος της σύγχρονης Ισπανίας – προς την Ρώμη.

Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την ανακάλυψη πιστεύουν ότι το πλοίο παρέμεινε σχεδόν ανέπαφο, επειδή πιθανώς βυθίστηκε πολύ γρήγορα. Αν είχε πιαστεί σε μια καταιγίδα, τα συντρίμμια από το πλοίο και το φορτίο του θα είχαν διασκορπιστεί προς όλες τις κατευθύνσεις.

Στο σκάφος ανακαλύφθηκαν 93 απολύτως σφραγισμένοι πήλινοι αμφορείς αποθηκευμένοι στο κύτος του πλοίου. Τα σκεύη αυτά, περιείχαν έναν πραγματικό γαστρονομικό θησαυρό, καθώς ήταν γεμάτα με κρασί, ελαιόλαδο και γάρο.

Κατασκευασμένο από ζυμωμένα ψάρια και ντομάτες, το γάρο ήταν μία από τις πιο δημοφιλείς σάλτσες στη Ρώμη και τοποθετούνταν στα περισσότερα πιάτα. Το γάρο παραγόταν στην Ισπανία σε μεγάλες ποσότητες και μεταφερόταν στην πρωτεύουσα και σε άλλα μέρη της αυτοκρατορίας.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications