Παυλόπουλος: Ανάγκη σεβασμού της αρχής της αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό

Μήνυμα για συνοχή και περαιτέρω Ευρωπαϊκή Ενοποίηση απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας στη Β΄ Συνεδρίαση του «Αrraiolos Group».

Οι σύγχρονες προκλήσεις ως προς την ασφάλεια της ΕΕ και των Κρατών-Μελών της βρέθηκαν στο επίκεντρο της Β΄ Συνεδρίασης του «Αrraiolos Group».

Σε ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στη συνάντηση επισήμανε την ανάγκη συνοχής σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη συγκυρία, όπως είπε.

Ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για το επαρκές θεσμικό και πολιτικό θεμέλιο που διέπουν τις δράσεις για την εμπέδωση της Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών-Μελών της.

Αναφερόμενος στη σημασία του άξονα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας μίλησε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις αρνητικές συνέπειες που είχε το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παρενέβη ενεργώς σε όσα συμβαίνουν και κατά συνέπεια, και στην χάραξη αποτελεσματικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του ISIS, όταν μάλιστα το «πολεμικό θέατρο» της Μέσης Ανατολής, όπως είπε, αφορούσε και αφορά ευθέως πολλά Κράτη-Μέλη.

«Η κατάσταση αυτή έφερε στο φως και το σημαντικό θεσμικό και πολιτικό κενό που προκύπτει εκ του ότι ο άξονας της ΚΕΠΠΑ, των άρθρων 23 επ. της ΣυνθΕΕ, ήταν και παραμένει σχεδόν “ατροφικός”. Συνακόλουθα δε αρκετά αδύναμος για να οδηγήσει, ιδίως σε περιπτώσεις επείγοντος όπως εν προκειμένω, στην αποτελεσματική και έγκαιρη χάραξη Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας» πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης ως άμεση ανάγκη την ολοκληρωμένη ενεργοποίηση και εφαρμογή των θεσμών της ΚΕΠΠΑ, στο πλαίσιο των διατάξεων των άρθρων 23 επ. της ΣυνθΕΕ, που συνεπάγεται τον πλήρη σεβασμό της αρχής της Συνεννόησης και, ιδίως, της Αλληλεγγύης κατά την χάραξη και εφαρμογή της ΚΕΠΠΑ, καθώς και τον πλήρη σεβασμό της αρχής της Αλληλεγγύης στους τομείς του Ασύλου και της Μετανάστευσης, δηλαδή τον πλήρη σεβασμό των διατάξεων των άρθρων 77 επ. της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), και κατ' εξοχήν του άρθρου 80, το οποίο ρητώς αναφέρεται στην ως άνω αρχή της Αλληλεγγύης.

«Αυτό καθίσταται τόσο περισσότερο αναγκαίο, όσο κατά την κρίση στην Μέση Ανατολή παρατηρείται, όπως επισήμανα κατά την Α΄ Συνεδρίαση, εκ μέρους ορισμένων Κρατών-Μελών, μια προκλητική παραβίαση της αρχής της Αλληλεγγύης ως προς την αντιμετώπιση των προσφύγων υπό όρους Ανθρωπισμού και Δικαιοσύνης, ήτοι υπό όρους πλήρους σεβασμού των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Παραβίαση, η οποία συνοδεύεται και από μιάν εξίσου επικίνδυνη άγνοια της έννοιας των θαλάσσιων συνόρων των Κρατών-Μελών, επέκεινα δε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και του τρόπου φύλαξής τους υπό όρους πλήρους σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, στο σύνολό τους», κατέληξε.

sputniknews.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications