Τουρκία: Η ελληνική νοοτροπία φταίει για το αδιέξοδο στο Κυπριακό

Οξύτατη ανακοίνωση εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας την ελληνοκυπριακή νοοτροπία ως κύρια υπεύθυνη για τη μη επίλυση του Κυπριακού.

Σκληρή ανακοίνωση εναντίον της τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, επιρρίπτοντας τη μη επίλυση του Κυπριακού στην ελληνοκυπριακή νοοτροπία.

«Το ανακοινωθέν της τριμερούς συνόδου αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα για το πώς οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι χρησιμοποιούν τις περιφερειακές χώρες (σ.σ. Αίγυπτος) για τις μαξιμαλιστικές και εθνικιστικές τους πολιτικές» ανέφερε, μεταξύ άλλων, το τουρκικό υπουργείο.

Κάνοντας ειδική αναφορά στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, απέδωσε την ευθύνη του αδιεξόδου στη νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία «αγνοεί την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων και αρνείται την πολιτική ισότητα» των δύο κοινοτήτων.

«Αυτή η νοοτροπία είναι ο κύριος λόγος για την αποτυχία κάθε διαπραγματευτικής διαδικασίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε δεκαετιών» έσπευσε να προσθέσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος, απέρριψε τις μαξιμαλιστικές πολιτικές της ελληνοκυπριακής πλευράς, καθώς «δεν σέβονται την αρχή της ισότητας», η οποία συνιστά βασικό άξονα του διεθνούς δικαίου και των Ηνωμένων Εθνών».

Διαβεβαίωσε τέλος, ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, οι κ.κ. Μητσοτάκης, Αναστασιάδης και αλ Σίσι συναντήθηκαν στο Κάιρο, στο πλαίσιο των εργασιών της 7ης συνεδρίασης της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.

Κατά τις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν, οι τρεις αρχηγοί κρατών καταδίκασαν τις «προκλητικές ενέργειες» της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications