Ερντογάν: Πανέτοιμος ο τουρκικός στρατός – Ξεκινάμε επίθεση στη βόρεια Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα πραγματοποιήσει μία στρατιωτική επιχείρηση στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη βόρεια Συρία, σε μία περιοχή που ελέγχεται από Κούρδους αντάρτες.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος συμπλήρωσε ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά με την επιχείρηση τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ.Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η υπομονή της Τουρκίας εξαντλείται με τις ΗΠΑ που έχουν συμφωνήσει με την Άγκυρα, για την οργάνωση μιας ζώνης ασφάλειας στα βορειοανατολικά της Συρίας.

Μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ σχετικά με την προγραμματισμένη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία, οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ασφαλή ζώνη εντός της Συρίας και κατά μήκος των βορειοανατολικών συνόρων της με την Τουρκία, που απομάκρυνε τους μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

Οι YPG ήταν οι κύριοι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον στη Συρία στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο, η Τουρκία τους αναγνωρίζει ως «τρομοκρατική οργάνωση». Σε αυτό το πλαίσιο, η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν σταματήσει τις ενέργειες για τη δημιουργία της ασφαλούς ζώνης και έχει ζητήσει από την Ουάσιγκτον να διακόψει τις σχέσεις της με τους YPG.

Η επιχείρηση, η οποία θα σήμανε την τρίτη τουρκική εισβολή στη Συρία, είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά από τον Ερντογάν νωρίτερα φέτος, ωστόσο αργότερα την ανέβαλε.

«Εισβάλαμε στο Αφρίν, στο Γιαραμπλους και στην περιοχή Αλ-Μπαμπ. Τώρα θα εισέλθουμε στα ανατολικά του Ευφράτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της σημερινής τελετής έναρξης των αυτοκινητοδρόμων.

kathimerini.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications