Επίδομα ΕΟΠΥΥ 150 ευρώ – Όσα πρέπει να γνωρίζετε για να το πάρετε

Επίδομα ύψους 150 ευρώ για λουτροθεραπείες, κατά το χρονικό διάστημα από 1/6 έως 31/10 ενέκρινε ο ΕΟΠΥΥ. Η ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρει τα εξής: «Όπως ισχύει κάθε φορά, η αποζημίωση λουτροθεραπείας παρέχεται κατά την διάρκεια της λουτρικής περιόδου για το χρονικό διάστημα από 1/6 έως 31/10 εκάστου έτους και ανέρχεται στο ποσό των 150 ευρώ προς τους δικαιούχους, μετά από έγκριση από το αρμόδιο υγειονομικό όργανο ΕΟΠΥΥ σε αναγνωρισμένες από το κράτος Λουτροπηγές.

Το ανωτέρω ποσό χορηγείται για την πραγματοποίηση κατά ανώτατο όριο 15 λούσεων».

Το εν λόγω επίδομα δικαιούνται όσοι πάσχουν από τις παρακάτω παθήσεις:
– Αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις με προβολή του μυοσκελετικού συστήματος, που δεν βρίσκεται σε οξύ στάδιο.
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται παθήσεις όπως οι κάτωθι:

Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
Συστηματική σκλήρυνση
Πολυμυοσίτιδα-Δερματίτιδα
Ρευματοειδή πολυμυαλγία
Μεικτή νόσος του συνδετικού ιστού
– Μετατραυματικές δυσκαμψίες, Μετατραυματική αρθρίτιδα
– Δερματοπάθειες

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται η ψωρίαση, το χρόνιο έκζεμα και η χρόνια διάχυτη νευροδερματίτιδα.
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλουν οι ασφαλισμένοι:
Ιατρική γνωμάτευση (σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα1), ιατρού, αντίστοιχης με την πάθηση ειδικότητας, (Ορθοπαιδικού, Ρευματολόγου, Δερματολόγου, Φυσιάτρου). Στην γνωμάτευση θα πρέπει να αναφέρεται αναλυτικά η πάθηση του ασφαλισμένου και να αιτιολογείται αναλυτικά η αναγκαιότητα υποβολής του σε λουτροθεραπεία.

Σε περίπτωση έλλειψης ιατρού ειδικότητας ρευματολόγου στην περιοχή, (συμβεβλημένων, υπηρετούντων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ,στα Στρατιωτικά και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία ή σε μονάδες υγείας του Π.Ε.Δ.Υ.,) θα γίνονται αποδεκτές γνωματεύσεις από Ορθοπεδικούς συμβεβλημένους ή υπηρετούντες στις ανωτέρω μονάδες υγείας για τα νοσήματα της παρ.Α1.

Ιατρική γνωμάτευση ειδικευμένου Καρδιολόγου (σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα 2), από την οποία να προκύπτει, δεδομένης της κλινικής κατάσταση του ασφαλισμένου, ότι δύναται να προβεί στην συγκεκριμένη θεραπεία και ότι δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη για την διενέργεια αυτής. Οι γνωματεύσεις των ανωτέρω παραγράφων 1 και 2, δύναται να εκδίδονται από ιατρούς Νοσοκομείων του ΕΣΥ , Στρατιωτικών και Πανεπιστημιακών, ιατρούς των μονάδων Υγείας του Π.Ε.Δ.Υ και τέλος από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς.
Τα εισιτήρια των λούσεων.

Βεβαίωση της λουτροπηγής από τον νόμιμο εκπρόσωπό της, ότι η λουτροπηγή ανήκει στις αναγνωρισμένες από το Κράτος Λουτροπηγές. Από την ίδια βεβαίωση θα πρέπει να προκύπτουν οι ημερομηνίες πραγματοποίησης των λούσεων καθώς και το χρονικό διάστημα εντός του οποίου διενεργήθηκαν.

Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο απόδειξης παροχής υπηρεσιών του ξενοδοχείου ή του ενοικιαζόμενου δωματίου, προκειμένου να διαπιστώνεται η μετάβαση και διαμονή του ασφαλισμένου στον τόπο της λουτροπηγής. Στην περίπτωση που η λουτροπηγή βρίσκεται κοντά στον τόπο κατοικίας του ασφαλισμένου και δεν προκύπτει διαμονή, απαραίτητη κρίνεται η υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης του ασφαλισμένου στην οποία θα δηλώνει ότι, μετακινήθηκε τις ημερομηνίες όπως αυτές αναφέρονται στην βεβαίωση του νόμιμου εκπροσώπου της λουτροπηγής.
Για τα ΑμΕΑ με τετραπληγία ή παραπληγία, δύναται να αποζημιώνεται και ο συνοδός για το κόστος μετακίνησης του, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο σχετικό γενικό έγγραφο του Οργανισμού με ΑΔΑ: 6ΧΣ70Ξ7Μ-Φ6Τ

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications