Σε νυχτερίδες στην Κίνα έχουν βρει έναν ιό που θα μπορούσε να είναι ένας νέος Έμπολα!!
Σε νυχτερίδες στην Κίνα έχουν βρει έναν ιό που θα μπορούσε να είναι ένας νέος Έμπολα!!

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο και δυνητικά εξαιρετικά επικίνδυνο παθογόνο παράγοντα για τους ανθρώπους σε νυχτερίδες που ζουν στην Κίνα. Ο ιός που βρίσκεται σε νυχτερίδες ανήκει στην ίδια θανατηφόρα οικογένεια με τον Ebola και τον ιό Marburg. Αναφέρεται ότι εάν αυτή η μόλυνση αρχίσει να μολύνει τους ανθρώπους στα νότιας της Κίνας, θα προκαλέσει μια τρομερή επιδημία.

Ο νέος ιός ονομάστηκε Mengla από ερευνητές από τη Σιγκαπούρη και την Κίνα. Ο ιός έχει ανιχνευθεί στο είδος Rousettus.

Ο ιός Mengla είναι μέρος της οικογένειας των filoviruses που προκαλούν θανατηφόρους αιμορραγικούς πυρετούς που μπορεί να σκοτώσουν ένα άτομο μέσα σε λίγες ώρες.

Η ανακάλυψη του Mengla πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας οξείας εκδήλωσης ενός νέου στελέχους του ιού Ebola στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία έχει σκοτώσει μέχρι σήμερα περίπου 400 ανθρώπους.

Ο ιός Mengla πήρε το όνομά του από την περιοχή στην οποία βρέθηκε στη νότια Κίνα, κοντά στα σύνορα της χώρας με το Λάος και το Βιετνάμ.Ενώ αυτός ο ιός βρίσκεται αποκλειστικά στις αποικίες στις νυχτερίδες.

Αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχει τη δυνατότητα να εξαπλωθεί σε άλλα ζωικά είδη, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.Το πιο επικίνδυνο στην περίπτωση αυτή είναι ότι ο ιός βρίσκεται κοντά στα σύνορα τεσσάρων χωρών, οπότε σε περίπτωση επιδημίας, μια εστία μπορεί να μεταφερθεί σε όλες αυτές τις χώρες με τη μία.

«Η μελέτη της γενετικής ποικιλομορφίας και της γεωγραφικής κατανομής των "filovirus" είναι πολύ σημαντική για την εκτίμηση των κινδύνων και την πρόληψη επιδημιών», λέει ο καθηγητής Wang Ling-Fa,συγγραφέας της μελέτης, «Αυτός ο τύπος μολυσματικών ασθενειών μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες».

Τι είναι τα filovirus

Είναι ιοί είναι μια οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς αιμορραγικούς πυρετούς (αιμορραγία) όταν οι άνθρωποι μολυνθούν από αυτά. Είναι εξαιρετικά μεταδοτικές, και εξαπλώνονται εύκολα και γρήγορα μέσα από τα υγρά και είναι θανατηφόρες περίπου στις μισές περιπτώσεις, καθιστώντας τα μια σοβαρή απειλή.

Από τους τρεις (μαζί με την Mengla υπάρχουν τώρα 4), οι γνωστοί τύποι filoviruses ειναι ο Ebola και ο Marburg είναι οι πιο διάσημοι και ευθύνονται για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. Επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά το πρώτο ξέσπασμα του ιού Marburg το 1967. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ο ιός μεταδόθηκε σε ανθρώπους από πιθήκους που ήρθαν από την Αφρική.

Ο Έμπολα έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους σε μαζική επιδημία στη Δυτική Αφρική το 2014-2016, σκοτώνοντας περισσότερους από 11.000 ανθρώπους σε πολλές χώρες, κυρίως στη Λιβερία, τη Σιέρρα Λεόνε και τη Γουινέα. Οι ιοί μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο και πιστεύεται ότι προέρχονται κυρίως από τους πάνθηρες.

Η θεραπεία περιλαμβάνει την καραντίνα των ασθενών και τη θεραπεία των συμπτωμάτων, ελπίζοντας ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς μπορεί να καταπολεμήσει τον ιό. Ο καθένας από τους ιούς πήρε το όνομά του από τον τόπο όπου καταγράφηκε για πρώτη φορά - στη Γερμανία είναι ο Marburg, ο Ebola από το ποταμό Ebola στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ο ιός Lloviu πήρε το όνομά του από το σπήλαιο Cueva del Lovio στην Ισπανία και τώρα Mengla της περιοχής οπού βρέθηκε στην Κίνα.

©ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΕΤΟΣ

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications