Ο Κινέζος επιστήμονας που άλλαξε το DNA σε έμβρυο αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή
Ο Κινέζος επιστήμονας που άλλαξε το DNA σε έμβρυο αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή

Στα τέλη Νοεμβρίου του 2018, ο επιστημονικός κόσμος συγκλονίστηκε από τα νέα του κινέζου επιστήμονα He Jiankui . Ο τελευταίος δήλωσε σε επιστημονική διάσκεψη στο Χονγκ Κονγκ τη γέννηση των πρώτων γενετικά τροποποιημένων μωρών στον κόσμο , των οποίων το τμήμα DNA άλλαξε έτσι ώστε τα παιδιά να μην μπορούν να μολυνθούν από τον ιό HIV.

Τα Δίδυμα κορίτσια Nana και Lulu γεννήθηκαν στην Κίνα, όμως στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου τέτοια πειράματα απαγορεύονται από νόμους.

Μια χιονοστιβάδα κριτικής έπληξε αμέσως τον επιστήμονα, κατηγορήθηκε για το γεγονός ότι τέτοια πειράματα δεν έχουν ηθικές δικαιολογίες. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ενήργησε για την προώθηση της επιστήμης και έπρεπε να αποδείξει ότι κάτι τέτοιο ήταν δυνατό.

Ωστόσο, αμέσως μετά τις δηλώσεις του, αναγκάστηκε να προσλάβει φρουρούς και κρύφτηκε καθώς υπήρχαν ανησυχίες ότι θα μπορούσε να συλληφθεί για τα πειράματά του και επιπλέον να καταδικαστεί σε θάνατο στην Κίνα.

Είναι επίσημα γνωστό ότι ο Dzyankuy είναι ουσιαστικά υπό κατ 'οίκον περιορισμό στην πόλη Shenzhen της νότιας Κίνας. Εκπρόσωποι της αστυνομίας μπορούν να πάνε τον συλλάβουν ανά πάσα στιγμή και να τον κατηγορήσουν γιαυτό που έκανε,για παρόμοια πειράματα συχνά στην Κίνα καταδικάζονται σε θάνατο.

Οι συνάδελφοι του επιστήμονα είναι σίγουροι ότι δεν θα πετύχει να αποφύγει την τιμωρία και ότι οι μέρες του είναι λίγες. "Η Κίνα εκτελεί περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου και το σύστημα της θανατικής ποινής της χώρας περιπλέκεται με μυστήριο", λέει ο William Nee, που εκπροσωπεί την Κίνα στον διεθνή οργανισμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων Amnesty International,

"Οι ύποπτοι συχνά δεν έχουν πρόσβαση σε δικηγόρους σε βασικά στάδια διαδικασία και συχνά χρησιμοποιούν βασανιστήρια για να εξαγάγουν μαρτυρίες. " Βρετανοί επιστήμονες επικοινώνησαν με τον He Dzyankuem και πιστεύουν επίσης ότι η θέση του είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Από Δεκέμβριο, ο Dzyankuy δεν έφυγε ποτέ το διαμέρισμά του στο Shenzhen. Τα γονίδια των νεογνών επεξεργάστηκαν στην ιδιωτική κλινική He Dzyankuya χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνολογία Crispr. Οι πειραματικές μητέρες ήταν γυναίκες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για στειρότητα και συμφώνησαν στο πείραμα.

Επεξεργάστηκαν συνολικά 16 από τα 22 έμβρυα, από τα οποία 11 έμβρυα μεταφέρθηκαν σε μητέρες μετά από έξι εμφυτεύματα. Από αυτά, μόνο ένα ζευγάρι δίδυμα προέκυψαν.

Τώρα μεταξύ των κινεζικών υπουργείων επιστήμης και υγείας διεξάγονται μεγάλες έρευνες στην περίπτωση των πειραμάτων του Dzyankuya. "Πολλοί άνθρωποι πιθανόν να χάσουν τη δουλειά τους, προφανώς δεν εμπλέκονται μόνο σε αυτά τα πειράματα", δήλωσε ο καθηγητής Lovell-Budge σε συνέντευξή του στο The Telegraph.

Υπάρχουν πολλά περίεργα λένε στην περίπτωση του επιστήμονα. Είναι γνωστό ότι ο Dzyankuy έχει βασική εκπαίδευση ως φυσικός και όχι ως βιολόγος και ως εκ τούτου δεν είναι ουσιαστικά ικανός να εργαστεί ως γενετιστής.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ίδιος δεν πραγματοποίησε αυτά τα πειράματα. Εκτιμάται ότι χρησιμοποίησε το δικό του κεφάλαιο ύψους περίπου 50 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση της ερευνάς και για ειδικευμένους επιστημονικούς εμπειρογνώμονες για τη διεξαγωγή του πειράματος.

"Αλλά πίστευε πραγματικά ότι έκανε μια καλή και μεγάλη (για την επιστήμη) επιχείρηση και ένα πολύ σημαντικό πράγμα για το καλό της ανθρωπότητας", προσθέτει ο καθηγητής Lovell-Budge.

©ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΕΤΟΣ

Post A Comment:

1 comment

Ανώνυμοςείπε...

Ε βεβαια, πως αλλιως θα πουνε φαρμακα οι εβραικες εταιριες....

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications