Οι επιστήμονες εκπέμπουν SOS για το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας στον Θερμαϊκό
Οι επιστήμονες εκπέμπουν SOS για το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας στον Θερμαϊκό

Καφέ χρώμα απέκτησαν για ακόμη μια φορά τα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου. Το περασμένο Σαββατοκύριακο η εικόνα που αντίκρισαν όσοι έκαναν την βόλτα τους στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης ήταν αποκρουστική.

Την ίδια ώρα οι ειδικοί κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις καθώς για τρίτη φορά μέσα στο χρόνο σημειώνεται το ίδιο φαινόμενο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος» οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια τα φαινόμενα της ερυθράς παλίρροιας και του ευτροφισμού θα ενταθούν τόσο σε διάρκεια όσο και σε ένταση.

Η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, έδωσε εντολή να ενταθούν οι εργασίες καθαρισμού με τη συμμετοχή δύο πλοιαρίων και ενός βυτίου, για την αντιμετώπιση του φαινομένου που ανέκυψε.

Η Μαρία Μουστάκα, καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, δηλώνει στην εφημερίδα, «ότι ο όρμος της Θεσσαλονίκης από την Αρετσού μέχρι και το λιμάνι της πόλης μοιάζει με εύτροφη λίμνη, λόγω της νέας άνθισης φυτοπλαγκτού».

Όπως εξηγεί, «το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας οφείλεται στα γνώριμα στον όρμο ετερότροφα δινομαστιγωτά Nictiluca και Spatulodinium».

Οι αναλύσεις που έχουν γίνει στα νερά του κόλπου δείχνουν πολύ υψηλή αφθονία και βιομάζα φυτοπλαγκτού με συμμετοχή γνωστών τοξικών ειδών.

Ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κώστας Φυτιάνος, εκτιμά ότι τα φαινόμενα θα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στην παραλία της Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι ο Θερμαϊκός είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος και τα λύματα αποτελούν πρώτης ποιότητας τροφή για το φυτοπλαγκτόν, καθώς είναι πλούσια σε ενώσεις φωσφόρου και αζώτου.

Post A Comment:

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications