Τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά στον κόσμο γεννήθηκαν στην Κίνα
Τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά στον κόσμο γεννήθηκαν στην Κίνα

Ο επιστήμονας He Jiankui από το πανεπιστήμιο του Shenzhen ανακοίνωσε τη Δευτέρα στο Χονγκ Κονγκ ότι γεννήθηκαν τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα παιδιά και ειναι δίδυμα κορίτσια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το DNA των κοριτσιών έχει τροποποιηθεί έτσι ώστε να μην μπορούν ποτέ να μολυνθούν από τον ιό HIV και τον ιό του AIDS. Τα κορίτσια, που έλαβαν τα ονόματα Lulu και Nana, γεννήθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες.

Ο Jiangkui ζει στις ΗΠΑ, αλλά σύμφωνα με αυτόν, αναγκάστηκε να διεξαγάγει τα πειράματά του στην Κίνα, δεδομένου ότι απαγορεύεται η επέμβαση στα ανθρώπινα γονιδία στις ΗΠΑ. Παρόμοια πειράματα απαγορεύονται επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε πολλές άλλες χώρες.

Οι επικριτές της γενετικής τροποποίησης ισχυρίζονται ότι τέτοια πειράματα δεν ειναι ηθικά . Και ότι οι επικίνδυνες αλλαγές στα γονίδια μπορούν μεταδοθούν στους απογόνους. Σύμφωνα με τον Jiangkui, 11 έμβρυα συμμετείχαν στο πείραμά του, αλλά μόνο τα δίδυμα γεννήθηκαν με επιτυχία.

Επίσης, δήλωσε ότι ο στόχος του δεν ήταν μόνο να θεραπεύσει ή να αποτρέψει μια κληρονομική ασθένεια, αλλά να προσπαθήσει να εμφυτεύσει στο DNA των παιδιών τις ιδιότητες που υπάρχουν σε μερικούς ανθρώπους , και την ικανότητα τους να αντιστέκονται στη λοίμωξη από τον HIV. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, οι γονείς που συμμετέχουν στο πείραμα αρνούνται να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους και θέλουν να παραμείνουν μυστικά τα ονόματα τους.

Για το πείραμα, ο επιστήμονας και η ομάδα του βρήκαν αρκετά ζευγάρια που πήγαν σε κλινική για θεραπεία της στειρότητας και θέλοντας να μείνουν έγκυες. Η γονιδιακή επεξεργασία πραγματοποιήθηκε σε ένα από τα στάδια της γονιμοποίησης.

Όταν το έμβρυο ήταν ηλικίας τριών έως πέντε ημερών, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος CRISPR - μια ήδη γνωστή μέθοδος γενετικής επεξεργασίας - στην οποία αφαιρείται ένα μη αναγκαίο γονίδιο από μια ακολουθία γονιδίων. Σε αυτή την περίπτωση, το γονίδιο CCR5, το οποίο είναι υπεύθυνο για την προδιάθεση του HIV αφαιρείτε.

Μετά από αυτό, τα έμβρυα μεταμοσχεύθηκαν στη μήτρα των μητέρων με τη συγκατάθεσή τους. Από τις έξι εγκυμοσύνες, γεννήθηκε μόνο ένα ζευγάρι δίδυμων δηλαδή 1 στα 6 . "Αισθάνομαι μια ισχυρή ευθύνη και άφησα την ίδια την κοινωνία να αποφασίσει τι να κάνει με αυτό (το επίτευγμα) ", δήλωσε ο επιστήμονας, "Αλλά έπρεπε να το κάνω ως ένα παράδειγμα ότι είναι δυνατόν".

Ένα διεθνές συνέδριο για την επεξεργασία γονιδίων θα γίνει στο Χονγκ Κονγκ και θα πραγματοποιηθεί μια παρουσίαση του He Jiankui. Αλλά αποφάσισε να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για το επίτευγμά του. Υπάρχουν αντιδράσεις από ορισμένους.

"Είναι απλώς ξεδιάντροπο. Τα πειράματα στον άνθρωπο είναι ανήθικα και ηθικά αδικαιολόγητα", δήλωσε ο γενετιστής Kiran Musunuru του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, επίσης ο και Δρ. Eric Topol από το Ινστιτούτο Scripps Research στην Καλιφόρνια, δήλωσε ότι «Έχουμε να κάνουμε με το εγχειρίδιο οδηγιών ενός ατόμου».

"Εάν αυτό είναι αλήθεια, αυτό το πείραμα είναι τερατώδες", λέει ο καθηγητής Julian Savulescu, διευθυντής του Uehiro Center for Practical Ethics, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, «Αυτά τα υγιή παιδιά χρησιμοποιούνται ως γενετικά ινδικά χοιρίδια».

Ένας γνωστός γενετιστής,ο καθηγητής George Church του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, υπερασπίστηκε τις προσπάθειες επεξεργασίας του γονιδίου για τη δημιουργία ανοσίας για τον ιό HIV. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ιός HIV είναι μία από τις κύριες και αυξανόμενες απειλές για την ανθρώπινη υγεία και, κατά συνέπεια, μια τέτοια παρέμβαση είναι δικαιολογημένη.

©ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΕΤΟΣ

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications