Σαντορίνη: Απαγόρευση ανεξέλεγκτων περιηγητικών πτήσεων ελικοπτέρων
Σαντορίνη: Απαγόρευση ανεξέλεγκτων περιηγητικών πτήσεων ελικοπτέρων

Την έκδοση οδηγίας προς αεροπόρους (ΝΟΤΑΜ) για την απαγόρευση ανεξέλεγκτων προσγειώσεων, απογειώσεων και πτήσεων των ιδιόκτητων ελικοπτέρων στην Καλντέρα, καθώς και σε κατοικημένες και ευαίσθητες περιοχές του Δήμου Θήρας, αποφάσισε ο δήμος.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι πτήσεις ελικοπτέρων για τουριστικούς λόγους, προξενούν σοβαρή ενόχληση στους τουρίστες αλλά και στους κατοίκους του νησιού, λόγω του αυξημένου θορύβου που δημιουργείται από την εκτέλεση χαμηλών περιηγητικών πτήσεων πάνω από κατοικημένες περιοχές.

Η χαμηλή σχετικά διέλευση, πέραν του θορύβου, προκαλεί και δονήσεις που ενδέχεται εν δυνάμει να συμβάλλουν και στην αποκόλληση τμημάτων των πρανών στην καλντέρα με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Οι πτήσεις πάνω από το θαλάσσιο χώρο, όταν εκεί υπάρχουν κρουαζιερόπλοια που από-επιβιβάζουν επιβάτες στις λιμενικές εγκαταστάσεις Όρμου Φηρών και Αθηνιού, πρέπει μεταξύ άλλων να απαγορευθούν για λόγους ασφαλείας.

Παράλληλα η καλντέρα και ιδιαίτερα ο χώρος που ορίζεται μεταξύ Όρμου Φηρών-Ηφαιστείου-Αθηνιού, αποτελεί το οριοθετημένο και ελεγχόμενης πρόσβασης αγκυροβόλιο των λιμενικών εγκαταστάσεων του νησιού, σύμφωνα με τα σχέδια ασφάλειας λιμενικών εγκαταστάσεων που έχουν εγκριθεί από την αρμόδια αρχή.

Η χρήση κοινόχρηστων χώρων για την προσγείωση ή απογείωση ελικοπτέρων απαιτεί την προηγούμενη έκδοση άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου από το Δήμο Θήρας.

Τέλος, από την απαγόρευση προσγείωσης - απογείωσης σε κοινοχρήστους χώρους, εξαιρούνται τα εκτατά περιστατικά με την προϋπόθεση ότι θα έχει ενημερωθεί ο δήμος εγκαίρως. Για κάθε άλλη περίπτωση, θα υποβάλλεται σχετικό αίτημα το οποίο θα εξετάζεται κατά περίπτωση.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα tornosnews.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications