Πάπας Φραγκίσκος: «Τα έθνη οικοδομήθηκαν από τους μετανάστες»!
Πάπας Φραγκίσκος: «Τα έθνη οικοδομήθηκαν από τους μετανάστες»!

Μας έχει συνηθίσει ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε δηλώσεις του υπέρ της αποδοχής όλων των «προσφύγων».

Του Άρη Δημόπουλου
Αυτή τη φορά μάλιστα θέλησε να δώσει παραπάνω σημασία στον ρόλο των μεταναστευτικών ρευμάτων που , κατά τον ίδιο, ευθύνονται για την δημιουργία των εθνών!

Ο Πάπας δεν μίλησε αυτή τη φορά απλά για τα «κράτη», αλλά θέλησε να εντάξει στον λόγο του μία πολύ βαθύτερη έννοια, αυτή του «έθνους».

Κατά τον ίδιο λοιπόν τα έθνη του πλανήτη αυτή τη στιγμή έχουν δομηθεί χάρη στην…μετανάστευση:
«Τα έθνη δεν οικοδομούνται από μόνα τους αλλά ‘χτίζονται’ από μετανάστες, ακριβώς όπως οι μετανάστες οικοδόμησαν την Ευρώπη .Η γηραιά ήπειρος πήρε την σημερινή της μορφή μετά από πολλά κύματα μεταναστών κατά τη διάρκεια των αιώνων».

Ο Πάπας Φραγκίσκος, που πρόσφατα είχε…προτείνει στους πιστούς του δυτικού κόσμου να «ανοίξουν τα σπίτια τους στους μετανάστες», πέταξε τα «καρφιά» του προς τον Τραμπ και την Εθνική Δεξιά στην Ευρώπη.

Μάλιστα παρέθεσε και το παράδειγμα των καραβανιών μεταναστών που ήδη οδεύουν στον νότο των ΗΠΑ:
«Οι πρόσφυγες προτιμούν να ‘κολλάνε’ ο ένας τον άλλον παρά να κινούνται ο καθένας μόνος του. Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνουν ήδη τις πρώτες τους ‘κοινότητες’».

Σε ένα κρεσέντο παραληρήματος υπέρ της αποδοχής των μεταναστών, ο Πάπας άσκησε κριτική στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που κλείνουν τα σύνορα, συνδέοντας το μεταναστευτικό με τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων στην γηραιά ήπειρο.Μήπως για τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας η λύση στο δημογραφικό περνάει μέσα από την ευρύτερη αποδοχή των προσφυγικών πληθυσμών;

Η σύνδεση των δύο πολύ σοβαρών θεμάτων που απασχολούν τον δυτικό κόσμο σίγουρα μόνο τυχαία δεν είναι.
Ακόμη όμως και σε αυτό το ζήτημα ο Πάπας θέλησε να δώσει μία πιο…βιβλική διάσταση, επικαλούμενος την Παλαιά Διαθήκη.
Ας δούμε τι δήλωσε ο ίδιος, απευθυνόμενος σε ιεραπόστολους, επικαλούμενος το βιβλίο της Εξόδου από την Π.Δ.:

«Πρέπει να διδάξετε στους άλλους πώς να καλωσορίσουν τον ξένο.
Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από το Λόγο του Θεού: ήδη στην Παλαιά Διαθήκη αυτό είναι υπογραμμισμένο,» να θυμάστε ότι και εσείς κάποτε ήσασταν ξένοι » (καὶ προσήλυτον οὐ θλίψετε· ὑμεῖς γὰρ οἴδατε τὴν ψυχὴν τοῦ προσηλύτου· αὐτοὶ γὰρ προσήλυτοι ἦτε ἐν γῇ Αἰγύπτῳ.) ».

Σαφώς και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πάπας Φραγκίσκος επικαλείται την Αγία Γραφή ή ακόμη και την ζωή του ίδιου του Ιησού Χριστού προκειμένου να περάσει τα δικά του νεοταξίτικα μηνύματα.

Θυμηθείτε:

www.el.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications