Οδοιπορικό σε Μάτι και Μάνδρα: Εγκατάλειψη και απουσία της πολιτείας
Οδοιπορικό σε Μάτι και Μάνδρα: Εγκατάλειψη και απουσία της πολιτείας

Καμένα σπίτια, δρόμοι σκαμμένοι από τη φωτιά, πεζοδρόμια σπασμένα, λιωμένα σίδερα και διάσπαρτα καμένα αντικείμενα πλάι σε κορμούς δέντρων είναι αυτά που θα αντικρίσει ο επισκέπτης στις πληγείσες περιοχές της Ανατολικής Αττικής τρεις μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά με τους 99 νεκρούς. Και όλα αυτά σε μια γυμνή από βλάστηση περιοχή, που θυμίζει σκηνικό από μακάβριο θρίλερ.

Οι κάτοικοι, που φοβούνται πλέον πως μια βροχή θα παρασύρει τα πάντα και θα φέρει νέα καταστροφή, με κατεβασμένα τα κεφάλια και χωρίς καμία ικμάδα κουράγιου συγκεντρώνονται καθημερινά στην παραλία για το συσσίτιο. Εκεί, με βαριά καρδιά ανταλλάσσουν ένα «γεια» και παίρνουν τη μερίδα φαγητού που τους αναλογεί.

Οι εικόνες της βιβλικής καταστροφής παραμένουν ακόμα στο Μάτι.
Σε αυτό το σημείο της διανομής φαγητού συναντήσαμε τον Τάσο Παπαδόπουλο, συνταξιούχο ταξιτζή, που ήρθε να πάρει φαγητό για αυτόν και την κατάκοιτη γυναίκα του. Όπως τόνισε, «κάποιοι που είχαν γνωριμίες πήραν τα λεφτά που τους έταξαν. Εγώ δεν έχω πληρωθεί ούτε τους δύο μισθούς που έπρεπε να είχα πάρει.

Μόνον οι φίλοι μας βοήθησαν». Κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας ο κύριος Παπαδόπουλος ήταν εμφανώς φορτισμένος και ανέφερε επανειλημμένα την εγκατάλειψη που νιώθουν οι κάτοικοι από την Πολιτεία. «Όλα αυτά, αν είχαμε σοβαρή κυβέρνηση, δεν θα είχαν γίνει. Μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», είπε με δάκρυα στα μάτια και συνέχισε επισημαίνοντας πως «μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού. Ήρθε ο Τσίπρας ένα πρωί και είπε ότι θα έρχεται κάθε 10 μέρες και από τότε δεν ξαναήρθε ποτέ. Τα ίδια και η κυρία Δούρου. Πουθενά». Σε ερώτησή μας για το αν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα, είπε: «Όχι. Πρώτα καήκαμε και τώρα φοβόμαστε τη βροχή. Αν βρέξει, όλοι αυτοί οι δρόμοι θα γίνουν ποτάμια, χείμαρροι και θα μας πνίξουν».

Λίγα μέτρα πιο κάτω συναντήσαμε τον 52χρονο Τζίμη Ελμπασαλάρη, ο οποίος πιστοποίησε με τη σειρά του πως δεν υπάρχει βοήθεια από την Περιφέρεια και την κυβέρνηση. «Μόνοι μας βοηθάμε ο ένας τον άλλον», μας είπε και συνέχισε: «Υπάρχουν κάτι συνεργεία εδώ, αλλά τι να πρωτοφτιάξουν; Την ύδρευση, την αποχέτευση, τον ηλεκτροφωτισμό; Θέλουν όλα να γίνουν από την αρχή». Ο κύριος Ελμπασαλάρης στάθηκε και αυτός στο θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης. «Πρέπει να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα και να τελειώσουν γρήγορα.

Ομως αυτόν τον χειμώνα δεν θα έχουν τελειώσει. Φοβόμαστε πως μια βροχή θα κατεβάσει από το βουνό όλη τη στάχτη και θα μας πνίξει. Κάθε μέρα κοιτάμε τον καιρό για να δούμε τι θα γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά. Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας που επιχειρήσαμε στην περιοχή επισκεφτήκαμε και την τοποθεσία Λυκόρεμα. Εκεί, η πύρινη λαίλαπα είχε διαβρώσει τα πάντα. Εδαφος δεν υπήρχε, στάχτη παντού. Ο κύριος Γιάννης Τσιτούρης, κάτοικος της περιοχής, μας είπε πως «ό,τι φτιάξαμε το φτιάξαμε μόνοι μας, χωρίς κρατική βοήθεια» και συνέχισε τονίζοντας πως «δουλεύουν κάποια συνεργεία και ο ηλεκτροφωτισμός έχει αποκατασταθεί, ωστόσο πρέπει να γίνουν κι άλλα έργα, να έρθουν κι άλλα συνεργεία και να τελειώσουν τα αντιπλημμυρικά, γιατί η περιοχή έχει πάθει μεγάλη ζημιά».

Σπίτια-φαντάσματα θυμίζουν τις ημέρες της τραγωδίας στο Μάτι.
Με τον εφιάλτη της βροχής ζουν και οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της Μάνδρας, όπου έναν χρόνο μετά τη βιβλική καταστροφή, που στοίχισε τη ζωή σε 24 ανθρώπους, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα. Όπως κατήγγειλαν στα «Π», τους τελευταίους μήνες ξεκίνησαν να δουλεύουν τα συνεργεία της Περιφέρειας και αυτό γιατί υπήρχε ακόμα μία πλημμύρα τον Ιούνιο, η οποία βούλιαξε τη Μάνδρα και τη Μαγούλα.

Όμως ούτε αυτό είναι αρκετό, καθώς και φέτος η περιοχή της Δυτικής Αττικής θα παραμείνει, όπως τονίζουν, ανοχύρωτη. Στο οδοιπορικό που κάναμε στη Δυτική Αττική είδαμε να υπάρχουν ακόμα λακκούβες παντού κατά μήκος του δρόμου, έτοιμες να καταπιούν τα διερχόμενα αυτοκίνητα, λάσπη, χαλάσματα και κατεστραμμένα σπίτια σε κεντρικά σημεία της πόλης, που περιμένουν ακόμα τα συνεργεία για να τα μαζέψουν. Εντύπωση ωστόσο μας έκανε το σκυρόδεμα με το οποίο ενίσχυσαν κάποιοι ιδιώτες τις μάντρες των σπιτιών τους, προκειμένου να μην αφήσουν την επόμενη φορά το νερό να μπει, ενώ άλλοι χρησιμοποίησαν μέχρι και πόρτες από πλοία για να μην περάσει σε αυτά ούτε σταγόνα.

«Τρέμουμε»
Κάποιοι άλλοι, όμως, κυρίως οι οικονομικά ασθενέστεροι, όπως ο Στέφανος Μπόμπο και η γυναίκα του, η Βιολέτα, ζουν ακόμα με τον φόβο. «Συννεφιάζει και τρέμουμε», μας είπαν και μας άνοιξαν το σπίτι τους για να μας δείξουν τις καταστροφές που υπέστη. «Κάνουμε τον σταυρό μας να μην πιάσει πάλι καμιά βροχή, γιατί δεν έχει γίνει ούτε ένα έργο. Ούτε φέτος υπάρχει αντιπλημμυρική προστασία», μας είπε ο άντρας του σπιτιού, όσο η κυρία Βιολέτα μάς έδειχνε τα σημάδια από το νερό, που είχε φτάσει στο ταβάνι.

 Οι κάτοικοι της Μάνδρας χτίζουν πόρτες και παράθυρα υπό τον φόβο μιας νέας πλημμύρας.
Τα ίδια μας πιστοποίησε και ο ζαχαροπλάστης Γιώργος Βαλιούτης, που τόνισε ότι «τα έργα που γίνονται δεν προλαβαίνουν να τελειώσουν αυτόν τον χειμώνα» και συνέχισε λέγοντας: «Εχουμε πάθει καταστροφές. Είμαστε χρεωμένοι μέχρι τον λαιμό και ζούμε με τον φόβο μιας νέας βροχής. Ολος ο κόσμος που μπαίνει στο μαγαζί φοβάται». Διασχίζοντας τη Λεωφόρο Κοροπούλη, είδαμε στον δρόμο μόνο κάποια λίγα συνεργεία. Η συννεφιά και η λιγοστή βροχή κράτησαν τον κόσμο στα σπίτια και έκαναν τη Μάνδρα να μοιάζει με περιοχή-φάντασμα, που περιμένει τον ήλιο για να ξεκινήσει να ζει.

Ο Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, επαγγελματίας της περιοχής, όπου ο χείμαρρος πέρασε ακριβώς πίσω από το πρατήριο υγρών καυσίμων που διαθέτει, μας είπε πως «μέσα στο καλοκαίρι ξεκίνησαν κάποια έργα, αλλά δυστυχώς ακόμα δεν είναι τίποτα έτοιμο». Ο ίδιος συνέχισε τονίζοντας πως «πρέπει να τελειώνει επιτέλους αυτό το έργο, που άργησε να ξεκινήσει, ώστε να φύγει ο φόβος από την περιοχή και να ξεκινήσει η ζωή που σταμάτησε πέρυσι. Φοβόμαστε πως θα πνιγούμε. Επιχειρήσεις έκλεισαν και κόσμος έφυγε από την περιοχή».

Ο φόβος για τον χειμώνα που έρχεται βασιλεύει και σκεπάζει τόσο το Μάτι όσο και τη Μάνδρα. Οι δύο περιοχές παραμένουν στο έλεος του Θεού και οι κάτοικοί τους καταγγέλλουν πως με μια νεροποντή θα προκληθούν εκ νέου καταστροφές, ενώ ίσως υπάρξουν και θύματα.

Εγκαταλελειμμένα σπίτια-χαλάσματα στους κεντρικούς δρόμους της Μάνδρας.
Ο Ολυμπιακός από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους
Το κενό που άφησε η Πολιτεία στη Μάνδρα προσπάθησε να αναπληρώσει η ΠΑΕ Ολυμπιακός, η οποία από την πρώτη στιγμή ήταν δίπλα στους πολίτες που είχαν ανάγκη. Συγκεκριμένα, ύστερα από εντολή του εφοπλιστή και ηγέτη της ομάδας, Βαγγέλη Μαρινάκη, παρείχε αμέριστη συμπαράσταση στους πληγέντες. Συγκέντρωσε μεγάλες ποσότητες τροφίμων, νερού και ειδών καθημερινής ανάγκης, προκειμένου να φτάσουν αμέσως στους πλημμυροπαθείς του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας. Μοίρασε 14.200 εργαλεία καθαρισμού λάσπης και 6.400 υλικά καθαριότητας μαζί με μπουφάν, αντιανεμικά, φόρμες και άλλο αθλητικό ρουχισμό, ενώ υδροφόρα έπλυνε κατοικίες και τα προαύλιά τους, πεζοδρόμια, δρόμους και πλατείες, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και το νεκροταφείο τις τρεις πρώτες ημέρες, για να μπορέσουν να γίνουν οι ταφές των θυμάτων. Τόνοι λάσπης και μπάζα απομακρύνθηκαν από ανθρώπους της ομάδας, που δούλευαν νυχθημερόν.

Παράλληλα, η ΠΑΕ Ολυμπιακός ενίσχυσε οικονομικά τους μαθητές της περιοχής, ενώ ανέλαβε πλήρως και την ανακαίνιση της κεντρικής, λιθόστρωτης πλατείας, τον ηλεκτροφωτισμό της, τοποθέτησε παγκάκια άριστης ποιότητας και κατασκευής και έκανε δενδροφυτεύσεις. Τα έργα συνεχίστηκαν με την αποκατάσταση των μαρμάρων στο μνημείο του Βαγγέλη Κοροπούλη, αλλά και με την αποκατάσταση του κλιμακοστασίου στο πλάι της πλατείας. Επίσης τοποθετήθηκε νέα πλακέτα, με δαπάνη της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Αξίζει να σημειώσουμε πως η ανακαίνιση περιλαμβάνει και τοποθέτηση νέας ράμπας, η οποία διευκολύνει την πρόσβαση στους ηλικιωμένους, στα καρότσια των βρεφών, αλλά και στα ΑΜΕΑ.

Παράλληλα με τις εργασίες στην πλατεία, ολοκληρώθηκαν και εκείνες στον δημοτικό κινηματογράφο της Μάνδρας, όπου επιβαλλόταν να γίνουν αναστύλωση του τοιχίου με οπλισμένο σκυρόδεμα, πλήρης ελαιοχρωματισμός, νέες εγκαταστάσεις φιλοξενίας των πελατών, τοποθέτηση θυρών κ.ά. Συνολικά η βοήθεια του Ολυμπιακού στη Μάνδρα ξεπέρασε τα 600.000 ευρώ. Τέλος, και για το Μάτι άμεση ήταν η ανταπόκριση της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του προέδρου της, Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος προσέφερε άμεσα το ποσό του 1 εκατ. ευρώ για τις άμεσες ανάγκες των πληγέντων και την αποκατάσταση της περιοχής.

Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Μάνδρας ξεκίνησε τον Αύγουστο και τα έργα δεν προλαβαίνουν να ολοκληρωθούν αυτόν τον χειμώνα  Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Παπακωνσταντίνου εξηγεί στον ρεπόρτερ των «Π» Παναγιώτη Φωτεινό πως τα αντιπλημμυρικά έργα στην Μάνδρα ξεκίνησαν τον Αύγουστο και δεν θα ολοκληρωθούν αυτόν τον χειμώνα.
parapolitika.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications