Το αμερικανικό γεωργικό πείραμα  μπορεί να κρύβει ένα βιολογικό όπλο
Το αμερικανικό γεωργικό πείραμα κρύβει ένα βιολογικό όπλο

Οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Max Planck για την Εξελικτική Βιολογία στο Plön (Γερμανία) και το Πανεπιστήμιο του Montpellier (Γαλλία) και από το Πανεπιστήμιο του Freiburg (Γερμανία), δημοσίευσαν στο περιοδικό Science ενα ενοχλητικό άρθρο, το οποίο ανέφερε ότι ένα επαναστατικό πρόγραμμα γεωργικών ερευνών στις ΗΠΑ μπορεί να κρύβει έναν διαφορετικό και θανατηφόρο στόχο.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την DARPA και χρησιμοποιεί τα έντομα για διασπορά μολυσματικών ιών σε καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων προϊόντων,με φαινομενικά αθώο στόχο δήθεν για να βελτιώσει την αντοχή των φυτών, αλλά αυτό μπορεί να ειναι μονο το καμουφλάζ για να δημιουργήσει επικίνδυνα βιολογικά όπλα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους συντάκτες του κειμένου, η τελική πρόθεση μπορεί να είναι η ανάπτυξη ενός ισχυρού βιολογικού όπλου. Αν συνέβαινε αυτό, προειδοποιούν, θα ήταν σαφή παραβίαση των διεθνών συνθηκών που απαγορεύουν αυτό το είδος όπλων.

Το πείραμα τεσσάρων ετών, που ονομάζεται «Έντομα Σύμμαχοι», ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017 .Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι χρησιμοποιεί μια τεχνική, οριζόντιας περιβαλλοντικής γενετικής τροποποίησης (HEGAA), για την εισαγωγή γενετικών αλλαγών σε καλλιέργειες, όχι στο εργαστήριο, αλλά όταν έχουν ήδη φυτευτεί.

Το πρόγραμμα

Ο ιός τροποποιεί τα χρωμοσώματα των φυτών, μια αλλαγή που μπορεί να αυξήσει την αντοχή τους σε διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες.

Η διαφορά είναι ότι στην περίπτωση αυτή οι ιοί δεν διασκορπίζονται μέσω παραδοσιακών μέσων, όπως ο εξοπλισμός ψεκασμού, ο οποίος παρακολουθείται και ελέγχεται ευκολότερα, αλλά η DARPA ζήτησε ειδικά να γίνει μέσω των εντόμων.

Σε αυτό το σημείο οι συντάκτες του άρθρου βρίσκουν ύποπτους λόγους. Αρχικά, "ο έλεγχος της εξάπλωσης των ιών θα είναι περίπλοκος", λέει ο Felix Beck, του Πανεπιστημίου του Freiburg.

Τα έντομα είναι εντελώς απρόβλεπτα και οι ιοί μπορούν επίσης να επηρεάσουν τους σπόρους, όχι μόνο τα αναπτυσσόμενα φυτά.
Επιπλέον, κατά τη γνώμη του, η χρήση εντόμων δεν συνεπάγεται με κανένα όφελος. Θα ήταν "απολύτως εφικτό" να γίνει με γεωργικό εξοπλισμό ψεκασμού. Η μόνη δικαιολογία που παρουσιάστηκε σε ένα δημόσιο έγγραφο είναι ότι ο ψεκασμός θα απαιτούσε υποδομή που δεν είναι διαθέσιμη σε όλους τους αγρότες.

Κατά την άποψή του, η προσέγγιση της DARPA αντικατοπτρίζει την πρόθεση ανάπτυξης μιας προσβλητικής τεχνολογίας. "Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν για να προκαλέσουν μεγάλης κλίμακας και δυνητικά καταστροφικές βλάβες, λέει ο Beck. Επί του παρόντος, το σχέδιο έχει εφαρμοστεί σε θερμοκήπια των ΗΠΑ καλαμποκιού και τομάτας, ενώ τα είδη εντόμων που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν ακρίδες. Η επιλογή των καλλιεργειών κάνει επίσης τους ερευνητές να ανησυχούν .

Οι συγγραφείς δεν γνωρίζουν αν το πρόγραμμα έχει ήδη επηρεάσει τη βιοασφάλεια και ζητούν από την DARPA μεγαλύτερη διαφάνεια στα σχέδιά της.
©ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΕΤΟΣ

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications