Έτσι κάηκαν τα πάντα – Καρέ, καρέ η εξέλιξη της φωτιάς από την Πεντέλη ως το Μάτι – video
Έτσι κάηκαν τα πάντα – Καρέ, καρέ η εξέλιξη της φωτιάς από την Πεντέλη ως το Μάτι – video

Οι άνεμοι έδειχναν από την αρχή που θα κινηθεί η φωτιά
- Πως από την Πεντέλη το μέτωπο κύκλωσε το Μάτι
- Συγκλονίζουν τα στοιχεία για την τραγωδία...

Με ένα video οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου και το meteo αναλύουν τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Αττική τη Δευτέρα 23/7/2018 όταν ξέσπασε η φονική πυρκαγιά.

Στην ανάλυση των στοιχείων όπως σημειώνεται “έχει γίνει προσπάθεια να δοθεί, με απλό τρόπο, η περιγραφή της μετεωρολογικής κατάστασης που επικρατούσε την Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 στην περιοχή της Αττικής. Δίνονται στοιχεία για το ανεμολογικό πεδίο της ημέρας, καθώς και πιλοτική εφαρμογή του μοντέλου διάδοσης του μετώπου πυρκαγιάς από την Πεντέλη προς τις ακτές της ανατολικής Αττικής (σημειώνουμε ότι η διάδοση του μετώπου, σύμφωνα με το μοντέλο, γίνεται πιο αργά απ’ ότι στην πραγματικότητα).

Η βελτίωση του συγκεκριμένου μοντέλου είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ώστε να παραδοθεί στους ενδιαφερόμενους φορείς ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο πρόγνωσης της εξάπλωσης πυρκαγιάς”.

Δυστυχώς είναι ξεκάθαρο ότι οι καιρικές συνθήκες, οι άνεμοι ειδικότερα έδειχναν πως θα κινηθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Πεντέλη.

Κι όμως ενώ έπνεαν άνεμοι που ήταν ξεκάθαρο ότι από το βουνό η φωτιά θα κινηθεί προς το Μάτι και τις παραλίες, φαίνεται ότι δεν υπήρξε η κατάλληλη κινητοποίηση.

Πλέον αποδεικνύεται ότι ακόμη και η προσπάθεια συντονισμού από τους αρμόδιους έγινε πολύ αργά, στις 20:30 και ενώ η φωτιά είχε κάψει τα πάντα στο πέρασμά της.

Post A Comment:

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications