Βρέθηκε Γρανιτένια Σαρκοφάγος Γεμάτη Μυστήριο στην Αλεξάνδρεια
Βρέθηκε Γρανιτένια Σαρκοφάγος Γεμάτη Μυστήριο στην Αλεξάνδρεια

Μεγάλη ανακάλυψη έγινε στην Αλεξάνδρεια με μία σαρκοφάγο κατασκευασμένη από μαύρο γρανίτη, της οποίας το μέγεθος εντυπωσιάζει καθώς εξωτερικά έχει ύψος 1,85 μ, με διαστάσεις 2,65 μ. μήκος και 1,65 μ. σε πλάτος.

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Σύμφωνα με τον κ. Mostafa Waziri, γενικό γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, ο τάφος βρέθηκε 5 μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους κατά τη διάρκεια ανασκαφής, στην περιοχή Sidi Gaber, της Αλεξάνδρειας.
Η σαρκοφάγος από γρανίτη είναι ηλικίας πάνω από 2.000 ετών και ανήκει στην Πτολεμαϊκή περίοδο. Η περίοδος των Πτολεμαίων διήρκεσε περίπου 300 χρόνια, από το 332 έως το 30 π.Χ.

Σύμφωνα με την dailymail.co.uk, οι Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι είναι η μεγαλύτερη σαρκοφάγος από γρανίτη, που έχει βρεθεί ποτέ, στην Αλεξάνδρεια. Στον ίδιο χώρο βρέθηκε μία μεγάλη μαρμάρινη κεφαλή, η οποία πιθανότατα αποτελεί την προτομή του άντρα στον οποίο ανήκει ο τάφος.

Βρέθηκε Γρανιτένια Σαρκοφάγος Γεμάτη Μυστήριο στην Αλεξάνδρεια
Ένα στρώμα κονιάματος που εντοπίστηκε ανάμεσα στο καπάκι και το σώμα του πέτρινου φέρετρου δείχνει ότι η σαρκοφάγος δεν έχει ανοιχτεί από τότε που σφραγίστηκε, διευκρινίζει ο δρ. Ayman Ashmawy, επικεφαλής του τομέα αιγυπτιακών αρχαιοτήτων.

Και το μυστήριο ξεκινάει κάπου εδώ καθώς ο τάφος προς το παρόν δεν έχει ανοιχτεί ακόμα και όλα τα «φώτα» έχουν στραφεί επάνω του, για το ποιός μπορεί να είναι κλεισμένος εκεί μέσα, για ποιό λόγο επιλέχτηκε ο μαύρος γρανίτης, ποιό είναι το πραγματικό ύψος της σωρού που φιλοξενείται.

Οι αρχαιολόγοι, ανάμεσα σε άλλα, όπως κεραμικά αγγεία, χάλκινα εργαλεία, το άγαλμα ενός κριού, βρήκαν και ένα πραγματικά αξιοσημείωτο τεχνούργημα.

Ένα χρυσό νόμισμα που απεικονίζει το πρόσωπο του βασιλιά Πτολεμαίου Γ ‘, κυβερνήτη του 3ου αιώνα π.Χ. που λέγεται ότι ήταν πρόγονος της Κλεοπάτρας. Σύμφωνα με το Αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων, το νόμισμα κόπηκε κατά τη βασιλεία του βασιλιά Πτολεμαίου Δ ‘, στη μνήμη του πατέρα του.

Στην πίσω πλευρά υπάρχουν γράμματα που μεταφράζονται ως η «Γη της Ευημερίας», μαζί με το όνομα του βασιλιά ενώ στο κέντρο βλέπουμε πιθανότατα το Κέρας της Αμαλθείας. Η διάμετρος του νομίσματος είναι 2,6 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 28 γραμμάρια.

Δείτε και το σχετικό video:Archaeologists Just Unearthed A 2,000 Year Old Giant Granite Sarcophagus In Alexandria

© diadrastika

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications