Τι Συμβαίνει Στο Σώμα μας Όταν το Χτυπήσει Κεραυνός (video)
Τι Συμβαίνει Στο Σώμα μας Όταν το Χτυπήσει Κεραυνός (video)

Μπορεί η πιθανότητα να ας χτυπήσει κεραυνός να έχει υπολογιστεί ότι είναι περίπου μία στο εκατομμύριο για κάθε χρόνο ξεχωριστά και περίπου μία στις 10.000 για όλη σας τη ζωή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε με το τι συμβαίνει στο σώμα, σε περίπτωση που το χτυπήσει ένας κεραυνός.

Οι άνθρωποι είμαστε καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού, επειδή το σώμα μας αποτελείται κατά 70% από νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα κινείται πολύ γρήγορα μέσα από το νερό. Κατά βάση, αποτελούμαστε από άτομα που μεταδίδουν ηλεκτρόνια για τις βασικές λειτουργίες του νευρωνικού μας δικτύου.

Ωστόσο, αυτό μετατρέπεται σε πρόβλημα όταν χτυπήσει το ανθρώπινο σώμα ένας κεραυνός, δεδομένου ότι η ηλεκτρική εκκένωση που προκαλείται είναι της τάξης των 300 κιλοβόλτ (kV) και διέρχεται μέσα από την κορυφή ως τα νύχια μέσα σε μόλις 3 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Χρησιμοποιώντας Perspex (ένα θερμομονωτικό υλικό), ο παρουσιαστής στο ακόλουθο βίντεο μας δείχνει το πώς η δύναμη του κεραυνού είναι σε θέση να θερμάνει τον περιβάλλοντα αέρα κατά δεκάδες χιλιάδες βαθμούς Κελσίου, προκαλώντας εγκαύματα τρίτου βαθμού στα σημεία που ο κεραυνός εισέρχεται και εξέρχεται από το σώμα.

Η ηλεκτρική εκκένωση μπορεί να αφήσει “σημάδια Lichtenberg”, που εμφανίζονται καθώς τα αιμοφόρα αγγεία στο σημείο απλά “εκρήγνυνται”. Η θερμότητα και η δύναμη μπορεί να σχίσε τα ρούχα του θύματος, ακόμη και να το πετάξει μέτρα μακριά.

Εκτός από την ρήξη των αιμοφόρων αγγείων και τη βλάβη των καρδιακών μυών, ο κεραυνός μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές και νευρολογικές επιπτώσεις. Διαταράσσει τον ηλεκτρικό ρυθμό της καρδιάς και θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή και εγκεφαλική υποξία, ή μειωμένη παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο με παράδειγμα μία πίκλα-αγγούρι (επειδή έχει παρόμοια ποσόστωση νερού με το ανθρώπινο σώμα.What Happens When You Get Struck By Lightning | Dara Ó Briain’s Science Club | Brit Lab | BBC

diadrastika

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications