Θα είμαι για πολλά χρόνια Πρωθυπουργός
Θα είμαι για πολλά χρόνια Πρωθυπουργός

Θα είμαι για πολλά χρόνια πρωθυπουργός και η ρύθμιση για τους πρόσφυγες θα ισχύει όσο είμαι πρωθυπουργός…

Αρα η Μέρκελ δεν έχει κανένα λόγο να θέλει να γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ζητάει να φύγουν πρόσφυγες από την Ελλάδα…Η Μέρκελ λοιπόν συνεχίζει αυτό το θανάσιμο για την Ελλάδα τανγκό με τον αγαπημένο της Αλέξη Τσίπρα. Εκείνος με τη σειρά του ανακοίνωσε την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών.

Κάνοντας λόγο για μια «εξαιρετικά θετική εξέλιξη», ο πρωθυπουργός πανηγύρισε, στην ουσία, τα «φτωχά» ανταλλάγματα που θα λάβει η χώρα μας, προκειμένου, στον αντίποδα, να παίρνει πίσω όλους τους πρόσφυγες, οι οποίοι, για οποιονδήποτε λόγο, από δω και πέρα, θα εντοπίζονται επί γερμανικού εδάφους.

Απ ‘ ό,τι φαίνεται ο πρωθυπουργός ικανοποίησε αρκετά από τα αιτήματα των υπολοίπων χωρών και συγκεκριμένα της Γερμανίας, που αποφάσισαν να τον ανταμείψουν με ένα «δωράκι».

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δικαιολόγησε την απόφαση λέγοντας πως η αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά υποδοχής αποτελεί μια ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης απέναντι σ’ αυτούς που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού.

Έτσι, έδωσε εντολή η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία θα αναιρεί την αποφασισμένη, «άδικη» όπως την χαρακτήρισε επιλογή, για τα πέντε νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές.

Μάλιστα, έδωσε εύσημα στον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας: «Χάρη στην κατανόηση του προέδρου Γιούνκερ που είναι γνώστης των συνθηκών στα νησιά και των προσπαθειών που έχουν κάνει οι νησιώτες μας».

Στην ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πόσο θα κρατήσει αυτό το μέτρο, ο κ. Τσίπρας απάντησε για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι θα είναι για πολύ καιρό ακόμα.

Σε ερώτηση σε ποιες χώρες θα δημιουργηθούν νέα hot spots, o Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει hot spots και η απόφαση για νέα είναι εθελοντική αλλά κάποιες χώρες θα οδηγηθούν εκ των πραγμάτων στη δημιουργία νέων για να αντιμετωπίσουν τις ροές. «Δεν ξεπετάμε τις αιτήσεις ασύλου αλλά κάνουμε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες οι οποίες είναι χρονοβόρες και γι’ αυτό το λόγο είναι δύσκολες οι συνθήκες στα hot spots», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελάριου, την ώρα που ο κ. Τσίπρας «πανηγύριζε» ενώπιον μερίδας των ελληνικών ΜΜΕ, ήταν χαρακτηριστικές. Αν και δεν κατάφερε να συνάψει αντίστοιχη συμφωνία με την Ιταλία, η Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να νιώσει «ανακουφισμένη», καθώς η Μαδρίτη και η Αθήνα δέχθηκαν να «επαναπατριστούν» όσοι πρόσφυγες ζήτησαν άσυλο στις δύο αυτές χώρες, αλλά θα εντοπίζονται σε γερμανικό έδαφος και στα σύνορα Γερμανίας – Αυστρίας.

Από την πλευρά του, το Βερολίνο δέχθηκε να εξετάσει περιπτώσεις επανένωσης οικογενειών, αποδεχόμενο εν μέρει έναν αριθμό προσώπων, όπως ασυνόδευτα παιδιά και συζύγους, που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ισπανία.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications