Αρχαία “ψυγεία” της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας: εκπληκτική ανακάλυψη ομάδας Ελβετών αρχαιολόγων
Αρχαία “ψυγεία” της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας: εκπληκτική ανακάλυψη ομάδας Ελβετών αρχαιολόγων

Οι ελβετοί αρχαιολόγοι φαίνεται να έχουν λύσει ένα μυστήριο σε έναν διάσημο ρωμαϊκό οικισμό. Έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ορισμένα μυστηριώδη πηγάδια του αρχαιολογικού χώρου χρησιμοποιήθηκαν ως μέθοδος ψύξης.

Η ομάδα πιστεύει ότι έτσι οι Ρωμαίοι κράτησαν τα τρόφιμα τους.
Αν και αμφιλεγόμενη, η θεωρία θα μπορούσε να βοηθήσει τους ειδικούς να κατανοήσουν τη λειτουργία αυτών των αινιγματικών φρεατίων που είχαν προβληματίσει ερευνητές για πολύ καιρό.

Μια ρωμαϊκή αποικία στις όχθες του Ρήνου
Η ομάδα ασχολείται με τον αρχαιολογικό χώρο και το υπαίθριο μουσείο του Augusta Raurica, που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα (14 μίλια) από τη Βασιλεία. Ο οικισμός ήταν αρχικά μια ρωμαϊκή αποικία - η παλαιότερη αποικία γνωστή στον Ρήνο.

Με την πάροδο του χρόνου, έγινε ένα μεγάλο αστικό κέντρο, και τέλος η πρωτεύουσα της τοπικής επαρχίας.Η περιοχή αφθονεί σε αρχαιολογικά ευρήματα, όπως ένα θέατρο και ένα υδραγωγείο. Υπάρχει επίσης πηγάδια βάθους μέχρι περίπου 4 μέτρων.

Ο λόγος που της κατασκευής αυτών των πηγαδιών είχε απασχολήσει πολύ καιρό τους ειδικούς. Οι ερευνητές πρότειναν διάφορες θεωρίες σχετικά με αυτό το θέμα, συμπεριλαμβανομένου ότι τα πηγάδια χρησιμοποιήθηκαν για την ψύξη των τροφίμων.

Σύμφωνα με την ελβετική πύλη ειδήσεων SWI , «Είναι γνωστό ότι οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν αυτές τις τρύπες για την αποθήκευση φρούτων, λαχανικών, τυριών και άλλων φθαρτών προϊόντων».

Δοκιμάζοντας τη θεωρία
Μια ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βασιλείας Peter-Andrew Schwarz αποφάσισε να διεξαγάγει μια δοκιμή για να καθορίσει εάν τα πηγάδια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ψύξη τροφίμων και ποτών. Έκαναν ένα απλό πείραμα: τοποθέτησαν ένα μπουκάλι μπύρας και άλλα τρόφιμα σε ένα από τα πηγάδια, τον Απρίλιο του 2018.

Στη συνέχεια, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα The Local «, ήταν θαμμένα σε χιόνι και στη συνέχεια καλύπτονταν με άχυρο "μέσα στο φρεάτιο, των οποίων τα τείχη ήταν επίσης επενδεδυμένα με άχυρο για να δουν αν μπύρα και άλλα προϊόντα θα μπορούσαν να ψυχθούν με αυτό τον τρόπο.

Αυτή η τεχνική βασίζεται που εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα στο ισπανικό νησί της Μαγιόρκα. Την περασμένη εβδομάδα, τέσσερις μήνες αφότου οι αρχαιολόγοι έβαλαν τα τρόφιμα στο πηγάδι, η ομάδα ανακάλυψε με μεγάλη ικανοποίηση ότι τα προϊόντα ήταν ακόμα κρύα.

Αυτή η δοκιμή δεν επιβεβαιώνει με βεβαιότητα ότι τα μυστηριώδη πηγάδια χρησιμοποιήθηκαν για την ψύξη τροφίμων. Αυτό αποδεικνύει ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Οι τοπικές αναφορές λένε ότι αυτή είναι η "τρίτη και πιο επιτυχημένη απόπειρα στην οποία η ομάδα προσπάθησε να αναδημιουργήσει ένα ρωμαϊκό "ψυγείο".

Οι προηγούμενες προσπάθειες ήταν ανεπιτυχείς, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποίησαν επίσης πάγο και χιόνι. Όταν μέλη της ομάδας στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας ανακάλυψαν ότι η μπύρα ήταν ακόμα κρύα, γιόρταζαν με την πιουν.

Το ρωμαϊκό θέατρο της Αουγκούστα Ραουρίτσα.

Αρχαία ψυγεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Η Ελβετική ομάδα πιστεύει τώρα ότι τα πηγάδια του Augusta Raurica χρησιμοποιήθηκαν για τη διατήρηση φρέσκων τροφίμων και προϊόντων κατά τη διάρκεια των καυτών καλοκαιριών.

Δάπεδο μωσαϊκού βρέθηκε στο Dougga (3ος αιώνας μ.Χ.)

Τα πηγάδια, όπως και στο πείραμα, ήταν γεμάτα χιόνι και πάγο κατά τη διάρκεια του χειμώνα και νωρίς την άνοιξη. Αυτό συνέβαλε στη διατήρηση της κρύας θερμοκρασίας στα πηγάδια, όπως και το γεγονός ότι ήταν υπόγεια, υπονοώντας ότι ο πληθυσμός αυτού του ρωμαϊκού οικισμού θα μπορούσε να κρατήσει το φαγητό του φρέσκο ​​για κάποιο χρονικό διάστημα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Χάρη στην ικανότητά τους να διατηρούν τα τρόφιμα, οι κάτοικοι της Augusta Raurica διατηρούσαν φθαρτά τα προϊόντα για μεγάλο χρονικό διάστημα καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, συμβάλλοντας ίσως στην ανάπτυξη της αποικίας.Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αν και το πείραμα δείχνει ότι υπάρχει είναι η πιθανότητα ότι αυτά τα πηγάδια που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση και τη διατήρηση τροφίμων, η ομάδα αναγνώρισε ότι τα φρεάτια δεν θα μπορούσαν ενδεχομένως να κρατήσουν φρέσκα τα τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Απόδοση ©ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΕΤΟΣ με πληροφορίες από:ancient-origins

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications