Οι επιστήμονες λένε ότι θα επιβεβαιώσουν εάν υπάρχει ζωή στον Άρη σε λίγους μήνες
Οι επιστήμονες λένε ότι θα επιβεβαιώσουν εάν υπάρχει ζωή στον Άρη σε λίγους μήνες

Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, η επιβεβαίωση της ζωής στον Άρη θα μπορούσε να συμβεί χάρη στο διαστημικό σκάφος ExoMars Trace Gas Orbiter του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) που ξεκίνησε την επιστημονική του αποστολή.

Πρόσφατα το διαστημικό σκάφος έκανε μια ελλειπτική τροχιά περίπου 98.000 χιλιομέτρων πάνω απο τον πλανήτη για να κάνει στην συνεχεία μια κυκλική 400 χιλιόμετρων από την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη. Μέχρι στιγμής, το Trace Gas Orbiter μας έστειλε μερικές εντυπωσιακές εικόνες του Άρη. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, η πραγματική αποστολή τους μόλις αρχίζει. Σε αυτή την αποστολή, θα προσπαθήσει να "μυρίζει" τη ζωή στον Άρη.

Η Pia Mitschdoerfer,που διευθύνει την αποστολή του Trace Gas Orbiter, δήλωσε :Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο για το πρόγραμμα ExoMars και ένα επίτευγμα της Ευρώπης. Έχουμε θέσει σε τροχιά το Trace Gas Orbiter στον Κόκκινο Πλανήτη,και ειναι έτοιμο να αρχίσει να ψάχνει για σημάδια ζωής από την τροχιά του.

Ο κύριος στόχος της αποστολής είναι η αναγνώριση των "αερίων", δηλαδή όλων των ουσιών που αποτελούν λιγότερο από το 1% της ατμόσφαιρας του Άρη. Επιπλέον, οι ερευνητές θα αναζητήσουν επίσης αέρια που παράγονται μέσω της πιθανής βιολογικής δραστηριότητας στον γειτονικό πλανήτη. Ένα από αυτά τα αέρια είναι το μεθάνιο.

Στον πλανήτη μας, το μεθάνιο παράγεται από βιολογικές διεργασίες. Μπορεί επίσης να παραχθεί με την ηφαιστειακή και υδροθερμική δραστηριότητα και σύμφωνα με τους ερευνητές, κάθε εκδοχή θα έχει ενδιαφέρον. Εάν οι ερευνητές φτάσουν να παρατηρήσουν ενδείξεις για την ύπαρξη μεθανίου, αυτό θα σημαίνει ότι υπήρχε κάποια δραστηριότητα στην επιφάνεια του Άρη.

Ο Håkan Svedhem , επιστήμονας της αποστολής, δήλωσε πριν από λίγες εβδομάδες :Θα ξεκινήσουμε την επιστημονική μας αποστολή μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για το τι αποκαλύψουν οι πρώτες μετρήσεις. Έχουμε όργανα με ευαισθησία που μπορούν εντοπίζουν σπάνια αέρια ακόμα και σε μικρές αναλογίες, για να ανακαλύψουμε αν ο Άρης είναι ακόμα ενεργός σήμερα, βιολογικώς ή γεωλογικός.

Αλλά αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που θα ερευνήσουν το μεθάνιο στον Άρη, η NASA έχει εντοπιστεί ίχνη μεθανίου. Ωστόσο, η νέα αποστολή του Trace Gas Orbiter θα κάνει τις μετρήσεις αυτές χίλιες φορές πιο ακριβείς και θα προσπαθήσει επίσης να εντοπίσει τις πιθανές πηγές του μεθανίου.

Είναι πιθανό το 2018 να κάνουν την αναμενόμενη ανακοίνωση που θα επιβεβαιώσει αυτό που πολλοί από εμάς γνωρίζουμε: οτι υπήρχε η υπάρχει ακόμα ζωής στον Άρη.©ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΕΤΟΣ

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications