Οι Αρχές ήξεραν για το κολαστήριο στη Λέρο – Προθεσμία για τους γονείς που βίαζαν τα παιδιά τους
Οι Αρχές ήξεραν για το κολαστήριο στη Λέρο – Προθεσμία για τους γονείς που βίαζαν τα παιδιά τους

Φρίκη και μόνο φρίκη. Η κόλαση που ζούσαν επί χρόνια τρία από τα τέσσερα παιδιά μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, από τους ίδιους τους γονείς τους, δύσκολα περιγράφεται. Πίσω από τις κλειστές πόρτες του κολαστηρίου, στο νησί της Λέρου, ένα 14χρονο κορίτσι και τα δύο αδέλφια της, ένας 25χρόνος σήμερα με νοητική υστέρηση και ένας 10χρονος, δέχονταν από τα χέρια της μάνας και του πατέρα άγριο ξυλοδαρμό, κακοποιούνταν σ@ξουαλικά.

Αυτό που προκαλεί δεκάδες ερωτήματα είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με το «Χαμόγελο του Παιδιού» η υπόθεση ήταν γνωστή στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και στην Εισαγγελία Ανηλίκων εδώ και ένα χρόνο. Παρέμεινε, όμως, για άγνωστους λόγους, στο συρτάρι της αδιαφορίας, με αποτέλεσμα ο παιδικός εφιάλτης να αποκαλυφθεί όταν το κοριτσάκι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ακατάσχετη αιμορραγία, όπου και διαπιστώθηκε ο βιασμός της.

Οι φρικιαστικές καταγγελίες προκάλεσαν την παρέμβαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, η οποία έδωσε παραγγελία στην εισαγγελέα της Κω να εξεταστούν τα παιδιά από ειδικούς παιδοψυχιάτρους, να φύγουν από τη Λέρο, να εγκατασταθούν σε ειδική δομή ώστε να λάβουν τη «φροντίδα» που απαιτείται καθώς και να ερευνηθεί, εφόσον υπάρχει και τέταρτο μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας το οποίο πάσχει από νοητική υστέρηση, αν και αυτό έχει κακοποιηθεί.

Πάντως, σαν βόμβα έπεσε χθες η ανακοίνωση του «Χαμόγελου του Παιδιού», με την οποία, αφού διευκρινίζει ότι η 14χρονη ουδέποτε φιλοξενήθηκε σε κάποιο από τα Σπίτια του, αποκαλύπτει ότι πέρυσι τον Μάιο είχε λάβει καταγγελία στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056» πως οι συγκεκριμένοι γονείς ασκούσαν έντονη σωματική κακοποίηση στα ανήλικα παιδιά τους, τα παραμελούσαν και υπήρχαν υπόνοιες για σ@ξουαλική παρενόχληση της ανήλικης κόρης (τότε 13 ετών).

«Αμεσα, όπως γίνεται για κάθε ανάλογη καταγγελία, ενημερώθηκε η αρμόδια Εισαγγελία Ανηλίκων ώστε να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες».

Λίγο αργότερα, τον Ιούλιο του 2017, το «Χαμόγελο του Παιδιού» έλαβε κλήση από συγγενικό πρόσωπο της οικογένειας, όπου ανέφερε ότι το 13χρονο κορίτσι καθώς και ο μικρότερος αδελφός της βρίσκονταν σε Νοσοκομείο Παίδων κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Το συγκεκριμένο άτομο ενημέρωσε ότι το κορίτσι έφυγε μόνο του από το νοσοκομείο, καθώς φοβόταν ότι θα γυρίσει πίσω στο οικογενειακό της περιβάλλον, ωστόσο εντοπίστηκε άμεσα κι επέστρεψε ξανά.

«Για άλλη μια φορά, “Το Χαμόγελο του Παιδιού” ενημερώνει ότι αρμόδιοι για κάθε περιστατικό κακοποίησης ενός παιδιού είναι οι Εισαγγελικές Αρχές και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες που οφείλουν να ερευνήσουν την κάθε υπόθεση», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Προθεσμία για να απολογηθούν

Οι γονείς-τέρατα οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε εναντίον τους ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, και ακολούθως στον ανακριτή, όπου ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 52χρονος πατέρας και η 47χρονη μητέρα κατά τη διάρκεια της ολονύχτιας κατάθεσής τους στους αστυνομικούς όχι μόνο δεν έδειξαν ίχνος μεταμέλειας, αλλά περιγράφοντας τα όσα αποτρόπαια διέπραξαν στα ίδια τους τα σπλάχνα εμφανίστηκαν κυνικοί. Η ίδια η μάνα δεν ήταν απλώς συνένοχη στο έγκλημα, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τόσο η ίδια όσο και ο πατέρας φέρεται να κατέθεσαν ότι απολάμβαναν τις πράξεις τους.

Πάντως, ο άλλος τους γιος, 20 ετών, φαίνεται ότι δεν άντεξε τα βασανιστήρια και έφυγε από το σπίτι. Ο πατέρας λέγεται πως ήταν σχεδόν πάντοτε μεθυσμένος και ξεσπούσε στα παιδιά.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ρόδου, ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας, ανέφερε ότι το κορίτσι της οικογένειας το παρακολουθούσε ψυχολόγος και κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Κοινότητας, καθώς παρουσίαζε άγχος, το οποίο απέδιδε στα μαθήματα, και είχε μεταφερθεί πέρυσι για παρακολούθηση στο Παίδων.

Αποκάλυψε δε ότι και από το σχολείο του κοριτσιού είχε ενημερωθεί αρκετές φορές ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, ωστόσο το ίδιο το κορίτσι απέδιδε τη συμπεριφορά του στο άγχος που είχε για τα μαθήματα.

ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

vnikolaou@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση τουΕλεύθερου Τύπου

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications