«Βόμβα» στον τουρισμό: Νόμος Κουρουμπλή «σπρώχνει» τα σκάφη αναψυχής σε Αλβανία και Τουρκία
«Βόμβα» στον τουρισμό: Νόμος Κουρουμπλή «σπρώχνει» τα σκάφη αναψυχής σε Αλβανία και Τουρκία

Νόμος Κουρουμπλή «σπρώχνει» τα σκάφη αναψυχής σε Αλβανία και Τουρκία

Βάζει εμπάργκο στα επαγγελματικά σκάφη με ξένη σημαία – «Ελάτε να επιβιβαστείτε στους Αγίους Σαράντα» καλούν τους τουρίστες αλβανικά πρακτορεία.

Βόμβα στα θεμέλια της φετινής τουριστικής περιόδου βάζει νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η επιβίβαση ή αποβίβαση επιβατών εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, από επαγγελματικά σκάφη αναψυχής με κοινοτική σημαία (πλην της ελληνικής) και σημαία τρίτων χωρών.

Το αποτέλεσμα είναι ακόμη και μη δημοφιλείς τουριστικά χώρες, όπως η Αλβανία, να προσκαλούν τους σκαφάτους να ξεκινήσουν την κρουαζιέρα τους από τους… Αγίους Σαράντα.

«Για όλες τις εταιρείες ναυλωμένων σκαφών αναψυχής που δεν μπορούν να επιβιβάσουν και να αποβιβάσουν τους επισκέπτες στην Ελλάδα. Σαράντα (Αλβανία), 7 ναυτικά μίλια μακριά από την Κέρκυρα, θα μπορούσε να είναι το σημείο αποβίβασης ή επιβίβασής σας” είναι η αγγελία-πρόσκληση αλβανικού πρακτορείου που έκανε πρόσφατα την εμφάνισή της στο διαδίκτυο.

Και δεν πρόκειται για κάποιο ανέκδοτο, σαν το «Αλβανός τουρίστας», στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Μάλιστα εκτός από τα αλβανικά πρακτορεία ναύλωσης σκαφών, κερδισμένα είναι και τα αντίστοιχα τούρκικα, καθώς οι επιβάτες/πελάτες επιλέγουν να κάνουν ναυλώσεις π.χ. από το Μπόντρουμ και όχι από κάποια μαρίνα της Ελλάδας.

Επαγγελματίες στο χώρο του τουρισμού κάνουν λόγο για εκατομμύρια ευρώ που χάνονται για τις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση και για το Δημόσιο.Τα σκάφη εφοδιάζονται στους λιμένες εκκίνησης με καύσιμα, πραγματοποιούν τροφοδοσίες και λαμβάνουν πληθώρα άλλων υπηρεσιών όπως π.χ. τεχνικές υπηρεσίες, προμήθειες υλικών και εξοπλισμού, τοπικές μεταφορές, μουσεία, περιηγήσεις, δραστηριότητες και ψυχαγωγία.

Οι επιβάτες τους, κυρίως πολύ υψηλών εισοδημάτων, χρησιμοποιούν τα τοπικά αεροδρόμια, ιδιωτικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, καθώς και υπηρεσίες μετακίνησης, όπως ταξί, λεωφορεία, vans, ακόμη και πολυτελή αυτοκίνητα με οδηγό.

Επίσης, τα σκάφη αυτά έχουν κατά μέσο όρο πληρώματα 10 ατόμων με υψηλά μισθολόγια ωφελώντας τις τοπικές κοινωνίες (σίτιση, ρουχισμό, μετακινήσεις και ψυχαγωγία).

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications