Στη χειρολαβή του αυτοκινήτου του Ρώσου πράκτορα είχαν βάλει το δηλητήριο -Το νέο σενάριο
Στη χειρολαβή του αυτοκινήτου του Ρώσου πράκτορα είχαν βάλει το δηλητήριο -Το νέο σενάριο

Η κόκκινη BMW του Σεργκέι Σκρίπαλ βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο των ερευνών για τη δηλητηρίασή του καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να είχε αλειφτεί ο νευροπαραλυτικός παράγοντας στο χερούλι της πόρτας της.

Η αντιτρομοκρατική απηύθυνε έκκληση σε άτομα που τυχόν είδαν τον Ρώσο πρώην διπλό πράκτορα και την κόρη του Γιούλια μέσα στο αυτοκίνητο με πινακίδες HD09 WAO μεταξύ 13:00 και 13:40 της Κυριακής 4 Μαρτίου, όταν έφθασαν στο πάρκινγκ του Σάλσμπερι καθώς αγνοείται τι έκαναν στο διάστημα αυτό κι αν είχαν συναντήσει κάποιο άτομο.

Ο Σκρίπαλ κι κόρη του εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ συνεχίζονται οι έρευνες και η συλλογή στοιχείων για τους υπαίτιους της απόπειρας δολοφονίας. 380 στοιχεία έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής οι Αρχές, που χτενίζουν τα βίντεο από κάμερες κλειστού κυκλώματος στην πόλη. Οι έρευνες, που ενδέχεται να διαρκέσουν «πολλές εβδομάδες», όπως είπε ο Νιλ Μπάσου της Σκότλαντ Γιαρντ, εστιάζονται στο πώς χορηγήθηκε ο νευροτοξικός παράγοντας.

Μια από τις θεωρίες που εξετάζονται είναι να τοποθετήθηκε το Novichok στο σύστημα εξαερισμού της ΒΜW ή απλώς να το έριξαν στην καμπίνα της οι δράστες καθώς θα ήταν αρκετή μια πολύ μικρή ποσότητα για να αποβεί θανατηφόρα.

Πρώην χημικός των κρατικών ρωσικών εργαστηρίων προειδοποίησε ότι η ουσία που φέρεται να έχει χρησιμοποιηθεί στην επίθεση δημιουργεί κίνδυνο υγείας για εκατοντάδες κατοίκους του Σόλσμπερι για πολλά χρόνια.

Μιλώντας στο βρετανικό Skynews από τις ΗΠΑ, όπου διαμένει ο Δρ Βιλ Μιρζαγιάνοφ είπε ότι οι ουσίες Novichok που ο ίδιος παρασκεύασε είναι σχεδιασμένες να προκαλούν ανεπανόρθωτη βλάβη στο ανθρώπινο σώμα. Πρόσθεσε δε ότι διέφυγε στις ΗΠΑ εδώ και πάνω από 20 χρόνια ανησυχώντας για τη χρήση του ισχυρότατου νευροτοξικού παράγοντα.

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας Αγγλίας δέχεται έντονες επικρίσεις επειδή καθυστέρησε έξι ολόκληρες μέρες να ειδοποιήσουν τους κατοίκους του Σάλσμπερι να πλύνουν τα ρούχα τους και τα υπάρχοντά τους. Ο αξιωματικός της Σκότλαντ Γιαρντ τόνισε ότι «δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας», προσθέτοντας ότι από τα συνολικά 38 άτομα που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία σε σχέση με τη δολοφονική απόπειρα, τα 34 έλαβαν εξιτήριο χωρίς να υπάρχει ανησυχία για την υγεία τους.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications