Ας σταματήσουμε να ζητάμε από τους πολίτες να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ !
Ας σταματήσουμε να ζητάμε από τους πολίτες να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ !

Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να στερήσουμε από κανέναν πολίτη το δικαίωμα της αυτοάμυνας

Πίστευα ότι αυτά που έβλεπα σε πολλές ιστοσελίδες και αναρτήσεις εκλεκτών αλλά αγανακτισμένων φίλων μου ότι είναι παρανόηση, ότι δεν κατάλαβαν καλά. Πώς να σχολιάσω τον τίτλο του απευθείας ρεπορτάζ να είναι :ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.: ΑΝ ΜΠΟΥΝ ΛΗΣΤΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΚΑΝΤΕ ΟΤΙ ΚΟΙΜΑΣΤΕ.

Τί σουρρεαλιστικές στιγμές ζούμε.
Γιατί να μπούνε ληστές στο σπίτι;
Τί έχουμε κάνει λάθος ως νομικό σύστημα και οι ληστές μπαίνουν στα σπίτια και σιδερώνουν παππούδες στην κυριολεξία με το ηλεκτρικό σίδερο, τους φιμώνουν και τους δένουν πισθάγγωνα; Εμείς οι μάχιμοι που είμαστε έξω στην κοινωνία, περιμένουμε το εξής να γράφει:Δεν θα ξαναμπούνε ληστές μέσα στο σπίτι σας. Είναι ζήτημα τιμής.

Μην ακυρώνετε τον αγώνα που δίνουμε έξω στην κοινωνία από κάθε μετερίζι από την εργασία μας, το λειτούργημά μας έως την ανάληψη εθελοντικών κοινωνικών θέσεων και την χαρά και αγαλλίαση του απλού κόσμου να λέει "έρχεται ο Αστυνόμος, θα τηλεφωνήσουμε στον κάθε Μιχάλη να μας συμβουλέψει, θα τον φωνάξουμε να μας βοηθήσει ότι ώρα και να είναι, έστω και αν δεν δουλεύει, έστω κι αν είναι 600 και 1000 χιλιόμετρα μακριά μας".

Και περιμένουμε επίσης να μην ξαναδοθούν άδειες σε βαρυποινίτες και να μην είναι τόσο ελαστική η νομοθεσία.
Συν τοις άλλοις ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ να βελτιωθεί το σύστημα ροής πληροφοριών και σηματικών αναφορών αδικημάτων, κλειδώνοντας τους εσωτερικούς και εξωτερικούς αποδέκτες που ανακοινώνεται το συμβάν (προς & κοιν.), διαχωρίστε την μικροεγκληματικότητα ως φαινόμενο συμβαίνον καθημερινό και ας αρχίσουμε να μετράμε δείκτες.

Ας συμπληρώνει ο πολίτης μία φόρμα τύπου υπεύθυνης δήλωσης ότι έπεσε θύμα μικροκλοπής, για να αποσυμφοριστούν τα ανακριτικά γραφεία των Αξιωματικών Υπηρεσίας από περιττές γραφειοκρατικές πράξεις και κάντε τις σηματικές αναφορές εύχρηστες επιτέλους και γρήγορες. Το δίκτυο δεν μπορεί να ανταποκριθεί με ικανοποιητικές ταχύτητες όταν όλοι κάνουμε αναζήτηση (search) και αναζητάμε σε χιλιάδες υπηρεσίες για κάτι που υποτίθεται πώς και έπρεπε να είναι στάνταρ.

Δηλαδή μετέβηκε η περιπολία στον τόπο συμβάντος.
Συμπληρώνει ένα έντυπο δήλωσης κλοπής, το οποίο υπογράφεται από τον παθόντα και επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης με πληροφορίες για στοιχεία δραστών και κλαπέν αντικείμενο. Ο παθών αν δεν προκύψουν νέα στοιχεία δεν υποχρεούται να ταλαιπωρηθεί εκ νέου για ένορκη κατάθεση στο τμήμα. Αυτό το έντυπο να είναι επίσημο προανακριτικό υλικό και να μην απαιτείται ο όρκος και λήψη ένορκης κατάθεσης, για να διαβιβασθεί στην Εισαγγελία.

Κοινώς απαιτούνται κάποιες μικρές ρυθμίσεις και τροπολογίες στην Ποινική Δικονομία. Εδώ ορκίζονται χωρίς όρκο Υπουργοί για ανάληψη βαρύτατων καθηκόντων.

Έπειτα στο γραφείο Αξιωματικού Υπηρεσίας για την χαρτογράφηση των αδικημάτων/ συμβάντων η απλή σύνταξη ηλεκτρονικής αναφοράς ότι στο τάδε μέρος συνέβη μικροκλοπή με θύμα και δράστη τον τάδε, τα στοιχεία των οποίων να αντλούνται απευθείας από το σύστημα ταυτοτήτων ή αλλοδαπών. Περαιτέρω λεπτομέρειες που προκύπτουν ή λάθη εκ παραδρομής και δεν επηρεάζουν τον τύπο του αδικήματος να μπορούν να καταχωρούνται και έπειτα από καιρό, χωρίς να είναι ανάγκη να υπάρχει εκ νέου αναγγελία. Σε διαφορετική περίπτωση το σύστημα να παρέχει δυνητική επιλογή αναγγελίας εκ νέου από τον χρήστη ανακριτικό υπάλληλο.

Πέραν και υπέρ άνω αυτών
Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να στερήσουμε από κανέναν πολίτη το δικαίωμα της αυτοάμυνας, το ιερό και κατοχυρωμένο συνταγματικά, εθιμικά, ηθικά δικαίωμα της οικιακής ειρήνης και του οικιακού ασύλου και να αποδεχτούμε απριόρι ως δικαίωμα μία καθ' όλα παραβατική και αντικοινωνική συμεριφορά του κακοποιού να κλέβει και να ληστεύει , να τρομοκρατεί μέσα σε κατοικίες και σε περίπτωση σύλληψής του να δημιουργούμε πλέον δεδομένα για τα ελαφρυντικά του ότι αντιστάθηκε ο ένοικος και δεν είχα σκοπό να τον πειράξω.

Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις και παραλείψεις του σχετικά με τα όρια της αυτοδικίας και της αυτοάμυνας και γνωρίζει τις συνέπειες του νόμου.
Γιατί μετά δημιουργούμε την χούντα των ληστών και των κακοποιών, που την ιερή οικία την θεωρούν δημόσιο αποχωρητήριο.

Έχουμε δημιουργήσει σταδιακά και που τείνει να παγιωθεί μία κοινωνία προβάτων με χαμηλή αυτοπεποίθηση έτοιμη να την κατασπαράξουν οι λύκοι (μαύροι και γκρίζοι, έσωθεν και έξωθεν). Μία κοινωνία που κάποια στιγμή θα χρειαστεί να γίνει λιοντάρι και να υπερασπιστεί τα πάτρια και όσες ενέσεις ηθικού και να της κάνεις τότε, το πρόβατο δεν γίνεται λιοντάρι, αλλά κρέας για το χασάπικο.

Ας σταματήσουμε να ζητάμε να κοιμούνται οι πολίτες τον ύπνο του δικαίου, γιατί σε αυτόν τον ύπνο έχει πέσει όλη η χώρα, έχει σταματήσει να δημιουργεί, να αγωνίζεται , να παράγει, δανείζεται συνεχώς, εφησυχάζει και δεν γρηγορεί και αρέσκεται πλέον να αυτονανουρίζεται.

Ελλάς, 30.03.2018
Μιχάλης Αβέλλας
Αστυνομικός - μέλος Διαβούλευσης Δ. Τεμπών police-voice

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications