Ρομά έδιναν σε υπαλλήλους του ΟΣΕ μίζες από 100 ευρώ!
Ρομά έδιναν σε υπαλλήλους του ΟΣΕ μίζες από 100 ευρώ!

Ανάμεσα στους συλληφθέντες και διευθυντικό στέλεχος της ΟΣΕ ...
– Πώς κέρδιζαν δημόσιους διαγωνισμούς, προσφέροντας την ελάχιστη τιμή – Οι κωδικοί «πιράνχας», «σαλάμια», «φυστίκια»

Υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 7 εκατ. ευρώ η ζημιά που προκλήθηκε στο ελληνικό δημόσιο από την εγκληματική οργάνωση που αφαιρούσε μεγάλες ποσότητες εκποιήσιμου τροχαίου υλικού από σιδηροδρομικούς σταθμούς σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας η οποία εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Η παρουσία της υπόθεσης έγινε σήμερα από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον διευθυντή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Ανδρέα Αποστολόπουλο και την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ Ιωάννα Ροτζιώκου.

Ειδικότερα:
Από την Οικονομική Αστυνομία εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση αποτελούμενη από Ρομά που σε στενή συνεργασία με διεφθαρμένους υπαλλήλους του ΟΣΕ «έκλεβαν» υλικό και άλλα μέταλλα και τα πουλούσαν σε χαλυβουργικές εταιρείες, αποκομίζοντας τεράστια χρηματικά ποσά.

Υπολογίζονται ότι από το Φεβρουάριο του 2015 που ξεκίνησε η δραστηριότητα η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ, ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες υπάρχει και ένα διευθυντικό στέλεχος της ΟΣΕ ΑΕ που προχωρούσε σε διευκολύνσεις στη συμμορία των Ρομά.

Όπως προέκυψε οι Ρομά είχαν στήσει 3 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στο χονδρικό εμπόριο σιδήρου και μετάλλων και σε συνεργασία με τους διεφθαρμένους υπαλλήλους κέρδιζαν δημόσιους διαγωνισμούς προσφέροντας την ελάχιστη τιμή μονάδας που περιγραφόταν στη κάθε διακήρυξη του διαγωνισμού, βγάζοντας ουσιαστικά εκτός όλους τους συμμετέχοντες.

Παράλληλα, εκτός από τους διαγωνισμούς που κέρδιζαν έκλεβαν στο ζύγισμα, αρπάζοντας μεγαλύτερες ποσότητες από τις ήδη διαθέσιμες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις προχωρούσαν στην αφαίρεση ποσοτήτων εκποιήσιμου υλικού από διαφόρους χώρους του ΟΣΕ.

Τα μέλη της συμμορίας χρησιμοποιούσαν και λογαριασμούς σε τράπεζες της Ελβετίας ενώ οι μίζες που έδιναν στους διεφθαρμένους υπαλλήλους ξεκινήσουν από 100 ευρώ και έφταναν μέχρι τις 40.000 ευρώ.

Για τις επικοινωνίες τους χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες, αποκαλώντας τους υπαλλήλους «πιράνχας» , τις μίζες «σαλάμι» και «φυστίκια» ενώ «παιχνίδι» αποκαλούσαν τη συμφωνία με υπαλλήλους προκειμένου να αναλάβουν υλικό χωρίς παραστατικά και ζύγι. Συνολικά συνελήφθησαν 19 άτομα, 11 Ρομά και 8 υπάλληλοι του ΟΣΕ.
protothema

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications