Tριτοκοσμικές εικόνες στις φοιτητικές εστίες της Αθήνας: Σοβάδες πέφτουν, μούχλα και μολυσμένο νερό
Tριτοκοσμικές εικόνες στις φοιτητικές εστίες της Αθήνας: Σοβάδες πέφτουν, μούχλα και μολυσμένο νερό

Αυτοψία του protothema.gr στα ακατάλληλα κτίρια – Οι φοιτητές δεν μπορούν να καλύψουν αξιοπρεπώς ούτε τις βασικές τους ανάγκες – Την ίδια ώρα διακόπτεται πανελλαδικά η δωρεάν σίτιση των φοιτητών

Σπασμένα τζάμια, υγρασία, μουχλιασμένοι τοίχοι, μολυσμένο νερό και διακίνηση ναρκωτικών στους εξωτερικούς χώρους του κτιρίου. Σίγουρα αυτή η περιγραφή δεν θα μπορούσε να ταιριάζει σε μία εστία που διαμένουν φοιτητές όμως εν έτη 2017 αυτά είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που διαπιστώσαμε επισκεπτόμενοι τις φοιτητικές εστίες της Αθήνας.

Υπό κατάρρευση η εστία της ΑΣΠΑΙΤΕ
Η ώρα είναι πέντε το απόγευμα της Δευτέρας, στην είσοδο της εστίας της ΑΣΠΑΙΤΕ υπάρχει μία φύλακας η οποία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του κτιρίου και των φοιτητών.

Ώστοσο καταφέραμε να μπούμε ανενόχλητοι από την κύρια είσοδο στον εσωτερικό χώρο του κτιρίου χωρίς κανείς να μας ρωτήσει ποιοι είμαστε και γιατί βρισκόμαστε στην εστία.

Ανεβήκαμε από τις σκάλες στον πρώτο όροφο. Η εικόνα είναι απελπιστική: Απλώστρες με ρούχα βρίσκονται στους κρύους διαδρόμους της εστίας. Οι φοιτητές δεν έχουν μπαλκόνια για να απλώσουν τα πλυμένα ρούχα τους ενώ το στεγνωτήριο που ζητούν όπως θα διαπιστώσουμε αργότερα αποτελεί πολυτέλεια. Παπούτσια, σφουγγαρίστρες και κουβάδες συμπληρώνουν την εικόνα.

Οι μουντοί τοίχοι της εστίας έχουν χρόνια να βαφτούν, το χρώμα έχει σπάσει από την υγρασία σχεδόν σε κάθε γωνιά του κτιρίου. Στους τοίχους κρέμονται καλώδια επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών: «Εγώ το ξέρω, είμαι χρόνια εδώ και δεν τα ακουμπάω. Θα μπορούσε όμως κάποιος νεότερος να πάθει ηλεκτροπληξία», λέει φοιτητής που διαμένει στην εστία της ΑΣΠΑΙΤΕ. Λίγο πιο πάνω, στον δεύτερο όροφο η εικόνα δεν διαφέρει. Μέσα στις τουαλέτες υπάρχουν δύο φούρνοι μικροκυμάτων ενώ πάνω στους νιπτήρες, κούπες και μαχαιροπήρουνα. Η θέση τους δεν είναι εκεί αλλά όπως λέει ο Διονύσης που μένει τα τελευταία χρόνια εκεί: «Δεν έχουμε που αλλού να τα βάλουμε δεν υπάρχει κουζίνα».

Ο τρίτος είναι ο τελευταίος όροφος αυτής της εστίας. Η οροφή «καταρρέει». Σοβάδες πέφτουν καθημερινά στο πάτωμα. Μάλιστα έχουν τραυματιστεί και φοιτητές. Οι εικόνες δεν θυμίζουν σε τίποτα φοιτητικές εστίες μίας ευρωπαϊκής χώρας.
Στην αίθουσα του πινγκ πονγκ κάνει παγωνιά. Όλα τα παράθυρα είναι σπασμένα: δεν υπάρχουν ούτε τζάμια αλλά ούτε και πατζούρια. Αυτός ο χώρος παλαιότερα ήταν βιβλιοθήκη. Τώρα είναι ένα κρύο δωμάτιο που τον χειμώνα δεν «πατάει ψυχή».
Από αύριο το ίδιο κρύοι θα είναι και οι υπόλοιποι χώροι του κτιρίου. «Όπως ενημερωθήκαμε τις προηγούμενες ημέρες θέρμανση θα έχουμε ως σήμερα. Από αύριο δεν θα υπάρχει ούτε θέρμανση ούτε ζεστό νερό στην εστία», υποστηρίζει ο Διονύσης.

Βγαίνοντας στη ταράτσα του κτιρίου μπορεί κανείς να διακρίνει τα σκουριασμένα κάγκελα και απέναντι το νέο κτίριο του υπουργείου Παιδείας, έξω από το οποίο φοιτητές διαμαρτύρονται για τα αυτονόητα. Για το δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια στα φοιτητικά τους χρόνια και να μη στιβάζονται σε ακατάλληλα κτίρια.
Από το πλάι της εστίας υπάρχει και δεύτερη πρόσβαση στο κτίριο. Τα σκαλιά οδηγούν στην ταράτσα. Από εκεί οποιοδήποτε μπορει να «τρυπώσει» στο εσωτερικό του κτιρίου το οποίο δεν παρέχει καμία ασφάλεια σε όσους διαμένουν εκεί.

Ο δρόμος που περνάει μπροστά από την εστία είναι σκοτεινός, δεν υπάρχουν φώτα. Την ίδια ώρα ο Διονύσης καταγγέλλει ότι δίπλα ακριβώς από την εστία γίνεται διακίνηση ναρκωτικών.
«Η σχολή βρίσκεται σε ένα απομονωμένο μέρος κοντά στο Μαρούσι αυτό έχει ως συνέπεια τα βράδια στο parking της σχολής να γίνεται διακίνηση ναρκωτικών όπου καθιστά την είσοδο και την έξοδο των φοιτητών μετά τη Δύση του ηλίου επικίνδυνη». Όπως τονίζει μάλιστα κατά καιρούς έχουν υπάρξει διάφορα κρούσματα κλοπών και σε πολλές περιπτώσεις έχουν χτυπηθεί φοιτητές από αγνώστους που τριγυρνούν στην περιοχή με κάποιους από αυτούς να χρειαστεί να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία.

Μένουν ακόμη φοιτητές στις πιο παλιές εστίες της Αθήνας – «Πέφτουν οι σοβάδες στα κεφάλια μας»
Το κτίριο της ΦΕΑ οικοδομήθηκε την δεκαετία του 1960. Σήμερα στις ετοιμόρροπες δομές του φιλοξενεί περίπου 150 φοιτητές από την ΑΣΟΕΕ, 40 από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, 10 από την Καλών Τεχνών και κάποιους φοιτητές από τα ΤΕΙ.
Στην είσοδο του οκταόροφου κτιρίου υπάρχουν τρία ασανσέρ. Τα δύο είναι εκτός λειτουργίας: «κάποιοι αναγκάζονται να ανεβοκατεβαίνουν με τις σκάλες γιατί και αυτό που λειτουργεί πολλές φορές χαλάει», λέει η Σοφία, φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ, που διαμένει τα τελευταία πέντε χρόνια στο ψηλό κτίριο της Πατησίων.

Οι διάδρομοι σε αυτή την εστία δεν διαφέρουν σε τίποτα από αυτούς της εστίας της ΑΣΠΑΙΤΕ. Τα δωμάτια είναι και εδώ τόσο μικρά που πολλοί φοιτητές βγάζουν τα πράγματά τους έξω απότα δωμάτια.

Την ίδια ώρα οι εικόνες στις κοινόχρηστες τουαλέτες σοκάρουν: «Είναι σε άθλια κατάσταση. Πάρα πολλές ντουζιέρες και τουαλέτες δεν έχουν πόμολα στις πόρτες. Δεν υπάρχουν τηλέφωνα στις τουαλέτες. Σοβάδες πέφτουν πάνω στα κεφάλια μας».

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα φοιτητές καταγγέλλουν πως πλένονται με σκουριασμένο νερό καθώς οι σωληνώσεις έχουν καταστραφεί. «Δεν έχουν καθαριστεί ποτέ. Τρέχει σκουριά όταν ανοίγεις το ζεστό νερό. Αυτό συμβαίνει τα τρία τελευταία χρόνια. Στο παρελθόν έχουν σπάσει σαπισμένες σωληνώσεις με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν δωμάτια και να χάνονται τα πράγματα των φοιτητών. Έχει τύχει να πλημμυρίσει όλο το ισόγειο και εμείς να μένουμε για μία και δύο ημέρες χωρίς νερό στην εστία».

Τέλος όπως σημειώνει η ίδια φοιτήτρια δεν έχει γίνει ποτέ ανακαίνιση στην εστία ενώ οι τοίχοι έχουν χρόνια βαφτούν. «Πολλές φορές φαίνονται μέχρι και τα τούβλα».

Τους κόβουν το φαγητό
Μέσα σε όλη αυτή την τραγική κατάσταση στην οποία αναγκάζονται να ζουν οι φοιτητές, ένα ακόμη πρόβλημα το οποίο εμφανίζεται πανελλαδικά στις εστίες έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα. Όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές διακόπτεται η δωρεάν σίτιση αφού οι συμβάσεις μεταξύ ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης) και ιδιωτών έχουν λήξει.

Όπως τονίζουν οι φοιτητές μένουν χωρίς φαγητό και οι εργαζόμενοι στα εστιατόρια των φοιτητικών εστιών άνεργοι. «Η διαρκής υποχρηματοδότηση και η παράδοση σχεδόν όλων των πάγιων λειτουργιών των ιδρυμάτων σε εργολαβικές εταιρείες, έχουν οξύνει τα προβλήματα στο έπακρο. Οι εργολάβοι, δεν έχουν στόχο τη συντήρηση των εστιών και τη σίτιση των φοιτητών, αλλά το μέγιστο δυνατό κέρδος».

Να σημειωθεί πως οι φοιτητές που διαμένουν στις εστίες, όπως λένε, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τρώνε εκτός σχολής καθημερινά. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους καθώς η οικογένειά τους αδυνατεί να τους βοηθήσει οικονομικά.
«Η κυβέρνηση κόβει τη σίτιση σε όλες τις εστίες της Ελλάδας και τη δική μας, χωρίς καμία λύπηση για τους φοιτητές οι οποίοι είναι οικονομικά ασθενέστεροι και δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Δεν τρώμε», λέει ο Διονύσης και προσθέτει πως την προηγούμενη εβδομάδα ενημερώθηκαν πως θα σταματήσει η σίτιση τους.

«Την Τετάρτη θα κλείσει το εστιατόριο. Δεν έχουμε φαγητό. Από τις κινητοποιήσεις που έχουμε κάνει και από του αγώνες που έχουμε δώσει οι απαντήσεις και οι δεσμεύσεις που αποσπάσαμε, τόσο από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθηση όσο και από την πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ αφορούν το 2018. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε δεν θα έχουμε φαγητό».
Να σημειωθεί πως την Τετάρτη οι φοιτητές και το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Ν. Αττικής καλούν σε κινητοποίηση στη μία το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας.

Υπό κατάληψη το ΙΝΕΔΙΒΙΜ
Από τις 6 Νοεμβρίου τα κεντρικά γραφεία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ τελούν υπό κατάληψη από φοιτητές της ΦΕΠΑ και της ΦΕΕΜΠ. Σε σχετική ανακοίνωση που έχει δημοσιευτεί σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η κατάληψη έγινε: «Ως απάντηση στην υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας στις εστίες. Παρότι ξεκινήσαμε με το σκεπτικό μίας κατάληψης 3 ημερών (τουλάχιστον), οι 3 μέρες έγιναν 3 εβδομάδες. Και συνεχίζουμε… Αιτία της επιμονής μας σε αυτήν την δράση είναι η χρόνια ακραία υποσυντήρηση σε πανελλαδικό επίπεδο, σε συνδυασμό με την σκόπιμη πολιτική αδιαφορία από το κράτος».

Την ίδια ώρα στο αίτημα του υπουργείου Παιδείας να λήξει η κατάληψη οι φοιτητές που έχουν προχωρήσει στη κατάληψη του κτιρίου -να σημειωθεί πως η κίνηση αυτή δεν βρίσκει σύμφωνο το σύνολο των φοιτητών που διαμένουν στις εστίες της Αθήνας – απαντούν: «Στο αίτημα του Υπουργείου για λήξη της κατάληψης εμείς απαντήσαμε πως όχι μόνο δε θα τη λήξουμε, αλλά θα πολλαπλασιάσουμε τις καταλήψεις. Και το κάναμε. Εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό δράσεων και με τις υπόλοιπες εστίες στην Αθήνα και επιπλέον στα Γιάννενα, στη Ξάνθη, στη Πάτρα κ.α. Από τις 16/11 και μέχρι αυτή τη στιγμή, βρίσκεται υπό κατάληψη η Πρυτανεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή. Από τις 24/11 και μέχρι σήμερα, ο Σύλλογος Οικοτρόφων ΦΕΘ προχώρησε σε κατάληψη στο παράρτημα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στη Θεσσαλονίκη και στη Διεύθυνση Εστιών Θεσσαλονίκης. Σήμερα το πρωί ξεκίνησε κατάληψη στην Πρυτανεία και του παραρτήματος του ΕΛΚΕ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και στην Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ».

Από την πλευρά του το ΙΝΕΔΙΒΙΜ σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει πως για να υλοποιηθούν τα αιτήματα των φοιτητών θα πρέπει ουσιαστικά να λήξει η κατάληψη προκειμένου να παραλάβει η νέα διοίκηση αλλά και να λειτουργήσουν και πάλι όλες οι υπηρεσίες του ιδρύματος.
«Μετά από την υπουργική απόφαση της τοποθέτησης νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ η οποία δημοσιεύθηκε στις 16/11/2017, σήμερα Δευτέρα 20/11/2017, ο Πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ κ.Δ.Ζέρβας και ο αντιπρόεδρος κ.Π.Γεωργόπουλος συναντήθηκαν στην είσοδο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ με αντιπροσωπεία φοιτητών προκειμένου να συζητήσουν για την επίλυση των προβλημάτων τους. Στη συνάντηση αυτή τους επιδόθηκε κείμενο με τα αιτήματα των φοιτητών, για τα οποία δεσμεύτηκαν ότι θα υλοποιήσουν τα παρακάτω με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα:

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα μπορούσε να ξεκινήσει η αποκατάσταση των κατακορύφων στηλών αποχέτευσης και ύδρευσης στην ΦΕΕΜΠ.
Αύριο θα μπορούσε να ξεκινήσει η απογραφή των αναγκών σε υλικά και εργασίες στη ΦΕΕΜΠ
Αύριο θα μπορούσε να γίνει επισκευή του λέβητα στη ΦΕΠΑ και έπειτα να προχωρήσει περαιτέρω επισκευή όλων των λεβήτων και η αποκατάσταση του προβλήματος.
Η συντήρηση των εστιών πανελλαδικά θα συνεχίσει κανονικά και μετά την ολοκλήρωση των διαγωνισμών θα συναφθούν ετήσιες συμβάσεις με τους αναδόχους για την συνέχιση της συντήρησης.

Το ίδιο θα συμβεί και με τα μαγειρεία, τα εστιατόρια και την σίτιση γενικότερα.
Η αποπληρωμή των εργαζομένων στις εργολαβίες είναι ευθύνη των εργολάβων και η πληρωμή των εργολάβων εξασφαλίζεται από τα απαραίτητα έγγραφα που καταθέτουν οι εργολάβοι στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ στα οποία αποδεικνύεται και η πληρωμή των εργαζομένων.
Το αίτημα της επέκτασης της παροχής Internet σε όλους τους χώρους της Εστίας θα εξεταστεί και θα υλοποιηθεί κατά το δυνατόν άμεσα Ο εξοπλισμός και τα πλυντήρια θα προωθηθούν ανάλογα με τη πορεία χρηματοδότησης και την διαθεσιμότητα του προσωπικού του Ιδρύματος Σε κάθε όμως περίπτωση προκειμένου να υλοποιηθούν τα παραπάνω, και ειδικότερα από τη νέα διοίκηση η οποία, λόγω της κατάληψης, δεν έχει παραλάβει ακόμα από την παλαιά διοίκηση, απαιτούνται τα παρακάτω:
Η παραλαβή (του ΙΝΕΔΙΒΙΜ) της νέας διοίκησης από την προηγούμενη
Να λειτουργήσουν πλήρως όλες οι υπηρεσίες του ΙΝΕΔΙΒΙΜ».

protothema.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications