Με πλειστηριασμούς και ανατροπές στις απεργίες η κυβέρνηση στην υποδοχή των δανειστών
Με πλειστηριασμούς και ανατροπές στις απεργίες η κυβέρνηση στην υποδοχή των δανειστών

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ξεκινούν, ενώ προ των πυλών η τεχνική συμφωνία με τους δανειστές.

Το δρόμο για να κλειδώσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών μέχρι το τέλος της εβδομάδας ανοίγει η απόφαση των συμβολαιογράφων για αναστολή της αποχής τους από κάθε είδους πλειστηριασμό έως το τέλος του έτους.

Πηγές των δανειστών ανέφεραν χθες ότι « εφόσον τρέξουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, υπάρχει περιθώριο για άμεση συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, στην αντίθετη περίπτωση δεν κλείνει το SLA». Η απόφαση των συμβολαιογράφων για αναστολή της αποχής από πλειστηριασμούς, διευκολύνει την κατάσταση.

Σήμερα, οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου πιάνουν δουλειά στην Αθήνα ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη από την περασμένη Παρασκευή στα χέρια της ένα προσχέδιο του λεγόμενου Staff Level Agreement, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες δημοσίευσε το Bloomberg. Οι συζητήσεις ξεκινούν στις 10:30 το πρωί στο Χίλτον όπου αναμένεται να γίνει μια πρώτη εξέταση όλων των θεμάτων καθώς και των προαπαιτούμενων που έχουν ολοκληρωθεί και αυτά που έχουν μείνει πίσω

Στις 12 το μεσημέρι θα βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων τα θέματα της Ενέργειας. Η συμφωνία για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στο Αμύνταιο της Φλώρινας και τη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, δημιουργεί προσδοκίες για υπέρβαση ενός μεγάλου σκοπέλου με τους δανειστές ακόμα και εάν ξυπνήσει αντιδράσεις από, συνδικαλιστές, τοπικούς παράγοντες και βουλευτές.

Παρ’ ότι από τα 101 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, μόλις το 30% έχει υλοποιηθεί τόσο στους κόλπους της κυβέρνησης όσο και στους κόλπους των δανειστών επικρατεί αισιοδοξία ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι εφικτή έως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 4 Δεκέμβρη, προκειμένου έως τις 22 Ιανουαρίου να έχει υλοποιηθεί το σύνολο των δράσεων, να κλείσει η αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η επόμενη δόση των 5,5 δισ. ευρώ.

Επίσης στα εργασιακά, η κυβέρνηση έχει δεχθεί τη συμφωνία για αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο ώστε για την προκήρυξη απεργίας να απαιτείται πλειοψηφία του 50% συν ένα των οικονομικά τακτοποιημένων μελών πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων. Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να συμφωνηθούν τα νέα «ψαλίδια» στα οικογενειακά επιδόματα.

Οι θεσμοί έχουν ζητήσει να γίνονται 600-700 πλειστηριασμοί τους πρώτους μήνες του νέου έτους με σταδιακή αύξηση μετά το β’ εξάμηνο, ώστε ο συνολικός αριθμός να φτάσει τις 18.000.

Στην αρχική φάση το ηλεκτρονικό σύστημα θα λειτουργήσει μία φορά την εβδομάδα αντί των τριών ημερών που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή κάθε Τετάρτη. Δύο ημέρες πριν, τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου και στις 5 το απόγευμα λήγει και η προθεσμία που έχουν οι υποψήφιοι πλειοδότες να εγγραφούν στο σύστημα και να καταθέσουν την εγγυητική επιστολή που υποχρεούνται, προκειμένου να λάβουν μέρος στη διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications