Μάλτα: Νέες διαδηλώσεις για τη δολοφονία της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία
Μάλτα: Νέες διαδηλώσεις για τη δολοφονία της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία

Να αποδοθεί δικαιοσύνη στην δολοφονία της δημοσιογράφου και μπλόγκερ που κατήγγειλε φαινόμενα διαφθοράς, Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, ζήτησαν πολλές χιλιάδες μαλτέζοι διαδηλωτές που κατέκλυσαν τους δρόμους της Σλιέμα, κοντά στην Βαλέτα.

Πιρουέτες... διαμαρτυρίας στη Βραζιλία. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα μιας συλλογικότητας πολιτών, που είχε διοργανώσει και πριν από μια εβδομάδα μια μαζική κινητοποίηση, οι διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της παράκτιας πόλης φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ντροπή, ντροπή» και «Δικαιοσύνη, δικαιοσύνη».

χΟρισμένοι από το πλήθος σφύριζαν με σφυρίχτρες, κάποιοι άλλοι πήγαν έχοντας κλείσει το στόμα τους με κόκκινη ταινία και κρατώντας πανό με το σύνθημα «Δεν θα μας αναγκάσετε να σιωπήσουμε», «Η χώρας μας αξίζει περισσότερα».

Ως μια ένδειξη αλληλεγγύης στους γιους της Γκαλιζία, που σκοτώθηκε την 16η Οκτωβρίου από την έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί κάτω από το όχημά της, οι διαδηλωτές κρατούσαν κλαδιά δάφνης, σύμβολο δύναμης και θάρρους.

Όπως συνέβη και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις, ο κόσμος ζητούσε την παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας και του υπουργού Δικαιοσύνης και την αντικατάστασή τους από πρόσωπα που θα εγκριθούν από τα δύο τρίτα των βουλευτών.Η κηδεία της δημοσιογράφου θα γίνει την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται: Συγκλονισμένος είναι όλος ο κόσμος από την είδηση του θανάτου της δημοσιογράφου που ηγούνταν της έρευνας για διαφθορά στη Μάλτα, έπειτα από τις αποκαλύψεις των Panama Papers.
Το αυτοκίνητο της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, ένα Peugeot 108, καταστράφηκε ολοσχερώς από τον ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό.

Η 53χρονη, μητέρα τριών παιδιών, ήταν γνωστή για το blog της και πρόσφατα το Politico την είχε χαρακτηρίσει ως «ένα WikiLeaks από μόνη της», καθώς τα έβαζε με το κατεστημένο και φιγούρες του υποκόσμου, γράφει ο Guardian. Στο στόχαστρό της είχαν μπει από τράπεζες που έκαναν ξέπλυμα χρήματος μέχρι η σχέση του διαδικτυακού τζόγου στη Μάλτα με τη μαφία.

Από το μπλογκ της, Running Commentary, η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια είχε αναδείξει πλήθος σκανδάλων για επιχειρήσεις, πολιτικά πρόσωπα και τη μαφία της Μάλτας. Σε μία από τις πιο πρόσφατες αποκαλύψεις της, συνέδεε τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, και δύο από τους στενότερους συνεργάτες του με offshore εταιρείες, σε υπόθεση πώλησης διαβατηρίων της χώρας και πληρωμών από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν.

Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολούνταν κυρίως με τις αποκαλύψεις των Panama Papers. Το σκάνδαλο που ξέσπασε ενέπλεκε τη σύζυγο του Μουσκάτ με μία εικονική εταιρεία στον Παναμά και πληρωμές από την κόρη του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν. Πολλοί ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού, αλλά εκείνος προκήρυξε πρόωρες εκλογές.Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι πριν από 15 ημέρες η Γκαλίζια είχε αναφέρει στην αστυνομία πως δέχεται απειλές για τη ζωή της.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications