«Κανείς δεν είναι ασφαλής»: Αμφιλεγόμενος νόμος κατά της τρομοκρατίας στη Γαλλία
«Κανείς δεν είναι ασφαλής»: Αμφιλεγόμενος νόμος κατά της τρομοκρατίας στη Γαλλία

«Κανείς δεν είναι ασφαλής»: Το γαλλικό Κοινοβούλιο υποστηρίζει αμφιλεγόμενο νόμο κατά της τρομοκρατίας

Επιβεβαιώνονται οι αναλυτές/ακτιβιστές που ισχυρίζονται ότι όλες αυτές οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν ως στόχο όχι άμεσα τους πολίτες, αλλά τις ελευθερίες τους, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ισχυρίζονται ότι τα επεισόδια είναι στημένα.

​Το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα νέο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το οποίο επικρίθηκε από ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως περιοριστικό των πολιτικών ελευθεριών. Πριν από την ψηφοφορία, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Γκεράρντ Κολομπώμ, δήλωσε ότι «κανείς δεν είναι ασφαλής» στη χώρα, «είναι ακόμα σε κατάσταση πολέμου». Η κατώτερη Βουλή του Κοινοβουλίου, η Εθνοσυνέλευση, ψήφισε τη νέα νομοθεσία σε πρώτη ανάγνωση.

Το νέο νομοσχέδιο, που επιδιώκει να αυξήσει τις εξουσίες επιβολής του νόμου στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, υποστηρίχθηκε από 415 νομοθέτες, με 127 ψήφους κατά.
Επεκτείνει τις εξουσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα είναι σε θέση να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας χωρίς την έγκριση ενός δικαστή.

Μέσα στις ζώνες, η κίνηση ανθρώπων και οχημάτων μπορεί να περιοριστεί και να πραγματοποιούνται έρευνες. Η αστυνομία θα έχει επίσης ευρύτερες εξουσίες να εισβάλλει στην ιδιωτική ιδιοκτησία με δικαστική έγκριση.
Μπορεί να επιβληθούν ετικέτες ηλεκτρονικής επιτήρησης σε όσους θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια, ενώ οι υπάλληλοι θα έχουν επίσης μεγαλύτερη εξουσία να κλείνουν τους τόπους λατρείας που θεωρούνται από τις υπηρεσίες πληροφοριών ως υποκίνηση βίας ή τρομοκρατίας.

Το νέο νομοσχέδιο θεωρείται από πολλούς ως μετατροπή στο κοινό δίκαιο των μέτρων έκτακτης ανάγκης, τα οποία εφαρμόστηκαν στη Γαλλία από τα τέλη του 2015. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία εισήχθη μετά τις επιθέσεις του Παρισιού τον Νοέμβριο εκείνου του έτους, αναμένεται να αρθεί στις 9 Νοεμβρίου.
“Το επίπεδο απειλής στη Γαλλία είναι εξαιρετικά υψηλό”, δήλωσε ο Collomb νωρίτερα σήμερα, προσθέτοντας ότι η χώρα παραμένει “σε κατάσταση πολέμου”.

“Εκείνοι που σκέφτηκαν … ότι πρέπει να χαλαρώσουμε την ικανότητα των υπηρεσιών μας να συλλέγουν πληροφορίες, ήταν λάθος γιατί ναι, είμαστε ακόμα σε κατάσταση πολέμου, ακόμα και αν το Ισλαμικό κράτος έχει βιώσει στρατιωτικές ήττες, δήλωσε ο Collomb σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο France Inter.

Το νέο νομοσχέδιο της Γαλλίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που επεκτείνει τις αστυνομικές δυνάμεις έχει επικριθεί από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως περιοριστικές για ορισμένες πολιτικές ελευθερίες. Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι «κανείς δεν είναι ασφαλής» στη Γαλλία, αναφερόμενος επίσης σε ένα πρόσφατο περιστατικό στο οποίο συνελήφθησαν αρκετοί άνθρωποι σε μια αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Παρισιού.

Η αστυνομία “αποκάλυψε” ότι το σαββατοκύριακο ένας κάτοικος ενός κτιρίου πολυκατοικιών στο εύπορο 16ο διαμέρισμα είχε ειδοποιήσει τις αρχές για ύποπτες ενέργειες. Αυτό που φάνηκε να είναι έτοιμο προς έκρηξη βόμβα ανακαλύφθηκε, ενώ ένα άτομο που ήταν υπό κυβερνητική επιτήρηση για ριζοσπαστισμό επιβεβαιώθηκε ότι ήταν μεταξύ των κρατουμένων υπόπτων.

“Σχεδίαζε να ανατινάξει ένα κτίριο σε μια κομψή περιοχή του Παρισιού – αυτό δεν είναι σημάδι ότι κανείς δεν είναι ασφαλής; Αυτό [δείχνει ότι] μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στη Γαλλία “, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
Ο κ. Collomb επέκρινε επίσης άλλες χώρες που δεν διαθέτουν συστήματα επιτήρησης “όπως αυτή στη Γαλλία” και ζήτησε ευρύτερη ανταλλαγή πληροφοριών και συνεργασία εντός της Ευρώπης για την ενίσχυση των αντιτρομοκρατικών μέτρων.

“Ορισμένες χώρες δεν διαθέτουν τα συστήματα και το επίπεδο επιτήρησης που γνωρίζουμε στη Γαλλία. Πιστεύουμε ότι είμαστε εμείς που κάναμε την Ευρώπη μια ισχυρή Ευρώπη στα σύνορά της, ενώ ορισμένες [άλλες ευρωπαϊκές] χώρες δεν διαθέτουν τέτοιο οργανισμό», δήλωσε ο γάλλος υπουργός.

nea.allnewz

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications