Η γυναίκα και ο πουριτανισμός τη δεκαετία του ’70 στη Μεσσαρά
Η γυναίκα και ο πουριτανισμός τη δεκαετία του ’70 στη Μεσσαρά

Τα χρονιά ηταν φτωχά, έλειπαν τα καταναλωτικά αγαθά, οι περιττές απολαύσεις της ζωής, και ο κόσμος χαιρόταν με πράγματα που δεν κόστιζαν σχεδόν τίποτα!

Χρονιά σκληρά, δύσκολα, άπλα, πέτρινα χρονιά. Η προσωπικοτητα μιας γυναικάς ηταν σε υψηλό υπόβαθρο, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλαδα. Ότι αναφέρω παρακάτω, ειναι εντελώς προσωπική μου άποψη, ετσι οπως τα αντιλήφθηκα εγω τα πράγματα, και ετσι οπως τα έζησα.

Στο γαϊδούρι κάνονας απαράβατος στη Μεσσαρα ηταν αν ειχαν ενα να καβαλκευει παντα η γυναικά!
Ο άνδρας με τα ποδιά. Η νεα η κοπελιά, είχε και συναισθήματα, και ανάγκες. Τα ήθελε ολα!
Η τιμή όμως υπήρχε, και οι κοπέλες ειχαν μια περίοπτη θέση στην τιμή της οικογενείας.

Μονό που η τιμή αυτη των κοριτσιών, δικαιωματικά άνηκε στον…άνδρα!Κάθε κοπέλα, οι περισσότερες τουλάχιστον, ονειρευόταν μια περιπέτεια με μια σχέση, έστω και ..παράνομη!Πως όμως? Αφού ο καθε νεαρός του χωρίου σεβόμενος τον πάτερα της, τα αδέρφια της και την τοπική κοινωνία, έμενε άπραγος?

Οι κοπέλες στο γλέντι, και στο χορό απάνω, μπορεί να τέλειωναν απο επιθυμία να εχουν στην αγκαλιά τους αυτόν τον όμορφο ψηλόλιγνο νεαρό που τις χόρεψε…Άλλα… ηταν μεχρι εκεί!Από την άλλη, κι αν έπαιρνε χαμπάρι ο πατέρας του νέου οι διαταγες ηταν πολύ αυστηρότερες!

-Πρόσεξε καλα!
Μαύρο κακομοίρη μου…
Μη μαθω απο κιανενα,, πως ατιμασες κιαμια κοπελια, και με ρεζηλεψεις, σε εσφαξα στα γονατα μου, με τα ιδια μου τα χεργια! Ετσι οι κοπελες στην ευρυτερη περιοχη, ηθελαν δεν ηθελαν, παρεμεναν τιμιες, αγνες, παρθενες!

Ολα αυτα τα ανωτέρω, μεχρι που ήρθε το κίνημα των χιπεις…Επικεντρο τα Ματαλα
Οι Μοίρες ηταν το »κέντρο διερχόμενων» χίπηδων με προορισμό τα Ματαλα, Κομμο, Κόκκινη άμμο και αλλες παράλιες.
Ο ντόρος σχετικά με το εκκεντρικό ντύσιμο τους, ηταν μεγάλος στον τόπο.

Και έγινε τεράστιος, όταν οι ανωτέρω περιοχές μετατράπηκαν σε παράλιες γυμνιστών!
Οι δυνάμεις των πουριτανών της περιοχής ξόρκιζαν το κακό! Παπάδες δάσκαλοι καθηγητές χωροφύλακες όλοι επιστρατεμενοι υπερ της ορθοδοξίας και μονο που δεν εβαζαν τα χεριά τους εμείς όλοι να μην κοιτάμε τη μινιφορουσα τουρίστρια!

Ήταν παράδοξο, αλλα και κωμικό, μεγάλοι να μας συμβουλεύουν να ημαστε ηθικοι και απ την αλλη μολις πέρναγε κάποια ξένη το ματι τους εκεί… γαρίδα!Εμεις ημαστε στη μέση…Έπρεπε να κλείσουμε τα μάτια και τα αυτια στις ξενες..σειρήνες!Ομως οι γεροι, και ολοι οι άνδρες ειχαν αλληθωρίσει να κοιτάνε τη καθε μια ξένη που προκαλούσε με το ντύσιμο της!

Οι παππουδες το μονο που δεν εκαναν ηταν να απλωνουν χερι! Ο βομβαρδισμός με το λόγο του Θεού ηταν ταχτικός απο τους καθηγητές των θρησκευτικών, που ειχαν μετατρέψει τα θρησκευτικά σε…σ@ξολογια, αλλα και απο τον ίδιο τον Τιμόθεο τον δεσπότη της περιοχής!

Από όλη όμως αυτη την ιστορια, η Μεσσαριτισα πια η κοπελιά, δυστυχώς η ευτυχώς, δεν ειναι πλέον ιδια…Δεν ήθελε η ντόπια νεα οι άνδρες να κοιτάνε μονο ξένες… Ήθελαν να κοιτάνε και αυτές, που ειδικά οι Κριτικές απο καλή δεν υστερούσαν σε τίποτα!

Η Μεσσαριτισα, έγινε πιο αεράτη!
Έγινε μοντέρνα και αρκετά προκλητική και εκείνη!
Μπήκε λοιπόν στο παιγνίδι και η ντόπια κοπελιά και όχι μονό, άλλα και στην αντεπίθεση!
Αφού φόρεσε το μίνι, προσπαθούσε να επιδεικνύει τα ωραία της ποδιά, πότε όταν έπαιζε μπάλα με τα αγόρια, πότε στο δρόμο με κοντή φούστα, άλλα και πηγαίνοντας πλέον και στη θάλασσα με το μαγιό που μέχρι τότε δεν πατούσε το πόδι της!

Η Μεσσαριτισα πρωτοπόρος στους νεωτερισμούς, στη μόδα, έσπασε επι τέλους το παλιο κατεστημένο!
Στο γυμνάσιο Μοιρων που είχε τοτε πάνω απο 1000 παιδιά, για μια δεκαετία τουλάχιστον οι κοπέλες ηταν ποιο μοντέρνες.
Κατάργησαν στις μεγαλες τάξεις ακομα και την τσάντα τη σχολική και την αντικατεστησαν με μια ταινία!

Κάποιες μάλιστα πηγαίναν αντί τσάντας με εν ψάθινο…καλαθάκι!
Στα απομονωμένα χωριά τα πράγματα ήταν κωμικοτραγελαφικα!
Τουρίστριες να περνάνε μισόγυμνες και οι παππούδες να έχουν αντρανίσει, και να δείχνουν πόσο τους ξετρέλαινε το όλο σκηνικό, κι απ την άλλη οι γυναίκες τους να μην μπορούν να τους συνετίσουν!

Πολλές ξένες το φοβόντουσαν αυτο το άγριο βλέμμα του γερο βοσκού, που όλη του τη ζωή την έφαγε στη στάνη…
Αυτοί οι μεγάλοι άνθρωποι, δεν περίμεναν πότε πως θα τα έφερνε ετσι η ζωή, να χορτάσει το μάτι τους γυναικείο κορμί, που θεωρείτο απαγορευμενος καρπός!

Για δέκα χρονιά λοιπόν αυτη η ταχτική υπήρχε στη Μεσσαρα, ώσπου πέρασε η μόδα.
Μπουχτισε όμως και ο κόσμος.
Είχε ηδη καταφέρει και ο Δεσπότης να εκδιώξει τους χίπηδες απο τα Ματαλα.
Ωστόσο η γυναικά ντυνόταν οχι πια τοσο προκλητικά, αφου δεν είχε πλέον τι άλλο να δείξει, και ετσι εφαρμόστηκε το ανά τον κόσμο ρητό..Όταν ο άνδρας βλέπει μια γυναικά ντυμένη, την φαντάζεται γυμνή, και όταν τη βλέπει γυμνή, την φαντάζεται ντυμένη!

Κείμενο: Γεωργιος Χουστουλακης

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications