Νέο παραλήρημα Πάπα για Τραμπ και κλιματική αλλαγή
Νέο παραλήρημα Πάπα για Τραμπ και κλιματική αλλαγή

Ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε σήμερα τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες νέους "παράτυπους" μετανάστες να παραμείνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αμφισβητώντας την ικανότητά του να προστατεύει τις οικογένειες.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος Τραμπ κατάργησε το πρόγραμμα DACA που είχε εφαρμόσει ο προκάτοχός του, ο Μπαράκ Ομπάμα, με το οποίο προστατεύονταν 800.000 νέοι που είχαν φτάσει στις ΗΠΑ χωρίς να έχουν χαρτιά, ενώ ήταν ακόμη ανήλικοι. Σε αυτούς τους νεαρούς "Ονειροπόλους" δόθηκε η δυνατότητα να παραμείνουν προσωρινά, να εργαστούν και να σπουδάσουν στη χώρα.

Όταν ρωτήθηκε για την απόφαση του Τραμπ, μετά την αναχώρησή του από την Κολομβία, ο ποντίφικας είπε αρχικά ότι δεν γνωρίζει καλά το θέμα. "Όμως το να ξεριζώνεις κάποιον από την οικογένειά του δεν φέρνει ποτέ τίποτα το θετικό, ούτε για τους νέους, ούτε για την οικογένεια", πρόσθεσε.

"Απ' ότι κατάλαβα, αυτός ο νόμος δεν προερχόταν από το κοινοβούλιο αλλά από την κυβέρνηση και, αν ισχύει κάτι τέτοιο, είμαι βέβαιος ότι υπάρχει ελπίδα πως θα το ξανασκεφθούν κάπως. Άκουσα τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μιλάει: προβάλλεται ως υπέρ της ζωής (σ.σ. κατά της άμβλωσης). Αν είναι πραγματικά υπέρ της ζωής, καταλαβαίνει ότι η οικογένεια είναι το λίκνο της ζωής και ότι είναι αναγκαίο να υπερασπιστούμε την ενότητά της", συνέχισε.

Στις ΗΠΑ και το Μεξικό η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Λουίς Βιδεγκαράι θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες την Καλιφόρνια και την Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τοπικούς αξιωματούχους αλλά και με πρόσωπα που καλύπτονταν μέχρι τώρα από το πρόγραμμα DACA. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, ο Βιδεγκαράι θα πάει αύριο και μεθαύριο στο Σακραμέντο και το Λος Άντζελες και αμέσως μετά στην Ουάσινγκτον. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να συναντηθεί και με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, τον Τζέρι Μπράουν.

"Βλέπετε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι επιστήμονες έχουν πει με σαφήνεια ποιον δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε. Όσοι την αρνούνται, πρέπει να ρωτήσουν τους επιστήμονες, οι οποίοι είναι σαφέστατοι, είναι πολύ συγκεκριμένοι", τόνισε.

"Και έχουμε όλοι μας κάποια ευθύνη, όλοι μας. Κάποιοι μικρότερη, κάποιοι μεγαλύτερη, έχουμε ηθική ευθύνη. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα. Δεν μπορούμε να αστειευόμαστε. Ο καθένας έχει ευθύνη Και οι πολιτικοί επίσης. Κατόπιν, θα πρέπει να αποφασίσουμε και η Ιστορία θα κρίνει τις αποφάσεις", επέμεινε ο πάπας.

el.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications