Δραματικό SOS Ερυθρού Σταυρού για τον κυκλώνα Ιρμα στην Καραϊβική:Μπορεί να πληγούν 26.000.000 άνθρωποι!
Ο τυφώνας Ίρμα σαρώνει τα πάντα στην Καραϊβική: SOS από τον Ερυθρό Σταυρό.

Στους 14 έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών από το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα στην Καραϊβική, ενώ ακόμα τέσσερις έχασαν τη ζωή τους στις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ, όπου προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές, μεταξύ των οποίων ενός σημαντικού για την περιοχή νοσοκομείου.

«Δεν είμαστε αισιόδοξοι πως δεν υπάρχουν κι άλλοι» νεκροί, δήλωσε τηλεφωνικά από τη Νέα Υόρκη ο Λόνι Σούρι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη Κένεθ Μαπ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο κυβερνήτης Μαπ συνομίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος του υποσχέθηκε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των νήσων για την αντιμετώπιση της κρίσης, από τον κυκλώνα κατηγορίας 5, της υψηλότερης στην κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον.

Ανήσυχος ο Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε «την έντονη ανησυχία» του καθώς ο πρωτοφανής κυκλώνας Ίρμα πλησιάζει τις αμερικανικές ακτές, αφού ήδη προκάλεσε πολύ σοβαρές υλικές ζημιές και τουλάχιστον 14 νεκρούς στην Καραϊβική.
«Είμαστε πολύ ανήσυχοι, εργαζόμαστε σκληρά» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος από το Οβάλ Γραφείο, στην Ουάσινγκτον.
«Η Φλόριντα έχει προετοιμαστεί όσο γινόταν, τώρα απομένει να δούμε τι θα συμβεί», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Η Ίρμα αναμένεται να πλήξει τη Φλόριντα και τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο. Ο κυβερνήτης της Τζόρτζια διέταξε απόψε την υποχρεωτική εκκένωση των παράκτιων ζωνών της Πολιτείας. Η απόφαση αυτή αφορά ολόκληρη την κομητεία Τσάθαμ, δηλαδή περίπου 300.000 ανθρώπους που κατοικούν κυρίως στη Σαβάνα. Ταυτόχρονα, όπως είπε ο κυβερνήτης, θα κινητοποιηθούν 5.000 μέλη της Εθνοφρουράς.Στη Φλόριντα, έχει ήδη ζητηθεί από 200.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη πληγεί από τον κυκλώνα στην Καραϊβική, ένας αριθμός που θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη και στα 26 εκατομμύρια, προειδοποίησε ο Ερυθρός Σταυρός.
«Οι χειρότεροι φόβοι μας αφορούν την Μπαρμπούντα και άλλα μέρη» που χτυπήθηκαν από τον κυκλώνα και ισοπεδώθηκαν δήλωσε ο Γουόλτερ Κοτ, ο διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου για την Αμερική. Η Ίρμα «έχει ήδη πλήξει 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους και συνιστά σοβαρή απειλή για εκατομμύρια άλλους», υπογράμμισε.

Στη Δομινικανή Δημοκρατία, την Αϊτή και την Κούβα, «εκτιμάται ότι 26 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να πληγούν από τους καταστροφικούς ανέμους και τις καταρρακτώδεις βροχές», τόνισε. Ο Ερυθρός Σταυρός έχει ήδη αποδεσμεύσει ποσό 600.000 ελβετικών φράγκων για να στηρίξει την προετοιμασία των κατοίκων στα νησιά αυτά.
«Οι κάτοικοι της Καραϊβικής θα χρειαστούν τη βοήθειά μας για να αντιμετωπίσουν τον κυκλώνα και να συνέλθουν από αυτόν», συνέχισε ο Κοτ, σημειώνοντας ότι η διεθνής οργάνωση σχεδιάζει ήδη μια μεγάλη κινητοποίηση, σε συνεργασία με πολλές χώρες, για να παράσχει βοήθεια στους πληγέντες.

Στην Κούβα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού, έχουν ήδη απομακρυνθεί αρκετές χιλιάδες τουρίστες από το Κάγιος, τα δημοφιλή νησάκια στη βόρεια πλευρά του νησιού, και έχουν μεταφερθεί στο Βαραδέρο και την Αβάνα. Στην επαρχία Καμαγκουέι απομακρύνθηκαν επίσης άλλοι 2.400 τουρίστες, κυρίως Καναδοί και έχουν οδηγηθεί σε ασφαλή καταφύγια.

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι ανατολικές επαρχίες του Γκουαντάναμο, του Σαντιάγο δε Κούμπα, της Γρκάνμα, της Λας Τούνας, του Καμαγκουέι και του Σιέγο δε Άβιλα. Η κατάσταση συναγερμού προβλέπει μεταξύ άλλων την πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας και τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, για προληπτικούς λόγους. Οι κρατικές υπηρεσίες έλαβαν επίσης εντολή να εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας και να περιορίσουν τις μετακινήσεις προσώπων και οχημάτων αλλά και όποια άλλη δραστηριότητα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Τουλάχιστον 4 νεκρούς άφησε πίσω του ο κυκλώνας Ίρμα στις Παρθένες Νήσους
Ο κυκλώνας Ίρμα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους στις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ ενώ προκάλεσε επίσης εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού νοσοκομείου, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του κυβερνήτη της περιοχής. «Δεν είμαστε αισιόδοξοι πως δεν υπάρχουν κι άλλοι» νεκροί, δήλωσε τηλεφωνικά από τη Νέα Υόρκη ο Λόνι Σούρι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη Κένεθ Μαπ.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο κυβερνήτης Μαπ συνομίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος του υποσχέθηκε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των νήσων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications