Νίκολα Τέσλα, ο άνθρωπος που εφηύρε τον Εικοστό Αιώνα
Νίκολα Τέσλα, ο άνθρωπος που εφηύρε τον Εικοστό Αιώνα

Ο Τέσλα, οι 700 εφευρέσεις του, η σχέση του με τον Έντισον, το Νόμπελ που αρνήθηκε, η κλοπή των εφευρέσεων από τον Μαρκόνι και η τελική δικαίωση.

“...Αισθάνθηκα σαν να παραβρισκόμουν στη γένεση μια νέας γνώσης ή στην αποκάλυψη μιας μεγάλης αλήθειας. Οι πρώτες παρατηρήσεις μου με συγκλόνισαν, σαν να ήταν παρών σε αυτές κάτι το μυστηριώδες, για να μην πω υπερφυσικό...” - Νίκολα Τέσλα,

Ο αστικός μύθος αναφέρει γι' αυτόν τον Σέρβο, ότι γεννήθηκε (1856) εφευρέτης.Σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών οραματίστηκε τρόπους άντλησης ενέργειας από έναν μικρό καταρράκτη, που βρίσκονταν κοντά στο σπίτι του. Σε ηλικία 17 χρονών ξεκίνησε για σπουδές στην Πράγα, λέγεται όμως ότι γρήγορα έχασε το αρχικό του ενδιαφέρον και άρχισε να πίνει, να κάνει νυχτερινή ζωή και να παίζει χαρτιά. Σύντομα η χαρτοπαιξία έγινε το πάθος του. Επέστρεψε στην παλιά του ζωή όταν έχασε όλα του τα χρήματα, μαζί μ’ εκείνα της υποτροφίας.

Μετά το τέλος των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο της Πράγας (1880), έπιασε δουλειά ως ηλεκτρονικός σε μια τηλεφωνική εταιρεία στη Βουδαπέστη. Εκεί ο Τέσλα εφηύρε έναν τηλεφωνικό ενισχυτή, που έγινε ο πρόγονος του σημερινού ηχείου.

Η γνωριμία του με τον Τόμας Έντισον
4 χρόνια μετά το 1884, ο Τέσλα φτάνει στη Νέα Υόρκη. Εκεί συναντήθηκε με τον Έντισον. Λέγεται ότι η συστατική επιστολή που του παρέδωσε ανέφερε:

“Γνωρίζω δύο μεγάλους ανθρώπους. Ο ένας είστε εσείς και ο άλλος είναι ο νέος άνδρας που στέκεται μπροστά σας.”O Έντισον θα τον προσλάβει και η πρώτη του δουλειά είναι να επισκευάσει τη γεννήτρια ενός ατμόπλοιου.Οι σχέσεις των δυο ανδρών όμως δεν ήταν ποτέ καλές. Ο Έντισον ήταν άνθρωπος πρακτικός και βασιζόταν περισσότερο στις εμπειρίες του, σε αντίθεση με τον Τέσλα που ήταν ένας άνθρωπος περισσότερο θεωρητικός.

Η κορυφαία διαφωνία τους είχε να κάνει με την χρήση του ρεύματος, ο Έντισον ήταν υποστηρικτής της χρήσης του συνεχούς ρεύματος, κυρίως για πρακτικούς λόγους και για ζητήματα ασφάλειας, ενώ ο Τέσλα υποστήριζε τη χρήση του εναλλασσόμενου ρεύματος.Αντιγράφω από τις σημειώσεις του Τέσλα όπου περιέγραψε στον Έντισον τη χρήση του εναλλασσόμενου ρεύματος, δείχνοντας του ταυτόχρονα και τα σχετικά σχέδια.

“Αυτό είναι το κύμα του μέλλοντος! Όποιος θα το τελειοποιήσει θα κερδίσει πολλά...», είπε τελειώνοντας ο ονειροπόλος νεαρός Σέρβος μετανάστης.Ο Έντισον στήριξε την πλάτη στην πολυθρόνα, σταύρωσε τα δάκτυλα του στο στήθος κι έμεινε για λίγο σιωπηλός, χωρίς να πει τίποτε. Τελικά τίναξε το κεφάλι του και είπε σιγανά:

“Ενδιαφέρον...”.
Μετά από λίγο όμως, αφού έκανε στο μυαλό του κάποιους συμφεροντολογικούς υπολογισμούς, φάνηκε να αλλάζει γνώμη:
“Ανοησίες! Αυτό που λέτε είναι επικίνδυνο. Εμείς εδώ στην Αμερική χρησιμοποιούμε το μονοφασικό ρεύμα. Αυτό αρέσει στον κόσμο και μ’ αυτό θέλω να ασχολούμαι...”.

Η συνεργασία τους θα κρατήσει τελικά μόλις 6 μήνες, στη συνέχεια ο Τέσλα θα παραιτηθεί απογοητευμένος και μια μεγάλη κόντρα θα ανοίξει μεταξύ των δυο αντρών που δεν θα κλείσει ποτέ.
Η πιο παραγωγική εποχή για τον Τέσλα ξεκινά λίγα χρόνια μετά. Από το 1887 ως το 1894 σχεδίασε και κατοχύρωσε δεκάδες ευρεσιτεχνίες, συνεργαζόμενος με τον μεγαλοεπιχειρηματία Τζορτζ Ουέστινγκχαουζ. Το 1893 εφευρίσκει το ραδιόφωνο και δύο χρόνια μετά κατασκευάζει στους καταρράκτες του Νιαγάρα τον πρώτο υδροηλεκτρικό σταθμό στον κόσμο....

Επίσης κατοχυρώνει το βασικό σχέδιο ραδιοτεχνικής, εκπέμποντας ραδιοσήματα σε απόσταση 40 χιλιομέτρων.Η φήμη του εξαπλώνεται ραγδαία, γεγονός που δεν άρεσε καθόλου στον Έντισον, ο οποίος έχοντας σημαντικούς οικονομικούς πόρους στη διάθεσή του ξεκινάει εκστρατεία σπίλωσης του Τέσλα. Κυριότερη κατηγορία που χρησιμοποίησε ο Έντισον, το γεγονός ότι πούλησε στις φυλακές Σινγκ-Σινγκ το σχέδιο κατασκευής και λειτουργίας της ηλεκτρικής καρέκλας με εναλλασσόμενο ρεύμα.

Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι αυτοί οι δυο “άσπονδοι” φίλοι το 1912 θα προταθούν από κοινού για το Νόμπελ Φυσικής. Ωστόσο, ο Τέσλα αρνήθηκε να το δεχτεί, θεωρώντας υποτιμητικό το γεγονός ότι θα μοιραζόταν το βραβείο με έναν απλό εφευρέτη.
Ο Τέσλα και ο Μαρκόνι
Ο Τόμας Έντισον, δεν υπήρξε το μόνο πρόβλημα του Τέσλα. Το 1901 ο Ιταλός εφευρέτης Γουλιέλμο Μαρκόνι μετέδωσε μία σειρά από σήματα και κατοχύρωσε την πατέντας της εκπομπής και λήψης ραδιοκυμάτων σαν δική του εφεύρεση.

Εδώ ο αστικός μύθος αναφέρει ότι όταν το έμαθε ο Τέσλα είχε δηλώσει:
"Ο Μαρκόνι είναι καλός συνάδελφος. Αφήστε τον να συνεχίσει. Χρησιμοποιεί δεκαεπτά από τις πατέντες μου”
Τελικά ο Τέσλα και σε αυτήν την ιστορία δικαιώθηκε το 1943, ενώ θα χρειαστεί να περάσουν μερικά χρόνια ακόμα ως το 1955 για να αναγνωριστεί και ως εφευρέτης του ραδιόφωνο.

Οι 700 εφευρέσεις του Τέσλα
Αρκετές από τις εφευρέσεις του Νίκολα Τέσλα, ακόμη κι εκείνες που έχουν ηλικία πάνω από έναν αιώνα, συνεχίζουν να φαντάζουν επιστημονική φαντασία.
Χωρίς τον Νίκολα Τέσλα δεν θα υπήρχε εναλλασσόμενο ρεύμα στο σπίτι σας, το φως της λάμπας δεν θα είχε νικήσει το σκοτάδι, δεν θα λειτουργούσαν ο υπολογιστής ή η καφετιέρα σας. Του χρωστάμε 700 εφευρέσεις, ορισμένες εκ των οποίων θεμελίωσαν τον κόσμο μας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο χαρακτηρισμός που του αποδόθηκε ήταν “ο άνθρωπος που εφηύρε τον Εικοστό Αιώνα”.

Ας δούμε μερικές από τις πιο ασυνήθιστες εφευρέσεις του:
- Κατασκεύασε μια Ηλεκτρο-Δυναμική Επαγωγική Λάμπα. Επρόκειτο για ένα είδος ηλεκτρικής λυχνίας, που ήταν πολύ πιο προηγμένη ακόμη κι από αυτές που χρησιμοποιούμε σήμερα.
- Κατασκεύασε μια γεννήτρια όζοντος. Η γεννήτρια όζοντος χρησιμοποιείται από ορισμένους γιατρούς ακόμη και σήμερα για τη θεραπεία βαριών ασθενειών, όπως ο καρκίνος.

- Κατασκεύασε το ηλεκτρικό υποβρύχιο ή «τηλεαυτόματο πλοιάριο. Το πλοιάριο αυτό, που κινούνταν με ηλεκτρικές μπαταρίες, ήταν τηλεκατευθυνόμενο και μπορούσε κάποιος να το χειριστεί από απόσταση. Ήταν ο πρόγονος των σύγχρονων τηλεκατευθυνόμενων ρομπότ, αλλά και των τηλεκατευθυνόμενων τορπίλων.

- Σχεδίασε ένα αεροσκάφος καθέτου από/προσγείωσης. Σήμερα τέτοιου είδους αεροσκάφη εξορμούν από τα αεροπλανοφόρα και συμμετέχουν σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Αστικοί Μύθοι
Καθώς περνούσαν τα χρόνια ο Τέσλα γινόταν όλο και πιο εκκεντρικός, απέκτησε περίεργες συμπεριφορές που τον κατατάσσουν σε πραγματικά «τρελό επιστήμονα».

- Η περίεργη σχέση του Τέσλα με τον αριθμό 3
Λέγεται ότι η ιδιόρρυθμη ψυχοσύνθεσή του τον ανάγκαζε να κάνει τα περισσότερα πράγματα τρεις φορές. Για παράδειγμα, έπλενε τα χέρια του τρεις φορές στη σειρά ή ακόμα χειρότερα περπατούσε τρεις φορές γύρω από ένα κτίριο πριν μπει σε αυτό.
- Απεχθανόταν σε μεγάλο βαθμό τα μαργαριτάρια
Δεν μπορούσε ούτε καν να αντέξει τη θέα τους, τόσο πολύ που αρνιόταν να μιλήσει στις γυναίκες που τα φορούσαν. Κανείς ποτέ δεν μπόρεσε να εξηγήσει αυτή του την απέχθεια.

- Έμενε μόνιμα σε δωμάτιο ξενοδοχείου
Τη τελευταία δεκαετία της ζωής του την πέρασε στο ξενοδοχείο New Yorker. Ζούσε στο δωμάτιο με αριθμό 3327, που βρισκόταν στον 33ο όροφο του κτιρίου. (Άλλο ένα παράδειγμα της εμμονής του με τον αριθμό 3).- Ήταν λάτρης των περιστεριών
Έτρεφε μια τεράστια αγάπη για τα περιστέρια. Όταν έβρισκε κάποιο να είναι χτυπημένο, το μετέφερε στο δωμάτιό του στο ξενοδοχείο και το φρόντιζε μέχρι αυτό να γίνει καλά.

Πέθανε, στις 7 Ιανουαρίου του 1943, στο ξενοδοχείο New Yorker, αλλά τον βρήκαν νεκρό δυο μέρες μετά γιατί είχε κρεμάσει, όπως έκανε πάντα, στην πόρτα του δωματίου του την επιγραφή:
"Μην Ενοχλείτε, εργάζομαι”
Μετά το θάνατο του Τέσλα, λέγεται ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα χαρτιά, τις σημειώσεις και τις έρευνες του μεγάλου εφευρέτη...Η φήμη αυτή πυροδότησε στην κυριολεξία μια σειρά από αστικούς μύθους και συνέβαλαν στην υστεροφημία του...
Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της Μαγνητικής Επαγωγής πεδίου, ενώ η κληρονομιά του -70.000 επιστολές, 31.522 προσωπικά ντοκουμέντα, 5.297 τεχνικά σχέδια, 12.832 αποκόμματα περιοδικών, 1.000 φωτογραφίες, 40 βραβεία και διπλώματα- φυλάσσεται σήμερα στο Μουσείο Νίκολα Τέσλα στο Βελιγράδι.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications