Τι αλλάζει στο κοινωνικό τιμολόγιο για ρεύμα και νερό
Τι αλλάζει στο κοινωνικό τιμολόγιο για ρεύμα και νερό

Αναμόρφωση του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου (ΚΟΤ), που είναι υποχρεωμένες οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος να προσφέρουν σε ευάλωτους καταναλωτές, σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ διεύρυνση των δικαιούχων δωρεάν νερού έχει δρομολογήσει η ΕΥΔΑΠ.

Σε ό,τι αφορά το ρεύμα εξετάζεται η διεύρυνση του ΚΟΤ και στη νυχτερινή κατανάλωση ρεύματος, χωρίς όμως να διαφοροποιηθούν τα οριζόμενα όρια κατανάλωσης για κάθε περίπτωση ευάλωτου καταναλωτή.

Παράλληλα, θα προβλέπεται ότι όσοι καταναλωτές ενταγμένοι στο ΚΟΤ υπερβούν το όριο κατανάλωσης που αναλογεί στην κατηγορία τους θα πληρώνουν μόνον τις υπερβάλλουσες κιλοβατώρες, με βάση το κανονικό ισχύον τιμολόγιο ρεύματος δίχως να σταματήσουν να εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Επιπλέον, δεν θα υπάρχουν καθόλου χρεώσεις υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς των ενταγμένων στο ΚΟΤ καταναλωτών, για το ρεύμα που καίνε εντός των ορίων κατανάλωσης που τους αντιστοιχούν.

Ήδη, περισσότερα από 600.000 νοικοκυριά από τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών (άτομα χαμηλού εισοδήματος, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρία, άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης και υπερήλικες) ωφελούνται από τα χαμηλότερα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο γίνεται με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για κάθε κατηγορία. Η τιμή του ΚΟΤ είναι μέχρι και 42% χαμηλότερη από το σύνηθες οικιακό τιμολόγιο.

Στους πελάτες που εντάσσονται στο ΚΟΤ παρέχονται από όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ειδικά μέτρα προστασίας, όπως είναι προθεσμία εξόφλησης λογαριασμών κατανάλωσης τουλάχιστον 40 ημερών, δυνατότητα τμηματικής και άτοκης εξόφλησης, αναστολή της δυνατότητας του προμηθευτή να δώσει εντολή διακοπής ρεύματος λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριο έως Μάρτιο) και κατά τη θερινή περίοδο (Ιούλιο και Αύγουστο), καθώς και αυστηρότερες προϋποθέσεις για την καταγγελία της σύμβασης εκ μέρους του προμηθευτή. Ανάλογα με την ομάδα πληθυσμού και τα εισοδηματικά κριτήρια οι καταναλωτές αυτοί τιμολογούνται με χαμηλότερα τιμολόγια (ΚΟΤ 1 και 2).

Αναθεώρηση από την ΕΥΔΑΠ
Από πέρυσι η ΕΥΔΑΠ προχώρησε στην καθιέρωση νέου κοινωνικού τιμολογίου (ΕΕΤ – Έκτακτο Ειδικό Τιμολόγιο) για τις ευπαθείς ομάδες. Παρότι υπολογιζόταν πως μέσω του νέου κοινωνικού τιμολογίου, η ΕΥΔΑΠ θα έδινε δωρεάν νερό για ένα χρόνο σε περισσότερους από 111.000 πολίτες, δηλαδή σε 58.000 νοικοκυριά, τελικά εντάχθηκαν, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, μόλις 6.800 νοικοκυριά.

Η μικρή προσέλευση κινητοποίησε τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ και ήδη σχεδιάζεται η αναθεώρηση των παροχών μέσω του κοινωνικού τιμολογίου, προκειμένου να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Συγκεκριμένα εξετάζεται ο υπερδιπλασιασμός της δωρεάν παροχής νερού ημερησίως (σήμερα είναι 33 λίτρα), καθώς και η ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο των δικαιούχων του ΚΕΑ.

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
Να απαλλαγούν πλήρως από την καταβολή ΕΝΦΙΑ περίπου 1,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 9.000 ευρώ και σήμερα δικαιούνται έκπτωση της τάξης του 50% είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται έκπτωση 50% ή ακόμη και πλήρης απαλλαγή σε ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνους, πολύτεκνους και ΑμεΑ, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλά και τις δηλώσεις Ε9.

Αν τελικά θεσπιστεί η αύξηση του ποσοστού έκπτωσης από το 50% στο 100% του ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει για κάθε φορολογούμενο που πληροί τα ακόλουθα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:
α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τις 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τις 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications