Αλλαγές στο πρόγραμμα των F-35 φέρνει ο Ντόναλντ Τράμπ
Αλλαγές στο πρόγραμμα των F-35 φέρνει ο Ντόναλντ Τράμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ, εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι το πρόγραμμα του αμερικανικού Πενταγώνου για το μαχητικό 5ης γενιάς (Joint Strike Fighter) που είναι ευρύτερα γνωστό ως F-35, θα μπορούσε εξαιτίας του υψηλού οικονομικού του κόστους να αντικατασταθεί από μια εξελιγμένη έκδοση του μαχητικού F/A-18 Super Hornet.

Το πρόγραμμα για την ανάπτυξη και την παραγωγή του F-35 υλοποιείται από την Lockheed Martin, ενώ το μαχητικό F-18 εξελίσσεται και παράγεται από την ανταγωνίστρια της πρώτης Boeing. Η παρέμβαση αυτή του Τραμπ στο Twitter είναι η τελευταία από μια σειρά παρεμβάσεών του στα προγράμματα κυβερνητικών προμηθειών των ΗΠΑ, ενώ έγινε μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τους προέδρους της Boeing και της Lockheed Martin.

“Με δεδομένο το υπέρογκο οικονομικό κόστος, αλλά και τις οικονομικές υπερβάσεις του F-35, ζήτησα από την Boeing την τιμολόγηση ενός αεροσκάφους F-18 Super Hornet, με παρόμοιες δυνατότητες!” Ανέφερε χαρακτηριστικά η ανάρτηση του Τραμπ στο Twitter.

Το F-35 είναι το μεγαλύτερο αμυντικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη για το αμερικανικό Πεντάγωνο, με το εκτιμώμενο κόστος ανάπτυξης και παραγωγής του να φτάνει στα 400 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Lockheed Martin έχει στηρίξει στην ανάπτυξη και την παραγωγή του αναφερόμενου μαχητικού αεροσκάφους το βιομηχανικό της μέλλον, ενώ το 2016 οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αγόρασαν 285 μαχητικά F-35, συμπεριλαμβανομένων και 36 μαχητικών του ίδιου τύπου, για την κάλυψη των αναγκών των Αμερικανών πεζοναυτών.

Από την άλλη μεριά, το ναυτικό των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς επιπλέον 10 έως 15 αεροσκαφών Super Hornet ετησίως, μέχρι το 2020, προκειμένου να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες του, που προκύπτουν από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των μαχητικών F-35C, που χρησιμοποιούνται από αεροπλανοφόρα, σχολιάζει το CNN.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications