Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ! «Μην μασάτε! Εμείς είμαστε πάντα εδώ!»  Τι να το κάνεις; απο  κότες έχει χορτάσει αυτη η χώρα!
Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ! «Μην μασάτε! Εμείς είμαστε πάντα εδώ!»  Τι να το κάνεις; απο  κότες έχει χορτάσει αυτη η χώρα!

Κατάθεση ψυχής από τον Στρατηγό, που δεν μάσησε τα λόγια του και τα είπε όλα όπως πρέπει, χωρίς να κρυφτεί πίσω από διφορούμενες απόψεις.

Ο Στρατηγός και επίτιμος Α/ΓΕΣ Χρήστος Μανωλάς μίλησε για την ετοιμότητα του Ελληνικού στρατού, την πολιτική κατάσταση της χώρας, το πραξικόπημα στην Τουρκία και άλλα πολλά, σε μια συνέντευξη του στον «Βετεράνο». Διαβάστε την παρακάτω: Στρατηγέ. Πως κρίνεται πρώτα από όλα την ανάμειξη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε Πραξικόπημα και γιατί τώρα;

Ολόκληρη η περιοχή της ΝΑ Μεσογείου ευρίσκεται υπό διαμόρφωση, υπό νέο σχεδιασμό από τον οποίο θα προκύψουν πιθανώς νέες κρατικές οντότητες. Η Τουρκία είναι μία σημαντική χώρα στην περιοχή, ισχυρή αλλά έκανε υπό τον σημερινό Πρόεδρο μεγαλύτερη εξαγωγή ισχύος από ότι της αναλογούσε.

Παράλληλα ο Πρόεδρός της έχει ενοχλήσει με την προσωπική αλλά και την θεσμική του συμπεριφορά τους ισχυρούς δρώντες του διεθνούς συστήματος ενώ και στο εσωτερικό της χώρας του, δεν πολιτεύτηκε με σύνεση με αποτέλεσμα να θίγει τόσο το Κεμαλικό κατεστημένο και τους εκφραστές του με αιχμή τις ΕΔ αλλά και τους οπαδούς του Γκιουλέν στο Δικαστικό σώμα, την ΜΙΤ και στην Αστυνομία.

Παράλληλα οι εξελίξεις στην Συρία τρέχουν και η δημιουργία Ομόσπονδου Κουρδικού Κράτους, εντός της επικράτειας της Συρίας βραχυπρόθεσμα, φαίνεται ότι είναι γεγονός και πρέπει να προχωρήσει άμεσα.Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία ευρίσκεται σε αστάθεια αυτή την στιγμή και ο Πρόεδρος της προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση εσωτερικά ενώ στο εξωτερικό είναι αποδυναμωμένος και θα παραμείνει έτσι.

Η Ελλάδα κακώς για εμάς, αλλά αναμείχθηκε σε μια κρίση που δεν έπρεπε να εμπλακεί και αναφερόμαστε στην Λιποταξία και την αίτηση Ασύλου των 8 Τούρκων Στρατιωτικών.Πως κρίνεται την αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης; Κατά την γνώμη σας ποια πρέπει να είναι η αντίδραση και η στάση μας από εδώ και πέρα;

Η Ελλάδα δεν έχει αναμειχθεί ακόμη στην κρίση ούτε υπάρχει κρίση αυτή την στιγμή .Πιθανώς να υπάρξει ανάλογα με το πως θα χειρισθούμε την κατάσταση αλλά αυτή την στιγμή υπάρχει μία υποβόσκουσα ένταση που εκφράστηκε και με την στιχομυθία του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας αλλά και με τις δηλώσεις του Τούρκου Πρέσβυ.

Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε εμείς να εξελιχθεί σε κρίση με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται και λαμβάνονται. Έχουμε αντιδράσει ήρεμα μέχρι στιγμής .Θα έπρεπε από την αρχή να έχουμε μεταφέρει τους 8 στην Αθήνα και να μην τους κρατάμε στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα και να έχουμε αποφασίσει ήδη το τί θα κάνουμε.

Το δίλημμα της Ελλάδος είναι αν θα δράσει σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο ή σύμφωνα με τα Εθνικά συμφέροντα. Πάντοτε αποφασίζω με βάση το εθνικό συμφέρον ,γιατί όλα τα κράτη όταν έρχονται σε αυτό το σημείο, πράττουν το ίδιο. Το πρόβλημα είναι ,ότι εμείς στις Διεθνείς διαπραγματεύσεις μας χρησιμοποιούμε πάντο τε επιχειρήματα με βάση το Διεθνές Δίκαιο .

Η πεποίθησή μου είναι όμως ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να γίνει μέρος ενός καθαρά Τουρκικού προβλήματος .Σε καθαρά ανθρώπινη βάση και πρακτικά, μην ξεχνάμε ότι είναι πραξικοπηματίες, αλλιώς δεν θα έφευγαν από την χώρα τους, είναι επίορκοι, έστρεψαν τα όπλα τους κατά του λαού τους, παρέδωσαν τα όπλα τους σε ξένη χώρα και έφυγαν και άφησαν τις οικογένειές τους στο έλεος του κράτους και ήδη έχουν συλληφθεί οι οικογένειές τους. Ποιός Έλληνας θα το έκανε αυτό;

Ο Έλληνας πεθαίνει για την οικογένειά του και τα παιδιά του, δεν κοιτάει τον εαυτό του. Γι αυτόν τον λόγο είναι κατακριτέοι, από εμένα. Το δυνατόν συντομότερο πρέπει να παραδοθούν.Στρατηγέ κατά την διάρκεια της θητείας σας ως Α/ΓΕΣ αντιμετωπίσατε επιτυχώς μια μεγάλη κρίση στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και μάλιστα ίσως με προσωπικό ρίσκο, αντιμετωπίσατε τα τούρκικα πολεμικά σκάφη που εκτελούσαν ασκήσεις αποκλεισμού των νησιών με …επίσκεψη και επιθεώρηση όλων των μονάδων και των φυλακίων δίνοντας έναν αέρα και μια δύναμη σιγουριάς τότε… Υπάρχει τώρα αυτή η σιγουριά;

Όλοι οι αρχηγοί των Επιτελείων ανέκαθεν έτσι έκαναν και έτσι κάνουν ,γιατί απλά έτσι εκτελούν τα καθήκοντά τους .Δεν θεωρώ ότι έκανα κάτι παραπάνω. Θεωρώ ότι κατά την διάρκεια της αρχηγίας μου υπήρχε υψηλό ηθικό. Εκτιμώ ότι και τώρα υπάρχει υψηλό ηθικό και αυτό αποτελεί διαρκή μέριμνα των διοικούντων.

Σήμερα από την πλευρά του Στρατηγού αλλά με την τέχνη του πολέμου του καταδρομέα που γνωρίζεται, πώς θα αντιμετωπίζατε εσείς την κρίση που είναι σε εξέλιξη με τους Τούρκους κομάντος που προσπαθούν να διαφύγουν στα Ελληνικά νησιά; Ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για πάνω από 1000 κομάντος!

Όπως σας απήντησα και προηγουμένως δεν υπάρχει κρίση και πιστεύω ότι η πολιτεία και οι ΕΔ αντιμετωπίζουν το θέμα με επαγγελματισμό. Το θέμα της πιθανής αντιμετωπίσεως του σεναρίου που αναφέρετε, είναι γνωστο στις ΕΔ. Υπάρχουν αρκετοί καταδρομείς Στρατηγοί, που είναι γνώστες των ειδικών επιχειρήσεων και εάν συμβεί, θα το αντιμετωπίσουν με άριστο τρόπο. Έχουν άριστη εκπαίδευση και γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. ’Αλλως τε οι επιχειρήσεις αυτές είναι απλές και τις εξετάζουμε στα διάφορα παίγνια. Να μην ανησυχείτε.

Στην Τουρκία υπάρχει διχασμός αυτή τη φορά και για πρώτη φορά ο Στρατός δεν απολαμβάνει το σεβασμό των πολιτών. Είναι μια ευκαιρία αυτό για την Ελλάδα ή είναι μια κρίση προς εξαγωγή;

Η Τουρκία είναι γεγονός, ότι ευρίσκεται σε κρίση και είναι σε κατάσταση αποσταθεροποίησης. Πολλές χώρες ευρίσκονται κατά διαστήματα σε τέτοιες καταστάσεις.Εκτιμώ ότι πρέπει να μην γίνουμε μέρος των προβλημάτων της και να την αφήσουμε να επιλύσει τα του οίκου της με τον τρόπο που επιθυμεί Αρκεί να μην επηρεάσουν αρνητικά τα δικά μας εθνικά συμφέροντα.

Όσο δεν κάνουν εξαγωγή αποσταθεροποίησης σε εμάς, ας επιλύουν τα του οίκου τους όπως θέλουν. Μην ξεχνάμε ότι σήμερα υπάρχουν και κοινά οικονομικά, ενεργειακά, και άλλα συμφέροντα από τα οποία δεν θα πρέπει εμείς να έχουμε βλάβη, κατά το δυνατόν. Πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος από την Βουλή των Ελλήνων για συνδικαλισμό στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Ποια είναι η άποψη σας όταν μάλιστα κατά την διάρκεια της θητείας σας ώς Αρχηγός ήσασταν και είστε πολύ αγαπητός στα χαμηλόβαθμα στελέχη;

Είμαι κατά σου συνδικαλισμού στο στράτευμα, κατ αρχήν. Πιστεύω ότι εάν η Διοίκηση ασκείται χρηστά κι έτσι όπως προβλέπεται από τους Κανονισμούς, με διάθεση από τους διοικούντες να βοηθούν και υποστηρίζουν το προσωπικό πρωτίστως, τότε ο συνδικαλιστικός ρόλος ασκείται θεσμικά από τον Αρχηγό και τα Ανώτατα Συμβούλια των Κλάδων. Γι αυτό και τα όργανα αυτά είναι συλλογικά, πρέπει να λειτουργούν έτσι και δεν είναι αρχή του ενός ανδρός. Αν λοιπόν λειτουργούν σωστά, τότε δεν υπάρχει ανάγκη για ύπαρξη συνδικαλισμού.

Διαφαίνεται παρ όλα αυτά ότι υπάρχει χώρος για επαγγελματικά σωματεία, όχι όμως συνδικαλιστικά, λόγω της υπάρξεως πολλών επαγγελματιών οπλιτών και στελεχών.Υπάρχουν παραδείγματα τέτοιων σωματείων πχ οι Αμερικανοί Πεζοναύτες έχουν επαγγελματικό σωματείο. Αυτό δεν έχει επηρεάσει το αξιόμαχο τους και την πειθαρχία τους.

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στη πρόσφατη τη του επίσκεψη στην 1η ΤΑΞΑΣ μίλησε για την ίδρυση γραμματείας βετεράνων στο Πεντάγωνο (παλιά σκέψη στο Πεντάγωνο). Θα συμμετείχατε σε μια τέτοια γραμματεία δίνοντας την εμπειρία σας και τις γνώσεις σας. Αν σας γινόταν πρόταση που είναι πολύ πιθανό… Να σημειωθεί Αρχηγέ ότι στο Ισραήλ είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό άτυπο συμβούλιο Βετεράνων.

Η ιδέα είναι πράγματι παλαιά και την βρίσκω σωστή .Ως αρχηγός είχα καλέσει όλους τους παλαιότερους αρχήγούς, τους είχα αναφέρει την κατάσταση του Στρατού, που βρισκόμαστε, τις εξελίξεις και είχα ζητήσει την άποψή τους.Είχε επακολουθήσει ευρεία συζήτηση και είχαν εξετασθεί αρκετά θέματα. Είχα μαζέψει αρκετές συμβουλές, οι οποίες και με βοήθησαν σημαντικά στην εκτέλεση των καθηκόντων μου.

Πιστεύω στην ύπαρξη ενός τέτοιου οργάνου, με καθαρά συμβουλευτικό ρόλο, με νομοθετημένους όρους λειτουργίας. Βεβαίως θα συμμετείχα, γιατί εδώ μιλάμε για την Πατρίδα και τις ΕΔ.Τα θέματα αυτά δεν είναι προσωπικά και έχουν θέση όλοι, όσοι έχουν ή είχαν θεσμικό ρόλο και επιθυμούν να συνεισφέρουν. Προσωπικές διαφορές, διαφωνίες, πικρίες κλπ παραμερίζονται. Η επιβίωση της Πατρίδας και του Έθνους αποτελεί αποστολή όλων, ως άλλως τε ορίζει και το Σύνταγμα στο άρθρο 1 και το άρθρο 51, ερμηνευόμενα υπό την εύρεία τους μορφή.

Και μια προσωπική ερώτηση. Είστε πολύ νέος ακόμη για «αποστρατευτείτε». Tα σχέδια σας για την επόμενη μέρα; Ακούστηκε ότι σας έγινε πρόταση να κατεβείτε και στη Πολιτική; Αληθεύει;

Δεν θεωρώ ότι έχω αποστρατευθεί από την ζωή. Το γεγονός ότι αποστρατεύθηκα από τον Στρατό, μου άνοιξε άλλους δρόμους στην ζωή μου, στους οποίους βέβαια η εμπειρία και γνώσεις που απέκτησα από την υπηρεσία μου στο στράτευμα, είναι χρήσιμες και με βοηθούν.

Η ζωή συνεχίζεται και πρέπει να κοιτάμε μπροστά, γιατί το να ζείς με το ένδοξο παρελθόν δεν είναι υγιές. Αρχίζεις και γερνάς διανοητικά, φυσικά ως οργανισμός και γερνάς, δεν μεγαλώνεις.

Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης , εφ όσον υπάρξουν προτάσεις μελλοντικά και οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, πιθανώς να πολιτευθώ. Επί του παρόντος όμως ασχολούμαι στον ιδιωτικό τομέα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν με απασχολούν τα κοινά, ως μέλος της ελληνικής πολιτείας, η οποία με ετίμησε και με τιμά και στην οποία οφείλω τα πάντα. Είμαι ενεργός ως άνθρωπος και δεν θα άντεχα να κάθομαι στον καναπέ μου και να αναπολώ. Ναι μου έγιναν προτάσεις για να κατέβω στην πολιτική αλλά εκτιμώ, ότι δεν έχει έρθει η ώρα αυτή, ακόμη.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications